Tyrėjas, kurio darbas buvo išspausdintas "Eksperimentinės socialinės psichologijos žurnale" (Journal of Experimental Social Psychology) teigia, kad teigiama vizualizacija ne tik nėra efektyvi, ji netgi duoda priešingus rezultatus. Sėkmę turinti atnešti praktika padarytų priešingą poveikį.

Keturių eksperimentų eigoje tyrėjai pademonstravo, kad teigiamų fantazijų apie sėkmę kūrimas iš ambicijų „išeikvoja“ energiją. Kai įsivaizduojame, jog jau pasiekėme tai, ko norėjome, mūsų smegenys patiki šia gudrybe.

Vietoje to, kad kauptumėte energiją pasiekti savo tikslą, mes netyčiom sukeliame atsipalaidavimo reakciją, kuri pamėgdžioja jausmą, kurį jaustume, jei įvykdytumėme išsikeltus uždavinius. Fiziologiškai mes tarsi apsiauname šlepetėmis - sumažėja kraujospūdis, sulėtėja širdies ritmas, viskas gerai mūsų minčių sukurtame sėkmės pasaulyje.

Tyrimas taip pat atskleidžia, kad kuo labiau spausite save norėdami pasiekti sėkmės, tuo teigiamos vizualizacijos labiau verčia nepasitikėti savimi. Viename iš eksperimentų buvo tiriama, ar ištroškę dalyviai patirs energijos nutekėjimą jei įsivaizduos šalto vandens stiklinę (paprastas, bet aiškus tyrimo modelis), ir buvo pastebėta, kad netgi tokių paprastų užduočių atveju smegenys reaguoja taip, lyg tikslas būtų pasiektas.

Tyrimas parodė, kad dalyviai, kuriems buvo liepiama visą savaitę įsivaizduoti, kaip jie pasiekia savo tikslus, savaitės pabaigoje pasiekė kur kas mažiau tikslų nei kontrolės grupė, kuriems buvo pasakyta apmąstyti per savaitę ketinamus įveikti iššūkius tokiu būdu, kuris jiems priimtiniausias. Be to, teigiamai įsivaizdavusieji dalyviai teigė, kad jautėsi ne tokie energingi kaip kontrolės grupė, o fiziologiniai tyrimai tik pagrindė jų tvirtinimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)