Vos už kampo – medicinos klinikos. Čia kabančiame skelbime ne ką mažesnėmis raidėmis reklamuojami tyrimai ultragarsu. Jau daugelį metų Kinijoje šiuo tyrimu nustatoma kūdikių lytis, kad būtų galima padaryti moteriško vaisiaus abortą.

“Nežinau, kaip kitur, bet mes nedarome kūdikių lyties tyrimų,” – sako 48-erių metų gydytoja, prisistačiusi Li. Mūsų aparatu galima nustatyti tik 6 mėnesių vaisiaus lytį.”

Nuo sausio mėnesio Guiyang mieste draudžiama atlikti vyresnio nei 14 savaičių vaisiaus abortą. Šis įstatymas priimtas dėl to, kad šalyje gimsta žymiai daugiau berniukų nei mergaičių. Taip pat draudžiama iki 14 savaičių nustatyti kūdikio lytį.

“Mergaičių žudymas gerokai pasikeitė miesto populiaciją ir šeimos planavimą,” – viename interviu vietiniam laikraščiui sakė miesto meras Luo Zhuyun. “Tai turėjo įtakos ir vietos ekonomikai, šaltinių panaudojimui bei ilgalaikei plėtrai. Nebėra kada atidėlioti.”

Guiyang miesto patirtis atkleidžia, kaip nelengvai Kinijai sekasi ištaisyti 25-erius metus vykdytą “vieno vaiko politiką”.

Šios politikos tikslas buvo pristabdyti gyventojų skaičiaus Kinijoje augimą, kuris yra didžiausias pasaulyje. Atrodo, tikslą pavyko įgyvendinti. Tačiau kinų planuotojai, rekomenduojantys poroms verčiau gimdyti berniukus, neįvertino visų pasekmių. Buvo atlikta daugybė moteriškos lyties vaisių abortų, o gimusios mergaitės buvo nužudomos ar paliekamos.

Šiuo metu Guiyeange 129 gimstantiems berniukams tenka 100 mergaičių. Jei tai antras ar trečias vaikas šeimoje, šis skirtumas dar labiau padidėja – 147 ir 100.

Ginekologijos klinikos, kuriose galima atlikti ultragarso tyrimus, yra klestinti verslo šaka. Kai kuriuose rajonuose nėra parduotuvių, tačiau be ginekologijos klinikų neapsieinama. Bet nė vienas gydytojas neprisipažįsta atliekantis kūdikio lyties tyrimų.

Gydytojas Wang Jin dirba klestinčioje dviejų aukštų ligoninėje Wangchengpo mieste. Čia gyvena daug iš kaimų atvykusių žmonių, o tuzinas klinikų konkuruoja, versdamiesi ultragarso ir abortų verslu. “Beveik visi nori sužinoti būsimo kūdikio lytį,” – sako Wang. “Iš 100 žmonių to prašo 90, o atvykėliai darbininkai kūdikio lytį siekia sužinoti visi be išimties.”

Pasak gydytojo, šioje populiarioje, neįmantriai įrengtoje ligoninėje jis per metus atlieka apie 400 abortų. Paprastas abortas kainuoja 17 dolerių, su nuskausminimu – dvigubai daugiau.

Nervingai trypčiodamas per visą 45 minutes trukusį pokalbį su žurnalistu, Wang pasakojo atlikęs daug abortų netekėjusioms merginoms bei moterims, kurios nenorėjo dėl vaikų aukoti karjeros. Tačiau kaip ir kiti gydytojai, jis neprisipažino specialiai darantis moteriškų vaisių abortus. Jis neigė ir atliekantis kūdikio lyties tyrimus, nors yra dažnai prašomas. Pasak gydytojo, žinodami, kad lyties nustatymo tyrimai uždrausti, žmonės dažnai bando siūlyti kyšius.

Jis atkakliai neigė nustatinėjantis kūdikių lytis, tačiau pripažino, kad kartais labai nelengva atsilaikyti prieš gundymus ir spaudimą. “Įstatymais neįmanoma pažaboti abortų,” – sakė jis. “Daugelis kinų paklūsta įstatymams, tačiau yra gydytojų, kurie sutinka pasipelnyti juos sulaužydami.”

Kitą dieną klinikoje pavyko pakalbinti pacientę, kuriai buvo atliktas ultragarso tyrimas. Mergina sakė, kad yra 20-ies, nors atrodė žymiai jaunesnė. Tačiau ji teigė ultragarso tyrimus atlikusi tik dėl įdomumo: “Man ir mano vyrui kūdikio lytis nesvarbi.”

Guiyang universiteto populiacijos studijų specialistas Yang Junchang pagyrė vietines iniciatyvas, tačiau teigė, kad problema išlieka. “Žmonės trokšta berniukų, kadangi ekonomikos ir socialinio saugumo lygis yra labai žemas,” – sakė Yang. “Užaugintas sūnus – būsimas šeimos maitintojas. Žmonės, norintys sūnų, ir toliau darysis kūdikio lyties tyrimus. Jei jie nebebus atliekami Guiyang’e, žmonės važiuos kitur.” Tačiau pakalbėjus su vietiniais gydytojais, neatrodo, kad moterims reikėtų važiuoti į kitus miestus.

Tai įrodo purviname skersgatvyje įsikūrusi Jiang Xifeng klinika. 58-erių metų savininkė anksčiau vadovavo didžiausiai šalies ligoninei. Ji teigia besilaikanti taisyklių.

“Kai kurios klinikos skolinasi kitų žmonių licencijas, kad galėtų atlikti šiuos darbus,” – sako Jiang apie ultragarso tyrimus. Kiti kviečia nebedirbančius gydytojus, kad šie atliktų abortus. “Medicinos sistemoje daug spragų. Ultragarso aparatai kainuoja vos 10 000 juanių (kiek daugiau nei 1 000 dolerių), jais dirbti galima išmokti per 3-6 mėnesius,” – pasakoja gydytoja.

Šeštadienio rytą, laukdama klientų savo vieno kambario klinikoje, Jiang pasakoja, kad šiame rajone gausu klinikų, kuriose atliekami kūdikių lyties tyrimai ir moteriškų vaisių abortai. “Tai labai nesaugu, nes klinikų sąlygos labai prastos.”

Į gydytojos pasakojimą įsiterpė jos vyras Liu Yongmao: “Ne kartą mačiau, kaip tokiose klinikose moterys stipriai nukraujuoja,” – sakė jis. “Tai gali baigtis mirtimi.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją