Dažniausiai vaikas elgiasi blogai, kai jam pačiam nelabai gera, tačiau tuo pačiu jo sąmonėje gali atsirasti painiava - man blogai, vadinasi aš - blogas. Retai kas iš suaugusiųjų suvokia tą problemą, todėl niekas nepadeda mažyliui jos išspręsti. Kai vaikas suauga, vaikiška betvarkė išlieka jo galvoje. Gali būti, kad tokia pati painiava viešpatauja ir jūsų sieloje. Ne visuomet tiksliai galite nustatyti, jūs - bloga, todėl, kad apsirikote, arba jums taip blogai, kad neturite jėgų ką nors daryti ir kuo nors rūpintis.

Paprastai, jei jaučiatės esanti “bloga mama”, reiškia, kad jums pačiai yra blogai. Kai sieloje ramu ir lengva, net padariusi kažką ne taip, jūs greitai rasite būdą ištaisyti padėtį. Juolab, kad su savo vaiku tai padaryti pakankamai lengva. Juk vaikai gerokai lengviau atleidžia savo tėvams jų netobulumą, nei tėvai - vaikams.

Jeigu jus slegia savo gyvenimo problemos, tai jums, žinoma, sunku rūpintis mažyliu. Jūs ne visuomet pasiruošusi jį išklausyti, būti su juo tiek, kiek jis nori, o jeigu priverstinai dalyvaujate, tai tampate dirgli ir nekantri. Tokie santykiai negali jūsų tenkinti, o “blogos mamos” kaltė tampa tikriausiu signalu to, kad jums laikas pasirūpinti savimi, kažką pakeisti savo gyvenime, kad viskas aplinkui teiktų daugiau pasitenkinimo.

Tai svarbu ne tik jums, bet ir mažyliui. Prisiminkite, kaip nešiojote vaiką. Kame buvo jūsų rūpestis dėl jo? Žinoma, rūpinimasis savimi! Esant galimybei, vengėte situacijų ir žmonių, kurie jums sudarė nemalonumų, leidote sau tai, kas teikia malonumą, džiaugsmą ir ramybę. Nuo jūsų kūno “atsiskyręs” mažylis ir toliau gyvena jūsų pasaulyje, jūsų gyvenimo atmosferoje.

Kai vaikui sukaks du - trys metai, jam teiks džiaugsmo tai, kad kartais pats galės jumis pasirūpinti, palaikyti savo tėvelius ir artimuosius (žinoma, jei mažyliui suteiksite tokį šansą). Šioje situacijoje pasistenkite “neapkrauti” mažylio labiau, nei jis galės panešti, ir jo siekis pasirūpinti savo mylimais tėvais leis jam bendravime suvokti savo reikalingumą ir lygybę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją