Dabar aiškėja, kad priešingai plačiai paplitusiam įsitikinimui, vyrai kur kas jautriau reaguoja į skausmingą santykių baigtį.

Naujas tyrimas rodo, kad nutrūkus romanui, vyrai kenčia kur kas daugiau.

Anot tyrimo, į trečią dešimtį įžengusius jaunus vyrukus skausmingi išsiskyrimai su partnere traumuoja labiau negu merginas.

Taip yra dėl to, kad tokio amžiaus merginos dažniausiai turi susiformavusį artimos bičiulystės su savo draugėmis ir šeimos nariais tinklą, į kurį gali atsiremti, išsiskyrusios su savo vaikinu.

Tuo tarpu jauniems vyrukams dažniausiai trūksta tokios atramos. Jeigu jų mylimoji buvo vienintelis asmuo, kuriuo jie galėjo pasitikėti, tuomet, ją praradę, jie tampa emociškai pažeidžiami, net jei nedemonstruoja savo jausmų.

Nesiklostantys santykiai daro stipresnį poveikį jaunų vyrų tapatybei ir savęs vertinimui, tvirtina sociologijos ekspertai.

„Merginos tuo metu paprastai bičiuliaujasi su draugėmis ir artimai bendrauja su šeimos nariais, iš kurių sulaukia paramos. Jauni vyrukai nelinksta vienas kitu pasitikėti, dėl to gali jaustis vieniši. Jų bičiulystės grupės yra labiau paremtos konkuravimu, o ne ugdymu. Jie yra ne mažiau jautrūs negu moterys, bet viskas priklauso nuo to, ar jie jaučiasi vertinami“, - sakė sociologijos profesorė Melanie Bartley iš Londono universitetinio koledžo.

Anot tyrimo, nors vyrams problematiški santykiai kėlė daugiau streso negu moterims, iš laimingo romano jie sugebėdavo išpešti daugiau emocinės naudos.

Vienas iš tyrimo autorių, profesorius Robinas Simonas iš Veik Foresto universiteto Šiaurės Karolinoje, sakė: „Mūsų studija nagrinėja ryšį tarp meilės santykių ir emocinės vyrų bei moterų gerovės pakeliui į suaugusiųjų pasaulį. Netikėtai nustatėme, kad jauni vyrukai jautriau reaguoja į romano kokybę“.

Sociologijos ekspertai mano, kad rezultatams, gautiems iš 1 tūkst. 18 – 23 metų jaunuolių, įtakos galėjo turėti dabartinė ekonominė krizė. Jei vaikinams sunku gauti darbą, jų tapatybės jausmas tampa priklausomas tik nuo asmeninių santykių.

„Visuomet būdavo taip, kad moterys apibrėždavo save per meilės ryšius, o vyrai – per savo darbą. Dabar šiai jaunų vyrukų grupei yra atėję sunkūs laikai. Tai gali nulemti pokyčius, kurių jau tikėjomės pastaruosius 20 metų“, - teigė M. Bartley.

Tyrėjai daro išvadą, kad merginoms daugiau įtakos turi tai, ar jos apskritai draugauja su vaikinu, o ne tai, ar ši draugystė yra laiminga. Žlugus meilės ryšiams, merginos būna linkusios išsikalbėti draugėms, tuo tarpu vaikinai savo jausmus labiau reiškia vartodami alkoholį ar narkotikus.

„Moterys emocinį skausmą išreiškia per depresiją, o vyrai – per priklausomybę sukeliančias medžiagas“, - pažymėjo R. Simonas.

Duomenys šiam tyrimui, kuris pristatomas žurnale „Journal of Health and Social Behaviour“, iš pradžių buvo renkami ilgalaikei psichinės sveikatos ir perėjimo į suaugusiųjų pasaulį studijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (623)