Specialistai tvirtina, kad teoriškai visos plytelės yra geros kokybės, nes jų gamyba griežtai sertifikuota. Tačiau, jei plytelės suskilo, sutrupėjo, greitai nubluko ar susibraižė, reiškia, kad įsigijote brokuotą prekę arba plyteles pasirinkote ne pagal paskirtį.

Plytelės gali būti pagamintos iš akmens masės (smulkintų akmenų, uolienų) arba keraminės (raudono arba balto molio). Jos gali būti glazūruotos, neglazūruotos, o akmens masės plytelės - dar ir poliruotos.

Skaitykite informaciją ant pakuotės

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vedėja Vanda Kerulienė siūlo prieš perkant plyteles atidžiai ištyrinėti visus duomenis, nurodytus ant pakuotės.

"Ant tinkamai paženklintos pakuotės pirkėjas turėtų rasti šiuos rekvizitus: gamintojo pavadinimą ir adresą, importuotojo įmonės pavadinimą ir adresą, nuorodą, kad atitinka Europos standartą, matmenis, plytelės paviršiaus tipą (glazūruotos ar neglazūruotos, akmens masės), plytelės kodą (piešinys), kalibrą, atspalvį ir rūšį", - vardija Kerulienė.

Vienai patalpai iškloti reikia rinktis vienodo kalibro, atspalvio ir rūšies plyteles. Taip pat svarbios fizinės plytelių ypatybės.

Svarbiausi parametrai

Plytelių kokybė tikrinama pagal kelis rodiklius: stiprumą lenkiant, įmirkį, atsparumą šalčiui (jei reikia), glazūros atsparumą trūkinėjimui ir dilumą (jei reikia).

"Ne visi šie parametrai pirkėjui svarbūs. Norint išsirinkti tinkamas plyteles, pakanka žinoti pagrindinius kriterijus, - kalba Petrauskas. - Tai plytelės įmirkis, atsparumas šalčiui ir dilumas. Apskritai visi šie parametrai svarbūs tik grindų plytelėms, o sienines, jei jų neklijuosite lauke ar nešildomoje patalpoje, drąsiai galite rinktis pagal dizainą, nekreipdami dėmesio į jų fizinius ypatumus".

Atsparumas dilumui

Glazūruotos plytelės pagal dilumą skirstomos į penkias klases. Pirmos klasės plytelės yra pačios neatspariausios: daugelis gamintojų jų net negamina. Antros klasės plytelės tinka vonios, tualeto kambariams: tiems, į kuriuos užeinama retai ir dažniausiai - basomis kojomis.

Virtuvei, prieškambariui ar laiptinei specialistai siūlo rinktis trečiąją klasę. Dar atsparesnės 4-5-os klasės plytelės tinka visuomeninėms patalpoms, kur judėjimas itin intensyvus. Kuo plytelės atsparesnės, tuo jos brangesnės. Neglazūruotos ir akmens masės plytelės turi būti atsparios giliajam dilumui.

Vandens poveikis

Jei plyteles ketinate kloti lauke, svarbu išsiaiškinti, kiek vandens jos sugeria. Kuo daugiau sugeria vandens, tuo neatsparesnės šalčiui, nes plytelės viduje šąlantis vanduo plečiasi ir ją suskaldo. Lauke galima kloti plyteles, kurių įmirkis mažesnis nei 3 proc., tačiau specialistai rekomenduoja rinktis plyteles, sugeriančias ne daugiau kaip 0,5 proc. vandens.

Mažiausiai vandens sugeria akmens masės plytelės. Mažai vandens sugeriančios ir šalčiui atsparios plytelės dažniausiai žymimos snaigės ženklu.

Petrauskas tikina, kad nors ir ne visos plytelės yra atsparios šalčiui, visos nebijo karščio. Todėl be jokių abejonių galima įsirengti šildomas grindis.

Glazūruotos-puošnesnės

Pasak Petrausko, glazūruotos plytelės Lietuvoje yra gerokai paklausesnės už neglazūruotas. "Glazūruotų plytelių įvairesnis dizainas, jos išraiškingesnės nei neglazūruotos. Glazūra padengtas plyteles lengviau prižiūrėti, valyti. Klojant neglazūruotas keramines plyteles reikia saugoti, kad ant jų neužtikštų klijų ar glaisto, nes paskui labai sunku ar net neįmanoma jų nuvalyti. Todėl prieš klojant neglazūruotas plyteles reikėtų padengti specialia impregnavimo priemone", - pataria Petrauskas. Akmens masės plytelės taip pat gali būti padengtos glazūra, tačiau jos nėra labai populiarios, nes sunku išgauti tokią stiprią ir atsparią glazūrą kaip pati akmens masės plyta. Akmens masės plytelės dažnai yra poliruojamos, tačiau jos dvigubai brangesnės nei paprastos. Pasak vadybininko, pirkėjai poliruotomis akmens masės plytelėmis mėgsta pagyvinti matinių plytelių grindis.

