Kas yra stiprus slaptažodis?

Stipraus slaptažodžio formulė paprasta: raidės + skaičiai + specialūs simboliai.

Atrodo paprasta ir elementaru, bet daugelis žmonių vis dar naudoja trumpus tik iš raidžių arba skaičių sudarytus slaptažodžius. Šių metų birželį dėl saugumo spragos nutekėjo 6,5 mln. socialinio tinklo „LinkedIn“ vartotojų duomenys. Rusų programišius, kuris atliko šį nešvarų darbelį paviešino visus slaptažodžius internete.

Pateikiame 10 populiariausių:

1. Link
2. 1234
3. Work
4. God
5. Job
6. 12345
7. Angel
8. The
9. Ilove
10. Sex

Daugelis populiariausių slaptažodžių, jei ne interneto svetainių vidinės apsaugos būtų labai lengvai nulaužiami. 9 skaitmenų ilgumo slaptažodis naudojant galingesnį šiuolaikinį kompiuterį gali būti nulaužtas per 10 sekundžių. Slaptažodžiai iki 9 raidžių gali būti tik iš raidžių (naudojant 26 lotyniškas raides) įveikiami per 15 valandų.

Patarimas: naudokite kuo daugiau skirtingų rūšių ženklų: raidžių (abc...), skaičių (123…), specialiųjų simbolių (!”£…).

Kaip sukurti įsimenamą slaptažodį?

Galima sukurti tikrai stiprų slaptažodį, bet jį bus sunku prisiminti. Praėjusių metų lapkritį Londono metro pasirodė „Google“ plakatai skatinantys pasirūpinti savo slaptažodžio saugumu. Skelbimo tekstas skelbė: „Nori sukurti tikrai stiprų slaptažodį? Klausk Hamleto.“ Kaip gero slaptažodžio pavyzdys plakate buvo panaudota visiems gerai žinomos Hamleto frazės „To be or not to be, that is the question“ pirmųjų raidžių ir skaičių derinys.

„Google“ pavyzdinio slaptažodžio minusas – ši frazė ir pirmųjų raidžių derinys iš karto buvo įtraukas į programišių naudojamus žodynus.

Patarimas: pasirinkite savo mėgstamą ir geriausią tik jums gerai žinomą frazę, surašykite pirmąsias frazės žodžių raides, kelias raides ar skiemenis pakeisk į specialiuosius simbolius, pvz, „I“ pakeiskite į „!“ arba anglišką žodį „to“ į „2“ ir pan.

Skirtingos durys – skirtingi raktai

Prisiminti vieną ar kelis slaptažodžius, kurie naudojami visose svetainėse yra labai patogu, bet nesaugu. Net ir patikimos svetainės kartais patenka į programišių akiratį ir jose saugomi duomenys patenka į nepatikimas rankas. Taigi, norint apsaugoti savo asmeninę informaciją ir duomenis skirtingose interneto svetainėse reikia naudoti skirtingus slaptažodžius.

Šių metų liepos mėnesio pradžioje dėl saugumo klaidos iš svetainės „Yahoo“ nutekėjo 420 tūkst. vartotojų duomenys. Jei naudojate tokį patį slaptažodį ir kituose interneto svetainėse reiškia, kad programišių rankose yra raktai nuo viso jūsų virtualaus gyvenimo.

Patarimas: sukurkite stiprų slaptažodį ir pritaikyk jį kiekvienai svetainei. Pavyzdžiui prie savo standartinio slaptažodžio pradžios prirašyk FB, jei naudosi jį prisijungimui prie „Facebook“.

Virtuali higiena

Didžiausios grėsmės tyko naudojantis viešai prieinamais kompiuteriais bibliotekose ir interneto kavinėse. Jose gali būti įdiegtos kenkėjiškos programos, kurios gali sekti viską, ką rašote: prisijungimo vardus, slaptažodžius, el. pašto žinutes.

Tikrinti el. paštą prisijungus prie nemokamų Wi-Fi tinklų patogu, bet rizikinga. Dažniausiai Lietuvoje nemokamų Wi-Fi tinklų duomenys nėra šifruojami. Dėl šios priežasties programišiai gali lengviau prieiti prie privačių jūsų duomenų, perimdami jų srautą.

Kitas būdas programišiui surinkti privačius duomenis – sukurti savo Wi-Fi „spotą“. Jei prie tokio tinklo prisijungę tikrinsite savo el. paštą ar banko sąskaitą visus duomenis matys ir Wi-Fi tinklo šeimininkas.

Žinoma, ne visada galima išvengti prisijungimo prie šių tinklų, todėl reikia pasirūpinti papildomomis saugumo priemonėmis.

Patarimas:

1. prisijungimui prie „Google“ naudokite dvigubą prisijungimą.

2. jei turite galimybę visada junkitės naudodami saugų protokolą „https“. Kai jis naudojamas prie adreso daugelis naršyklių rodo rakto simbolį.

Bendravimas su „draugu“?

Galiausiai, būkite budrūs bendraudami internete. Jei seniai girdėtas draugas staiga jums parašo žinutę per „Skype“ ir pradeda uždavinėti klausimus:

• Kokia tavo mamos mergautinė pavardė?
• Kokiam mieste tu gimei?
• Kur pirmą kartą įsidarbinai?

Paskambinkite jam ir paklauskite, kaip jis laikosi bei patarkite pasikeisti slaptažodžius. Greičiausiai kažkas jau naudojasi jūsų draugo prisijungimo duomenimis ir bando išgauti jūsų slaptažodžio priminimo klausimų atsakymus.