Universalus drabužis

Šiuolaikiniai dygsniuoti drabužiai su užpildu nėra vien jaunų, aktyviai gyvenančių žmonių kasdienė, sportinė ar laisvalaikio apranga. Apsisukus mados spiralei jie mus pasiekė iš triukšmingos ir ryškios 80-ųjų metų epochos.

Neprarasdami savo spalvingumo bei įvairovės, ir šiandien jie karaliauja ant mados podiumo: pūstų drabužių kolekcijas kuria daugelis žymių pasaulio dizainerių, juos dėvi visi, kam svarbu ne tik būti madingiems, bet ir patogiai jaustis.

Nėra ko slėpti: pūkinis paltas – kai kam puiki galimybė sutaupyti, mat jį drąsiai galima vadinti universaliu drabužiu, dažniausiai dėvimu net 5–6 mėnesius per metus.

Stiliaus paieškos

Dizainerė Diana Rūta Stankevičienė šio tipo drabužius vadina „liūdesiu Lietuvoje“: „Atsistoji sankryžoje ir iš visų pusių matai tą patį liūdną vaizdą: juodi batai, juoda rankinė ir toks pat juodas, geriausiu atveju – tamsiai pilkas, tokio pat silueto pūstas paltas ar striukė. Žmogus be veido, be individualumo, jo apdaras – uniforma. Praktiškumo stokos lietuviams neprikiši.“

Šaltajam laikotarpiui dizaineriai siūlo skirtingų siluetų ilgus, žemę siekiančius paltus, jaukius paltus iki kelių, patogias striukes ir vos dengiančias liemenį striukeles – kiekvienam pagal figūrą ir stilių.

Spalvų paletė ragina niūrų metų laiką atgaivinti šviesiomis, sodriomis ir net liuminescencinėmis spalvomis. Žiemą gražiai atrodys visi mėlynos, rudos, žalios atspalviai, šviesi rusva, pilkai žydra ir net balta spalva; jaunimas gali rinktis ryškiai geltoną, raudoną, oranžinę, blizgantį, margintą ar siuvinėtą audinį.

Užpildo prigimtis

Reikia įspėti, kad ne visi pūkiniais ar pūstais vadinami drabužiai iš tiesų yra su pūkų užpildu. Gali būti naudojami ir sintetiniai, ir natūralūs pluoštai.

Natūraliems pluoštams priklauso pūkai ir plunksnos. Dažniausiai naudojami gagų, ančių, žąsų, gulbių – vandens paukščių (jokiu būdu ne vištų!) pūkai ir plunksnos. Patys šilčiausi – gagų pūkai, žąsų, jei tik tinkamai prižiūrėsite, nepraras savo savybių iki 15 m., ančių – apie 5 m.

Kad paltas ar striukė patikimai saugotų nuo šalčio, atkreipkite dėmesį į užpilde esančių plunksnų ir pūkų santykį: optimalus žiemos metui – 85–75 proc. pūkų ir 15–25 proc. plunksnų. Plunksnų įmaišoma tam, kad dėvint pūkai nesusiveltų. Jei minėtų pluoštų santykis vienodas, drabužis nebus šiltas, tiks dėvėti tik pavasarį ar rudenį.

Natūralūs pluoštai kur kas šiltesni, lengvesni nei sintetiniai, deja, drabužiui kiaurai peršlapus, praranda savo termoizoliacines savybes. Optimalus drabužių su natūraliais užpildais dėvėjimo laikas – 5–7 m.

Sintetiniai pluoštai, dažniausiai sinteponas, taip pat užpildai Hollowfiber, Thinsulate, Gore-Tex, TriplePoint, Termolite, Polarguard, storesni nei natūralūs, bet atsparesni drėgmei – puikiai išlaiko šilumą net ir sudrėkę. Ilgaamžiai: rūpestingai prižiūrėdami, dėvėsite 10–15 m. Deja, šie gaminiai nėra šilti, jau po pirmo skalbimo sinteponas praranda iki 30 proc. savo šilumos savybių. Vilkėti tokius drabužius rekomenduojama esant iki -25°C.