Kad siūlės būtų lygios

Pirkdami plyteles neužmirškite patikrinti, ar sutampa visų pakuočių skaičiai, raidės, ar nesiskiria spalvos kodas, kalibras ir panašiai.

"Kiekviena plytelių partija skiriasi. Pirmiausia skiriasi atspalvis. Net jei naudojamos tos pačios gamybos technologijos ir formulės, spalva niekada nebus idealiai tokia, kaip anksčiau pagamintųjų. Pavyzdžiui, jei pirkdami rausvas plyteles sumaišysite kelias partijas, sienų ar grindų spalva nebus vienoda - skirsis atspalviai, - perspėja vadybininkas. - Plika akimi, kol plytelės nesuklijuotos, skirtumo neįmanoma pastebėti. Ne mažiau svarbus ir plytelių kalibras (realus dydis). Vienos partijos plytelių matmenys skiriasi nuo kitos. Tarkime, gamintojas rašo, kad plytelė yra 15 centimetrų ilgio ir pločio, bet iš tiesų ji gali būti 14,8 centimetrų. Sumaišius skirtingų partijų plyteles bus labai sunku jas klijuoti - atsiras didelių tarpų, nesutaps siūlės".

Jei laiku pastebėsite, kad plytelės skirtingų partijų, pardavėjai jas pakeis. Tačiau pastebėjus per vėlai, tikimybė, kad bus pagamintos idealiai tokios pat plytelės - labai maža.

"Pirkėjas turėtų žinoti, kad nupirktos plytelės niekada nebus identiškos toms, kurios eksponuojamos salone. Tiesiog neįmanoma atkartoti tos pačios spalvos, nebent netyčia pasisektų, - šypteli Petrauskas. - Žinoma, žalia spalva niekada nevirs rožine, tačiau atspalviai gali smarkiai skirtis".

Kaip išplėsti erdvę

Plytelių spalva svarbi ir dėl to, kad gali optiškai pakeisti patalpos dydį. "Ilga ir siaura patalpa atrodys trumpesnė ir platesnė, jei plačiosios sienos bus išklijuotos tamsesnio tono plytelėmis, o siaurosios - šviesesnio", - pataria Kerulienė. Pasak jos, svarbu tinkamai parinkti plytelių piešinį ir faktūrą.

"Maža patalpa atrodys erdvesnė, jei sienas išklijuosite neryškaus piešinio plytelėmis, ir atvirkščiai - stambaus piešinio plytelė optiškai sumažins erdvę. Patalpa "paaukštės", jei sieną plytelėmis išklijuosite iki lubų. Atvirkštinį rezultatą gausite suskaidę sieną horizontaliomis juostomis, derindami skirtingos spalvos ar atspalvių plyteles, naudodami dekoravimo juosteles", - pasakoja Kerulienė.

Bendras patalpos vaizdas priklausys ir nuo to, kokia kryptimi klijuosite plyteles. Horizontalus plytelių piešinys optiškai platins aplinką, vertikalus -aukštins. Glazūruotomis plytelėmis išklijuotas kambarys atrodys šviesesnis, nes žvilgantis paviršius gerai atspindi šviesą.

Šiltos spalvos optiškai mažina patalpą, o šalti tonai tolina plokštumą. Tamsios spalvos yra "sunkios", todėl grindis patartina klijuoti tamsesnėmis plytelėmis negu sienas.

Kaip klijuoti

Plytelės laikys ilgai, jei bus kokybiškai priklijuotos. Svarbu gerai paruošti pagrindą: išlyginti sienas ar grindis, labai gerai nušveisti buvusius dažus, klijus ir pan., kitaip plytelės gali blogai prilipti.

Prieš klijuojant plyteles sieną rekomenduojama nugruntuoti. Klijais turi būti padengtas visas paviršius. Jei plytelės klijuojamos lauke arba rengiamasi šildyti grindis, reikia naudoti šalčiui ir karščiui atsparius klijus.

Meistrai tikina, kad klijuoti itin mažas ar dideles plyteles sunkiau, nei vidutinio dydžio. Klijuojant mažas plyteles reikia ilgo ir kruopštaus darbo, o norint kokybiškai priklijuoti dideles plyteles reikia kuo lygesnių sienų. Kai sienos nėra idealiai lygios, geriausia rinktis nedideles plyteles -jomis lengviau paslėpti sienos defektus.