Kuris pats „užgrobia“ valdžią

Šeimos galva neklausia: „O galima, aš pavadovausiu?“. Tiesiog imasi iniciatyvos ir vadovauja. Paprastai jam niekas nesipriešina, viskas vyksta savanoriškai, pagal nutylėjimą. Juk lyderio savybes galima pademonstruoti tik ten, kur vadovo iki tol nebuvo. Tai galioja didelei grupei (visi giminaičiai). Jeigu mažoje (vyras ir žmona) grupėje abu pasirodo esą lyderiais, kurį laiką vyksta kova. Kol galiausiai kažkuris nusileidžia ir atsitraukia. Du vadovai dviejų asmenų šeimoje – to jau per daug.

Kurio balsas garsesnis

Arba toks tembras, kurį iškart išgirsti. Juk jeigu kalbėtume apie didelę šeimą, kokia šeimos galvos funkcija pati akivaizdžiausia? Visus susodinti prie stalo, nustatyti pokalbio temą ir sudominti visus tuo, ką daro. Tam būtina, kad visi girdėtų jūsų paraginimus. Be to, charakteris išryškėja kalboje, todėl lyderį iš pat pradžių pasirenkame orientuodamiesi į tai, kaip jis kalba. Vadas turi mokėti atkreipti į save dėmesį.

Kuris visada žino, ką daryti

Kai viskas klostosi puikiai, lyderio vaidmuo tarsi nepastebimas. Šiuo metu galima pasvarstyti apie lygiateisiškumą šeimoje. O štai iškilus problemoms, tampa visiems aišku, kad lygios teisės – tai utopija. Negali visi šaukti ir beprasmiškai blaškytis. Kažkuris privalo pareikšti: „Visi tuojau pat nusiraminate!“. Vėliau lyderis pateikia aiškias instrukcijas ir privalo pasakyti kažką tokio, kas sutelktų šeimą ir parodytų kelią pirmyn.

Kurio charakteris tvirtesnis

Šeimos galva gali būti bet kuris žmogus, nepriklausomai nuo jo lyties. Tik jam turi būti būdingos savybės, kurias mes paprastai priskiriame vyrams: polinkis dominuoti, ištvermė, gebėjimas kontroliuoti savo emocijas bei mokėjimas analizuoti įvykius. Jeigu šeimos galvai būdingos tradiciškai moterims priskiriamos savybės (švelnumas, nuolankumas, pasidavimas emocijoms), toks žmogus iš esmės negali būti lyderiu. Jis paprasčiausiai šeimos nariams nesuteiks saugumo jausmo ir pasitikėjimo savimi.

Kuris protingai paskirsto užduotis

Šeimos galva neturi visko daryti pats. Jis veikiau jau strategas. Nedidelės šeimos lyderis dar atsakingas ir už aprūpinimą.

Išplėstinėje šeimoje vadovavimas daugiau pagrįstas pagarba ir hierarchija, todėl daugelį kasdieninių problemų tokiam lyderiui nėra kada arba per sunku spręsti. Jis sako: „Reikia pagalvoti apie atostogas/remontą“. Tai reiškia, kad visa šeima pradeda rinkti maršrutą (ar tapetus), patikslina sąmatą, o paskui su viskuo, ką parengė, ateina pas šeimos galvą, kad šis patvirtintų.

Kuris rūpinasi tvarka

Kiekviena šeima turi savo taisykles. Tik kartais mums kyla pagunda jas laužyti. Pavyzdžiui, neateiti namo nustatytu laiku. Tik jeigu taip elgsitės visą laiką, tai jau kvepės absoliučia laisve. O absoliučiai laisvų žmonių bendrija – tai jau ne šeima.

Todėl šeimos galva privalo pademonstruoti nepasitenkinimą taisyklių pažeidėju. O pastarasis turės pripažinti kaltę ir paklusti. Nors, kaip žinia, daugumoje šeimų jų galvos nors ir griežtos, bet geraširdės. Joms labiau patinka, kai taisykles sulaužęs šeimos narys atėjęs pabučiuoja į skruostą ir šnabžda: „Mielasis, atleisk, užtrukau...“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)