Mokesčių ekspertė ir konsultacijų bendrovės „Fidexperta“ steigėja Rūta Bilkštytė sako, kad susigrąžinti mokesčių permoką nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti nuo pradžių. Svarbiausia visus formalumus atlikti paeiliui ir susirinkti reikiamus dokumentus.

Pirmas žingsnis: šalies rezidentas

Pirmiausia, pasak R. Bilkštytės, investuotojas turėtų išsiaiškinti, kurios šalies jis yra mokesčių rezidentas, t. y. kurioje šalyje moka mokesčius. Šiuo atveju dauguma Lietuvos gyventojų yra Lietuvos mokesčių rezidentai –tai reiškia, kad visos mokestinės prievolės nuo visų pasaulinių pajamų yra vykdomos Lietuvoje.
Jeigu investuotojas yra Lietuvos mokesčių rezidentas, jis turi kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją, kad išduotų tai liudijančią pažymą.

Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktoriaus pavaduotojos Alintos Gaudutytės teigimu, šią pažymą (forma FR0254 (DAS-4) išduoda apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos teritorinis skyrius. Reikėtų kreiptis į tą skyrių, kurio aptarnaujamoje teritorijoje gyvenate arba esate deklaravęs gyvenamąją vietą.

Patogu, kad vienu prašymu galima gauti kelioms šalims tinkančias pažymas. Pavyzdžiui, jeigu dividendus gaunate iš Latvijos, Vokietijos ir Prancūzijos biržose įsigytų akcijų, prašyme nurodykite, kad norite gauti šioms šalims tinkančias pažymas.

Antras žingsnis: kreiptis į įmonę

Rūta Bilkštytė
Toliau, kad būtų paprasčiau, žurnale „Investuok“ pasitelkiamas konkretus pavyzdys. Įsivaizduokime, kad esame investavę į Paryžiaus vertybinių popierių biržoje parduodamas bendrovės „France Telecom“ akcijas. Jeigu bendrovei nesame pateikę mokesčių rezidavimo vietą liudijančios pažymos, kaskart mokėdama dividendus bendrovė nuskaito 25 proc. mokestį, nors pagal dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį Lietuvos gyventojams turėtų būti taikomas 15 proc. mokestis.

„Į „France Telepom“ investavęs gyventojas gavęs mokesčių rezidavimą patvirtinančią pažymą gali kreiptis į „France Telecom“, kad ši bendrovė, atsižvelgdama į dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį, taikytų mažesnį mokesčio tarifą. Tuo atveju, jei mokesčio buvo išskaičiuota daugiau negu nustatyta dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartyje, dėl mokesčių permokos grąžinimo reikia kreiptis į Prancūzijos mokesčių administratorių“, – žurnalui „Investuok“ sako R. Bilkštytė.

Mokesčio permoka grąžinama į tą investuotojo sąskaitą, į kurią buvo mokami dividendai.

Dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartis nurodo, kokį mokestį Lietuvos rezidentui gali pritaikyti mokestį išskaičiuojanti šalis. Pavyzdžiui, paprastai už dividendus Prancūzija taiko 25 proc. mokestį. Tačiau Prancūzijos ir Lietuvos dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartis nurodo, kad už mokamus dividendus Prancūzija gali išskaičiuoti 15 proc. bendros dividendų sumos. Kadangi Lietuvoje už dividendus mokame 20 % gyventojų pajamų mokestį, investuotojas Lietuvoje sumoka likusius 5 proc.. Lygiai taip pat ir Prancūzijos mokesčių rezidentas, investavęs Lietuvoje ir gavęs dividendų, pagal dvigubo apmokestinimo sutartį Lietuvai sumokės 15 proc. mokesčių, o Prancūzijoje – likusią mokesčio dalį.

Gali kilti sunkumų

„Atkreipiame dėmesį, kad dauguma užsienio valstybių, su kuriomis Lietuva taiko dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartis, mokesčių administratoriai yra parengę savo formas, kurios naudojamos, kai nuolatiniai Lietuvos gyventojai nori susigrąžinti užsienyje permokėtą pajamų mokestį. Tokiu atveju DAS-4 forma netinka. Tada mokesčių inspekcija tvirtina užsienio mokesčių administratorių parengtos formos dalį“, – žurnalui „Investuok“ sako A. Gaudutytė.

Pasak Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktoriaus pavaduotojos, tinkamos formos yra skelbiamos užsienio valstybių mokesčių administratorių interneto puslapiuose.

Trečias žingsnis: deklaruoti Lietuvoje

Išsprendę visus mokesčių klausimus su užsienio bendrove ir išvengę dvigubo apmokestinimo, apie tai turėtumėte informuoti Lietuvos mokesčių inspekciją.

„Lietuvos gyventojai gavę dividendus turi sumokėti 20 proc. gyventojų pajamų mokestį. Jeigu investuodami užsienyje išvengėte dvigubo apmokestinimo ir dalį pajamų mokesčio jau sumokėjote svetur, turite tai nurodyti ir pildydami metinę gyventojų pajamų mokesčio deklaraciją. Pažymą apie nuskaitytus mokesčius paprastai pateikia tarpininkai, per kuriuos buvo pervesti dividendai. Pavyzdžiui, jeigu investuojate per banko internetinę vertybinių popierių prekybos sistemą, šis bankas ir turėtų pateikti pažymą apie sumokėtus mokesčius. Tada Lietuvoje nuo gautų pajamų sumokėsite ne 20 %, o mažesnę mokesčio dalį, „France Telecom“ atveju – 5 proc.“, – žurnalo „Investuok“ skaitytojams pataria R. Bilkštytė.

Jeigu nėra sąraše

Ką daryti, jei šalies, į kurią esate investavę, nerandate tarp dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį su Lietuva pasirašiusių valstybių?

Jeigu su šalimi, kurioje esate investavę, nėra sudaryta dvigubo apmokestinimo sutartis, mokesčių susigrąžinti negalėsite, todėl investuodami ir skaičiuodami investicijų pelną nepamirškite mokesčių, kuriuos teks sumokėti ir užsienio valstybei, ir Lietuvai.

Mokesčių ekspertė pataria: jeigu nusprendėte susigrąžinti mokesčio permoką, nedelskite.

„Praktika rodo, kad mokesčių susigrąžinimui galioja 5 metų senaties terminas. Dar geriau, jei mokesčių klausimus susitvarkote dar negavę apmokestinamų pajamų. Pavyzdžiui, jeigu investuojate šalyje, kuri yra sutarusi su Lietuva dėl dvigubo apmokestinimo išvengimo, pažymą, kad esate Lietuvos mokesčių mokėtojas, nusiųskite iš anksto. Taip dividendus mokanti bendrovė pritaikys sutartyje numatytą mokestį, o jums nebereikės sukti galvos, kaip susigrąžinti mokesčio permoką“, – sako R. Bilkštytė.

Daugiau apie investavimą skaitykite žurnale „Investuok“ ir www.investuok.eu