Vystymasis paprastai progresuoja nuo galvos link pėdų. Pirmiausiai mažylis išmoksta valdyti galvą ir rankas, ir tik paskui – kojas bei pėdas. Dar anksčiau nei rankas ir pirščiukus jis išmoksta valdyti liemenį.

Žemiau pateikiame kai kuriuos svarbiausius kūdikių pasiekimus ir patarimus, kaip paspartinti vaiko motorinių įgūdžių formavimąsi.

1. Galvytės laikymas

Vienas pirmųjų dalykų, kurių išmokomi tėvai – tai prilaikyti kūdikio galvytę, nes jis pats to nesugeba padaryti maždaug iki 3 mėn. Sustiprėjus kaklo raumenims, jis išmoksta daryti „mini atsispaudimus“ – ima kelti galvą ir krūtinę. Sulaukęs 7 mėn, kūdikis jau mokės kontroliuoti galvą ir sugebės ją išlaikyti, kai sėdės jums ant kelių ar bus laikomas ant rankų.

Štai patarimai, kaip padėti vaikui greičiau išmokti laikyti galvytę:

1. Keletą kartų per dieną paguldykite kūdikį ant žemės pilvuku žemyn ir leiskite jam praktikuotis.

2. Priešais kūdikį padėkite nedūžtantį veidrodėlį ar didelį paveikslą arba atsigulkite ant žemės veidu į jį.

2. Siekimas ir sugriebimas

Daugelis kūdikių pradeda mojuoti rankomis objekto kryptimi sulaukę maždaug 3 mėn, ir netrukus ištobulina šį impulsą. Dar po 2-3 mėn. mažyliai ne tik žiūri į objektą, bet ir jo siekia ir jį sugriebia. 8-9 mėn vaikas jau moka nykščiu ir smiliumi suimti smulkius objektus, pavyzdžiui, maisto trupinius (o taip pat ir dulkių bei purvo gumulėlius nuo grindų!). Stebėkite vaiką, nes jam smalsu visa tai paragauti.

Išbandykite šiuos keturis patarimus, kurie padės vystyti kūdikio akies-rankos koordinaciją:

1. Virš vaiko lovytės pakabinkite žaisliukų, kad vaikui būtų stimulas jų siekti. Dėl saugumo juos nukabinkite iškart, kai vaikas išmoks sėdėti.

2. Kai kūdikis guli ant nugaros, paimkite žaisliuką ir iškelkite jam priešais akis (7-20 cm atstumu). Pamojuokite juo, kad kūdikis užsimanytų jo siekti.

3. Norėdami padėti savo 4 mėn. kūdikiui mokytis sugriebti objektus, duokite jam barškučių ar panašių saugių daiktų. Daiktai, kurie kratomi kelia garsą arba kuriuos malonu kišti į burnytę ir čiulpti, skatina vaiką mokytis tvirtai juos laikyti savo rankytėse.

4. Paguldykite kūdikį ant pilvo, o netoliese padėkite keletą žaisliukų. Leiskite mažyliui bandyti jų siekti.

3. Apsivertimas

Nulaikyti galvytę kūdikiai mokosi po truputį, o apsiverčia staiga ir kartais visiškai netikėtai. 4-5 mėn. kūdikis moka verstis tik į vieną pusę (nuo nugaros ant pilvo arba nuo pilvo ant nugaros). Verstis į kitą pusę jis tikriausiai išmoks tik sulaukęs 6-7 mėn.

Štai patarimai, kaip paskatinti mažylį verstis:

1. Kai kūdikis mokosi verstis, drąsinkite jį (geriausia treniruotis ant grindų).

2. Šalia padėkite barškutį ar nedūžtantį veidrodėlį. Susidomėjęs vaikas gali bandyti verstis, kad geriau jį matytų.

4. Sėdėjimas

Išmokęs persiversti, netrukus kūdikis pradeda ir sėdėti. Kai taip nutinka, jis ima matyti pasaulį iš kitos perspektyvos. Smagu ne tik tėveliams, bet ir jam pačiam!

4 mėn. kūdikis gali sėdėti paramstytas, o 6 mėn mažyliui kartais jau pavyksta sėdėti ant aukštos kėdės. Dar nesulaukę 1-erių metų, mažyliai puikiai sėdi ir be tėvelių pagalbos.

Patarimai, kaip padėti kūdikiui išmokti sėdėti:

1. Atsisėskite ant žemės sukryžiuotomis kojomis ir pasisodinkite vaiką veidu nuo savęs. Jūsų pilvas ir kojos bus puiki atrama jo nugarai.

2. Pasodinkite kūdikį ant įprastos ar U formos pagalvės ir leiskite pajusti, ką reiškia sėdėti (su jūsų pagalba).

5. Šliaužiojimas ir vaikščiojimas

Būdamas 8-13 mėn., jūsų vaikas išmoks judėti iš vieno taško į kitą. Šliaužiojimas ir vaikščiojimas tėvams dažnai atrodo kaip didžiausias fizinis kūdikio pasiekimas. Taip, tai labai smagus metas, bet nepamirškite, kad kiekvienas kūdikis vystosi skirtingai, savo paties tempu. Jei manote, kad kūdikis jau turėtų šliaužioti ar vaikščioti, bet to nedaro, pasikalbėkite su pediatru.

Skatinkite kūdikį šliaužioti žaisdami šiuos paprastus žaidimus:

1. Šliaužkite paskui jį, sakydami: „Tuoj tave sučiupsiu!” Tada imkite šliaužti į kitą pusę, taip skatindami kūdikį jus sekti. Pasislėpkite už baldų ir leiskite jus „surasti“.

2. Sukurkite kliūčių ruožą. Pasirūpinkite, kad kambaryje būtų daiktų, per kuriuos, po kuriais ir aplink kuriuos galėtų šliaužioti jūsų kūdikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)