Išsirinkti kokybišką

Patikusį pūkinį paltą pakilnokite – jis turėtų sverti apie 1,5 kg.
Užpildas siūlėmis turėtų būti sudaigstytas maždaug 20x20 cm dydžio kvadratais. Jei jie itin dideli, užpildas laikui bėgant sukris ant apatinės siūlės – drabužis prars formą, nebebus šiltas.

Apžiūrėkite viršaus audinį: jis turėtų būti standesnis, padengtas teflonine danga, neleidžiančia pūkams ir plunksnoms lįsti į viršų ir nepralaidžia drėgmei. Patikrinkite siūles, paminkykite gaminį: jei pajusite badymą, pamatysite, kad pradeda lįsti plunksnos, pūkai, – ieškokite kito palto.

Drabužį pasimatuokite, patikrinkite, ar patogu užsisegti, ar užsitraukia visi užtrauktukai, tvirtai užsisega spaudės. 

Prie gaminio etiketės turėtų būti prisegtas maišelis su užpildo pavyzdžiu, dar vienas – su sagomis ar spaudėmis. Be to, turėtų būti ir du gobtuvai: pašiltintas žiemai ir plonas nuo lietaus, vėjo rudeniui ir pavasariui.

Atkreipkite dėmesį į etiketėje esančias raides FP (fill power) – tai stangrumo koeficientas, nusakantis, kaip greitai stipriai suspaustas užpildas atgauna formą. Susukite gaminį: kuo volelis išeis mažesnis ir kuo greičiau drabužis atgaus formą, tuo jis kokybiškesnis. Kokybiško gaminio FP turi būti ne mažesnis kaip 550.

Etiketėje esantis užrašas DIN EN 12934 rodo, kad gaminys atitinka europietiškus standartus, praėjo visus higienos ir šilumos apdirbimo etapus, yra sterilizuotas ir gerai išdžiovintas.
Drabužis neturi skleisti nemalonaus kvapo.

Tobula priežiūra

Bet kokius drabužius dėvėti malonu tik švarius. Paltai ar striukės su užpildu, ypač tamsesnių spalvų, nėra teplūs, bet turi savybę sugerti kvapus, tad reikia reguliariai pasirūpinti jų švara.

Pasak švarumo centro „Joglė“ direktorės dr. Zitos Žebrauskienės, pirma reikia atidžiai perskaityti drabužio etiketėje esančią informaciją. „Beveik visur rašoma, kad paltus, striukes, kitus drabužius su užpildu galima skalbti įprastoje skalbimo mašinoje. To daryti nerekomenduoju: drabužis išsiskalbs, bus švarus, bet ar pavyks jį gerai išdžiovinti? Tai itin svarbu, – pastebi specialistė.

Sušlapusios plunksnos, pūkai ar sinteponas sušoka guzais, sunkiai džiūsta, praranda savo purumą, o ant viršaus audinio atsiranda įvairių nutekėjimų, dėmių – tai plunksnų, pūkų puvimo pasekmė. Todėl, jei neturite namuose centrifūginės džiovyklės, palto neskalbkite.

Džiovinant gamintojai rekomenduoja į mašinos būgną įmesti bent 7 teniso kamuoliukus – jie turėtų išdaužyti sušokusį užpildą, tolygiai paskleisti visame plote – tuomet apdaras turėtų kokybiškai išdžiūti. Deja, ši praktika pasiteisina ne visada.

Valyklose drabužiai su užpildu džiovinami specialiuose dideliuose būgnuose; atsižvelgiant į viršaus audinį, dažnai net ne skalbiami, o valomi cheminiu būdu.

Z. Žebrauskienė perspėja skalbiant namuose nenaudoti jokių minkštinimo priemonių: viršaus audinys gali prarasti atsparumą drėgmei, standumą, gali pradėti lįsti užpildas.