Tiesa, panašus ryšys buvo nustatytas ir rajonuose, kur lėktuvų triukšmas buvo vidutinis - šiek tiek daugiau kaip 55 decibelai. Taigi Londono Hitrou oro uosto apylinkių gyventojai dėl atskrendančių ir išskrendančių reaktyvinių lėktuvų turėtų patekti į didesnės rizikos grupę.

Žurnale "Occupational and Environmental Medicine" rašoma, kad tokio reiškinio priežastis - stresas. Tokių tyrimų vadovas dr. Matsas Rosenlundas, kuris yra Stokholmo apskrities tarybos aplinkos sveikatos skyriaus narys, palygino 266 žmonių, gyvenančių prie Stokholmo Arlandos oro uosto, ir 2700 kitų miesto rajonų gyventojų kraujospūdžio duomenis.

Kai vidutinis triukšmas būdavo nuo 55 iki 72 decibelų, didesnis kraujospūdis užregistruotas 20 procentų atvejais, o jei ramesnėse vietovėse - 14 procentų. Pakoregavus duomenis dėl gyvenimo būdo, kurį apibrėžia mityba, fizinis aktyvumas, rūkymas, gyvenamosios vietos tipas, triukšmingesnėje zonoje padidėjęs kraujospūdis žmonėms būna 80 procentų dažniau negu ramiuose rajonuose. Beje, skirtumo tarp moterų ir vyrų nepastebėta, bet senesni ir jautresni garsui asmenys dažniau skundžiasi kraujospūdžio padidėjimu.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją