Pirma, mes tyrėme dovanojimo motyvus pagal lyčių skirtumus. Antra, siekėme nustatyti, ar vyrai ir moterys gebėjo suvokti jų partnerio įteiktos dovanos motyvus.

Dovanojimo motyvus suskirstėme į dvi grupes:

- taktiniai motyvai (t.y. suvilioti, parodyti dosnumą)

- situaciniai motyvai (gimtadienio dovana, susitaikymo dovanos po ginčų).

Turbūt nenuostabu, kad rezultatai beveik nesiskyrė tarp moterų ir vyrų situacinių motyvų atžvilgiu, kai tuo tarpu dovanojimas taktinių motyvų atžvilgiu buvo kur kas priimtinesnis vyrams. Žiūrint pro evoliucinę prizmę toks elgesys yra nuspėjamas, mat dauguma rūšių piršlybų metu yra linkusios dovanoti tai lyčiai būdingas dovanas.

Kalbant apie žmones, vyrai, o ne moterys yra kur kas labiau linkę pasinaudoti dovanų įtaka tuomet, kai nori patraukti partnerę į savo pusę. Toks elgesys išlieka netgi tuometi, kai viliojama moteris priklauso aukštesniam socialiniam sluoksniui ar turi ekonominį pranašumą.

Pigumo užuominos pirmojo pasimatymo metu yra vienas iš optimaliausių būdų atstumti moterį ir užsitikrinti, kad antrojo pasimatymo tikrai nebus. Žinau, žinau: kilnus, riteriškas dosnumas yra geranoriško lytinio diskriminavimo pavyzdys.

Antras esminis radinys turbūt nustebino kur kas labiau. Tuo tarpu, kai moterys puikiai suprato vyrų dovanojamų dovanų motyvus (ir kaip šie skiriasi nuo jų motyvų), vyrai pademonstravo tiesiog naivų neišmanymą!

Be to, jie manė, kad ir moterys dovanoja dėl tų pačių motyvų. Taigi, kai vyras įteikia dovaną moteriai, tikėdamasis po to sekančio seksualinio intymumo, jis šventai tiki, kad jam dovanodama moteris tikisi lygiai to paties!

Kas gali paaiškinti tokį didžiulį skirtumą tarp lyčių gebėjimo įskaityti šiam ritualui būdingus signalus? Nejaugi vyrai yra bukesni ir labiau neišauklėti nei moterys? Taip ir girdžiu mūsų moteriškosios auditorijos vienbalsį atsakymą − TAIP! Žinoma, negalime atmesti šios galimybės, tačiau kodėl būtent vyrams ne taip gerai sekasi perprasti šio ritualo subtilumų? Mes manome, kad viso to priežastis gali būti diferencialinės sąnaudos ir nauda.

Jeigu moteris pasiduotų kiekvienam mergintojui, žadančiam amžiną meilę ir kaip to įrodymą įteikiančiam gėlių, ji greitai suvoktų, kad jos gebėjimas atpažinti tinkamus partnerius yra seniai prarastas. Iš kitos pusės, jeigu vyras išsiaiškintų, kad moteris jam įteikė gėlių tik dėl to, kad „išnaudotų” jį greitam seksualiniam pasitenkinimui, dauguma vyrų unisonu ištartų... „PUIKU!”.

Esmė: moterys išsivystė taip, kad galėtų kur kas geriau suprasti šiuos merginimo signalus, nes kitaip tai turėjo (ir tebeturi) žalingesnių pasekmių jų reprodukciniams interesams.

„Įtariu, kad jeigu turėčiau paskelbti įrašą, kuriame pademonstruočiau kažkokį kitą vyrų sugebėjimą, kuriuo jis pranoksta moterį, ilgai netruktų, kol koks nors skaitytojas (skaitytoja?) paskelbtų įrašą, teigiantį, kad evoliucinės psichologijos atstovai eilinį kartą skleidžia seksistines nesąmones. Tačiau jaučiu, kad šį kartą mano pademonstruotas moters pranašumas sulauks tik teigiamo įvertinimo“, - sako G.Saadas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)