Geras gyvenimas daugiau ar mažiau, bet vis vien bus susijęs su pinigais. Per pastaruosius 10 metų Lietuvą plūste užplūdo knygos, mokymai, seminarai ir įvairių ekspertų bei guru pasiūlymai tema „Kaip praturtėti“. Rašoma ir kalbama apie verslus, investicijas į vertybinius popierius ar auksą, gerai apmokamą darbą ir net lošimą kazino.

Daugelis tautiečių tiki, jog tik sukūrus savo verslą arba išvykus į išsvajotąjį užsienį dirbti fizinių darbų, galima užsitikrinti sau pajamas, kurios būtų bent kiek padoresnės. Ir tikrai, aš visiškai sutinku su taip manančiais – geras verslas tikrai generuoja geras pajamas, o išvykęs į užsienį ir ten pešdamas vištas arba rinkdamas pomidorus gausi vieną kitą tūkstantį europietiškų piniginių vienetų. Bet ar tikrai tai vienintelis būdas gerai gyventi?

Ne! Yra dar vienas – senas, patikrintas laiko ir veikiantis puikiai. Šis būdas, tinkamai jį įvaldžius, užtikrins Jums ne tik reikiamas pajamas, bet ir  kai ką daug svarbesnio – gerą savijautą ir pasitenkinimą gyvenimu. Bet apie jį kiek vėliau.

Prieš kelias dienas su bičiuliu diskutavome apie tai, ko privalėtų mokyti mokykloje iš karto po to, kai išmoko pradinukus skaičiuoti. Priėjome išvadą, jog sekantis žingsnis turėtų būti gebėjimas planuoti laiką.

Tomas Kaulinskas
Kodėl moksleiviui to galėtų reikėti? Pažiūrėkime į skaičius: 2009 metais vidutinė lietuvių vyrų gyvenimo trukmė buvo 67 metai, o moterų – 78. Metus pavertę valandomis, gauname 586920 val. vyrams ir 683280 val. moterims.

Kad būtų paprasčiau, paverskime valandas į Lietuvos piniginius vienetus, vadinamus litais. Įsivaizduokime, kad kiekvienas tik ką gimęs lietuvis į asmeninę banko sąskaitą gauna anksčiau minėtą sumą. Žinau, žinau, sunku įsivaizduoti, ypač Lietuvoje ir ypač šiuo metu, kad kas tiesiog imtų ir pervestų tokius pinigus, bet pasistenkime.

Dabar, paėmę pirminę sumą apskaičiuokime, kiek turėsime litų per parą. Gauname vos 24. Nedaug. Kai žiūrime į pradinius skaičius, kurie viršija pusę milijono, atrodo, jog tai išties įspūdinga suma, o kai geriau įsigiliname…

Štai čia ir reikalingas „būdas“, o paprasčiau – gebėjimas kuo kokybiškiau investuoti savo 24 „litus“, kuriuos mes gauname kiekvieną dieną. Skamba keistokai, tiesa? Bet prisiminkite seną, gerą ir teisingą posakį „Laikas – pinigai“, o tuomet dar kartą pamąstykime, ar iš tiesų viskas taip keista? O gal šiame posakyje paslėpta gili išmintis?

Kodėl vieni žmonės gyvena nuolatos skubėdami, jaučia nuolatinį finansinį nepriteklių ir įtampą, o kiti tuo metu mėgaujasi gyvenimu, uždirba pakankamai, kokybiškai leidžia laiką su šeima ir yra laimingi? Kad atsakymą būtų rasti lengviau, pasižiūrėkime iš arčiau į dviejų žmonių istorijas, kurių vardus, nenorėdamas nieko įžeisti, leidau sau pakeisti.

Pauliui – 27 metai. Jau trečius metus dirba konsultantu kompiuteriais prekiaujančioje bendrovėje. Jis – diplomuotas specialistas, baigęs anglų filologiją ir turintis tai įrodantį bakalauro diplomą. Gyvena nuomojame dviejų kambarių bute kartu su drauge, kuriai dažnai skundžiasi, jog jam, turinčiam aukštojo mokslo diplomą, mokamas per mažas atlyginimas.

Susėdęs su draugais, Paulius mėgsta pasakoti apie savo „ambicingus“ planus pradėti nuosavą verslą, apie bendrovę, kuri prekiautų nešiojamais kompiuteriais, o jis, būdamas šios bendrovės direktoriumi, važinėtų su nauju LEXUS markės automobiliu. Kartais, sėdėdamas su tais pačiais draugais, Paulius keikia valdžią ir įstatymus, kurie neleidžia jam pradėti nuosavo verslo.

Tokiomis akimirkomis jis pradeda galvoti apie Airiją, į kurią jau išvyko daug jo bičiulių. Apie tai, kaip ten paprasta ir lengva. Apie darbą gamykloje arba statybose, kur jam būtų mokamas 1000 – 1500 eurų atlyginimas.

