1. Vaiko pomėgiai

Geri tėvai žino, kas jų mažyliui patinka, o ko jis negali pakęsti. Taip pat aiškiai mato, kas atžalai sekasi praktiškai be jokių pastangų, ir kam jam reikia skirti daugiau laiko ir pastangų. Kiekvienai mamai ir tėčiui tenkanti užduotis – kuo greičiau pastebėti savo vaiko silpnąsias ir stipriąsias puses. Tik taip ji gali užtikrinti tinkamą savo atžalos vystymosi procesą, be reikalo neversdama jo daryti to, kas jam netinka ir nepatinka, o skirdama visą dėmesį vaiko pomėgiams.

2. Baimės

Net jeigu savo atžalos ir negąsdinate jokiais baubais ir pabaisomis, galite net neabejoti, jog jis vis tiek turi sukaupęs vidinių baimių bagažą. Tai gali būti pačios įvairiausios baimės – pradedant tamsos ir baigiant klounų baime. Svarbiausia, laiku atpažinti, kas jūsų mažylį gąsdina, ir paaiškinti savo vaikui, kodėl jam bijoti visai nereikia. Priešingu atveju mamos laiku nepastebėtos baimės gali peraugti į rimtas fobijas.

3. Vaiko draugai

Su kuo bendrauja jūsų vaikas, su kuo žaidžia, kaip jūsų atžalą priima bendraamžiai (tiek vaikų darželyje, tiek mokykloje) – tai kiekvienai mamai ir tėčiui itin svarbi informacija, padedanti išsiaiškinti, kaip jų atžalai sekasi pritapti visuomenėje. O kas daugiau jeigu ne tėvai padės susidoroti su neišvengiamai kylančiais sunkumais ir išspręsti nedidelius konfliktus?

4. Kūryba

Dažniausiai vaiko piešiniai tėvams sukelia tikrą laimės ir susižavėjimo priepuolį, ypač jeigu savo talentą piešti mažylis nusprendžia pademonstruoti ištapydamas sieną. Tėvų pareiga – nuodugniai stebėti vaiko piešinius, klausti, ką jis viename ar kitame bandė pavaizduoti, kodėl pasirinko konkrečias saviraiškos priemones. Kartais tokia taktika pavyksta nemažai sužinoti apie vaiko širdelę slegiančius rūpesčius, skaudžius išgyvenimus, kamuojančius jūsų atžalą.

5. Mylimiausi žaislai ir daiktai

Kiekvienas ikimokyklinukas turi ypatingą žaislą, su kuriuo greičiau užmiega, jį visur nešasi kartu, nenori juo dalintis su bendraamžiais.  Vaikų psichologai tvirtina, jog versti vaiką dalintis su kitais tuo ypatinguoju žaislu – tikrai ne pati geriausia idėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)