Šis klausimas kaskart suaštrėja priartėjus naujam gyvenimo dešimtmečiui.

Šie klausimai sudėtingi, nes apibrėžti tikslus yra sunku. Savo tyrime nustačiau, kad dauguma stiprių ir protingų moterų nesiekia mokslinių laipsnių, turtų ar karjeros aukštumų. Jos gali šių dalykų pasiekti savo kelyje, bet jų troškimai visų pirma grįsti prasmės gyvenime ieškojimu. Jos nori dažnų naujų iššūkių, jos nori žinoti, kad darbas, kurį jos atlieka, yra prasmingas, svarbus ir kad juo realizuojamas jų didžiausias potencialas.

Problema ta, kad niekas neapibrėžė, kas yra „didžiausias potencialas“, taigi šios moterys nežino, kaip nusistatyti savo tikslus. Todėl noras realizuoti savo didžiausią potencialą suliepsnoja kaskart priartėjant prie naujos gyvenimo dekados. Tačiau klausimai kaskart vis keičiasi.

Štai trys gyvenimo pokyčiai

Trisdešimt metų. Pagrindiniai klausimai - karjeros pasirinkimai. Noras užsitikrinti ilgalaikę laimę. „Ar mano karjeros ir šeimos pasirinkimai suteiks man ilgalaikės laimės?“ Galbūt jau pakeitėte karjeros kryptį, galbūt karjerą rinkotės visiškai atsitiktinai. Galbūt jums sunku atskirti visuomenės, bendraamžių, šeimos narių norus nuo savo asmeninių, tačiau turite tai padaryti. Tuomet jūsų gali laukti didžiuliai karjeros ar gyvenimo pokyčiai, kad ir savo verslo pradžia.

Keturiasdešimt metų. Klausimai susitelkia ties gyvenimo tikslu. Kyla noras užtikrinti, kad jūsų pastangos svarbios ir vertingos. Galbūt sunku susitaikyti su nelygybe darbovietėje, galbūt jaučiatės nesuprasta, ir įkyrus balsas viduje sako, kad jūs turite įgyvendinti didesnę svajonę ir didesnį tikslą. Jūs turite galimybę naujai pažvelgti į savo vaidmenį organizacijoje arba pakeisti darbą. Jei nusprendėte judėti toliau, galimi keli netinkami pasirinkimai prieš sėkmingai pradedant darbuotis naujame kelyje.

Penkiasdešimt metų. Svarbūs tampa palikimo klausimai. Kyla noras užtikrinti savo vertę, nepriklausomą nuo laiko. Moterys diskriminuojamos dėl amžiaus labiau nei vyrai, taigi trokštate atskleisti, kaip galėtumėte būti vertinga ir kaip pasidalinti ta išmintimi, kurios sukaupėte metų metais. Trokštate naujų kelių savo talentui ir gabumams pasireikšti. Arba gal norite atiduoti skolą bendruomenėms, kurios palaikė jūsų augimą iki šiol. Šie troškimai ne tiek asmeniniai, kiek universalūs.

Galbūt jūsų gyvenimo ketvirčio ir vidurio krizės yra kitokios - juk mes visi esame unikalūs. Kai kurios moterys lengvai peršoka šias fazes. Šiame straipsnyje nurodome tik bendras tendencijas.

Kad ir kokie klausimai dabar kirbėtų jūsų širdyje, štai keli klausimai, kurie gali padėti jums pažvelgti į savo nerimą kaip į galimybę atskleisti save ir augti, užuot bijojus ir jaudinusis.

Ką pasiekiau, dėl ko didžiuojuosi savimi? Ar šis darbas man iki šiol suteikia pasitenkinimo, ar džiaugsmas blėsta? Ar reikia kažką palikti, kad judėčiau į priekį?

Ar yra svarbesnių dalykų, į kuriuos galėčiau dabar susitelkti? Kokie pokalbiai man suteikia daugiau gyvybės? Ką išdrįstu daryti?

Ko noriu daugiau savo gyvenime? Kokie troškimai kyla? Ką įkalinau ir kas trokšta būti išlaisvintas?

Ko bijau? Kokių žingsnių turėčiau imtis, kad sužinočiau, kas toje kitoje pusėje?

Savo kelionės kvestionavimas pereinant į naujas gyvenimo fazes yra gera praktika, net jei tai ir nėra labai malonu. Jūsų gyvenimas keičiasi, keičiasi ir poreikiai, ir pasaulis aplink jus. Tai gali priversti jus pasijusti kaip nepažįstamą pačiai sau. Suraskite kitų moterų, kurios išgyvena tokias pačias stadijas, ir pasidalykite savo patirtimi. Gali padėti ir specialistai. Išmokite pamilti tą naujai gimstančią asmenybę - save.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)