Gediminui – 28 metai. Jis įmonės, užsiimančios automobilių dalių prekyba, savininkas ir vadovas. Nuo įmonės įkūrimo praėjo penkeri metai. Pradžia, kai verslas tik startavo, buvo sudėtinga ir kupina staigmenų. Šalia nebuvo nei turtingo tėčio, kuris plačiai atvertų savo piniginę, nei įtakingų dėdžių, kurie padėtų su „teisingais“ ryšiais. Viską teko daryti pačiam. Šiandien įmonėje dirba 28 darbuotojai. Dėl teisingų strateginių sprendimų Gedimino verslas beveik nepajuto neseniai praūžusio ekonominio sunkmečio. Vyko nuolatinis ir stabilus augimas.

Gediminas universiteto dar nebaigęs. Šiuo metu neakivaizdžiai studijuoja verslo valdymą. Dviese su drauge gyvena nuosavame bute, o greitu metu planuoja persikelti į baigiamą statyti namą. Nors šalies įstatymai ir netobuli, o didžiąją dalį valdžioje esančių žmonių tikrai būtų sunku pavadinti išmintingais, iš Gedimino niekuomet neišgirsi tuščių ir bereikalingų skundų. Jis – aktyvus, visuomet valdantis situaciją ir į rezultatą orientuotas žmogus. Laisvalaikiu ne tik sportuoja pats, bet ir randa laiko dienos centro paaugliams, kuriems veda krepšinio treniruotes.

Paulius ir Gediminas – du labai panašaus amžiaus žmonės. Užaugę panašioje aplinkoje, baigę tą pačią mokyklą. Bet kodėl jų gyvenimas toks skirtingas? Gal čia viskuo kalti jų genai? O gal todėl, kad savo 24 „litus“ jie investavo ir vis dar investuoja skirtingai?

Pažiūrėkime, kaip atrodo šių dviejų žmonių vienos paros investicijų lentelė. Diena – pirmadienis:

PauliusGediminas
LaikasInvesticijaInvestuojama į veikląLaikasInvesticijaInvestuojama į veiklą 
5:30 – 6:301Miegas5:30 – 6:301Mankšta 
6:30 – 7:301Miegas, greiti pusryčiai6:30 – 7:301Pusryčiai, laikas su drauge 
7:30 – 8:000,5Kelionė į darbą7:30 – 8:000,5Kelionė į darbą, rytinės naujienos per radiją 
8:00 – 12:304,5Darbas, pokalbiai su kolegomis „apie orą“.8:00 – 12:304,5Darbiniai susitikimai su kolegomis sprendžiant svarbius klausimus, užduočių paskirstymas, telefono skambučiai partneriams, ateities projektų planų kūrimas. 
12:30 – 13:301Pietūs. Pokalbiai su kolegomis apie savaitgalio planus, politiką ir orą.12:30 – 13:301Pietūs su potencialiais partneriais. 
13:30 – 18:004,5Darbas, pokalbiai su kolegomis „apie orą“13:30 – 17:304Susitikimai su tiekėjais. Klientų didmenininkų poreikių analizė, įmonės veiklos rodiklių peržiūra ir kt. 
18:00 – 18:300,5Kelionė namo17:30 – 19:001,5Sporto treniruotės. 
18:30 – 19:301TV žiūrėjimas19:00 – 20:001Vakarienė ir kiti smulkūs darbai namie 
19:30 – 20:000,5Vakarienė20:00 – 21:001Mokymasis 
20:00 – 23:303,5Bendras laiko leidimas su drauge žiūrint TV21:00 – 23:002Laikas artimiems žmonėms 
23:30 …6Miegas23:00…6,5Miegas 
VISO:24 VISO:24  

Sakoma, jog gyvenimas geriausiai pažįstamas lyginant. Aš su tuo visiškai sutinku.

Ar Paulius, investuodamas taip, kaip investuoja dabar, kada nors sugebės įkurti savo verslą? Ar jo investicija į santykius su drauge garantuos jam laimingą bendrą judviejų ateitį? Ar jis sugebės pasinaudoti tomis didžiulėmis galimybėmis, kurias kiekvienam iš mūsų suteikia likimas?

Jūs galite paprieštarauti, jog Pauliaus ir Gedimino lyginti negalima. Juk vienas yra konsultantas, o kitas – vadovas. Tuomet aš taip teigiančių paklausiu – ar Gediminas susikūrė tokį gyvenimą, kokį gyvena dabar, investuodamas taip pat kaip Paulius? O gal jis elgėsi kiek kitaip? Ar būtų galėjęs Gediminas gyventi taip, kaip gyvena dabar, jei prieš 5-6 metus būtų mąstęs ir elgęsis taip, kaip šiandien elgiasi Paulius?

Jei dar mokykloje Paulius būtų išmokęs paprasto mąstymo įpročio maksimaliai efektyviai investuoti tuos 24 „litus“, jo gyvenimas dabar būtų visiškai kitoks, ir jei tik Paulius išmoktų užduoti sau paprastą klausimą: „Ar tai, kam aš skiriu savo laiką, padės man pasiekti tų tikslų, kurių aš noriu?“…

O Jūs ar kada pagalvojote, kaip investuojate savo laiką? Ar tie dalykai, kuriuos jūs perkate už 24 „litus“, to tikrai verti? Jei Jūsų investavimo įgūdžiai dar silpni, gal vertėtų ties tuo padirbėti? Jau pastebėjote, kad laikas visuomet lekia daug greičiau nei mums norėtųsi.