Veikia nervų sistemą

Kiekvieno augalo šaknyse, stiebe, lapuose, sėklose ir žieduose slypi unikalus kvapių medžiagų, vadinamų eteriniais aliejais, derinys. Kai kurių augalų eteriniai aliejai naudojami kvapų terapijai.
Kvapai padeda įveikti užklupusias negandas, išsklaidyti slogią nuotaiką, įtampą, padidina darbingumą. Savo kūną palepinus eteriniais aliejais, įkvėpus patinkančio aromato, atsiras daugiau jėgų kovoti su negandomis. Manoma, kad kvapai veikia hormonų gaminimąsi ir kitus cheminius procesus.

Subtilūs aromatai turi įtakos sveikatos, emocinės būklės pagerėjimui, padeda atkurti vidinę harmoniją. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad kvapų terapijos priemonės (smilkalai, kvapiosios vonios, masažai su eteriniais aliejais) padeda normalizuoti psichinę žmogaus būseną, teigiamai veikia nervų sistemą, gerina kraujo ir limfos apytaką, gaivina organizmo funkcijas ir stiprina atsparumą aplinkos poveikiui.

Procedūros namuose

Kvapų terapija galima mėgautis ir namuose, ne tik specialiuose kvapų kambariuose medicinos klinikose ar grožio salonuose.

Namie visai nesudėtinga atlikti kai kurias procedūras: eterinių aliejų galima įpilti į vonią, naudoti masažuojant. Inhaliacijai reikės vieną ar du lašus eterinio aliejaus įlašinti į karšto vandens dubenį, galvą apsigaubti rankšluosčiu ir ne ilgiau kaip 5 min. kvėpuoti kylančiais garais. Tai ypač padeda peršalus, sloguojant.

Paprasčiausias būdas mėgautis kvapų terapija – eterinį aliejų, sumaišytą su vandeniu, supilti į keraminį dubenėlį ant stovelio, po kuriuo uždegta nedidelė žvakutė. Jos liepsna šildo dubenėlyje su vandeniu sumaišytą aliejų, o išsiskyrę garai skleidžia į aplinką gydomuosius kvapus.
Neturint specialaus dubenėlio keletą lašų eterinio aliejaus galima užlašinti ant audinio skiautės ir priglaudus prie nosies pakvėpuoti.

Tinka ne visiems

Prieš pasineriant į kvapų pasaulį, būtina išsiaiškinti, ar terapija nesukels kokių nors komplikacijų.

Kvapai, kaip ir kiekviena cheminė medžiaga, pasižymi alergizuojančiomis savybėmis. Todėl renkantis eterinius aliejus reikia atkreipti dėmesį į sudedamąsias dalis: gal kokiai nors medžiagai esate alergiškas. Jei kūną išbėrė, atsirado niežulys ar kitų nemalonių pojūčių, būtina kreiptis į gydytoją ir kitąkart vengti alergiją sukėlusios medžiagos.

Sergantieji epilepsija, astma, hipertenzija prieš naudodami eterinius aliejus turi pasitarti su kvalifikuotu aromaterapeutu, jis patars, ar saugu naudoti pasirinktas kvapiąsias medžiagas.

Eterinių aliejų galima įsigyti vaistinėse, specializuotose parduotuvėse. Nevertėtų pirkti turguose, nes čia dažniausiai prekiaujama nekokybiškais, pagamintais iš sintetinių medžiagų, neturinčiais jokių gydomųjų savybių, netgi galinčiais sukelti alergiją aliejais.

Populiariausi eteriniai aliejai

Eukaliptų – didina budrumą, padeda įveikti peršalimą, gerina kraujotaką, gydo odos infekcijas, mažina patinimus, raumenų skausmą.

Levandų – mažina stresą, depresiją, padeda įveikti nemigą, malšina odos uždegimą, padeda užgydyti žaizdas, slopina pykinimą, šalina nuovargį.

Pipirmėčių – kelia nuotaiką, mažina kosulį, galvos skausmą, gydo gerklės infekcijas, slopina žarnyno spazmus.

Rozmarinų – gerina atmintį, kraujotaką, slopina raumenų skausmus, tonizuoja odą, gydo infekcijas, padeda sureguliuoti žarnyno veiklą.

Snapučių – padeda įveikti nervinę įtampą ir baimę, tonizuoja, valo odą, gydo gerklės infekcijas, gerina kepenų veiklą, šalina skysčių perteklių.

Jazminų – turi raminamųjų savybių, sklaido depresiją, apatiją, sustiprina pasitikėjimą savimi, teigiamai veikia endokrininę sistemą, gerina kraujotaką, slopina traukulius, padeda sergant kvėpavimo sistemos ligomis, tonizuoja odą.

Verbenų – padidina darbingumą, gena šalin apatiją, ramina dirglumą, pagerina savijautą esant kraujagyslių vegetatyvinei distonijai, odą daro tampresnę.

Apelsinų – ramina, padeda įveikti depresiją, nervinę įtampą, malšina spazmus, mažina kraujospūdį.

Rožių – ramina ir stabilizuoja nervų sistemą, minkština, tonizuoja odą, slopina pykinimą, galvos skausmą, malšina mėšlungį.

Tai įdomu

Kvapų terapija turi ilgą istoriją. Eteriniai aliejai buvo naudojami jau 4500 m. prieš Kristų – iš jų gamino kvepalus ir vaistus. Senovės egiptiečiai kvapus siejo su religija: kiekvieną kvapą skirdavo kuriam nors iš dievų.

Nefertitė, vadinama visų laikų gražiausia moterimi, savo grožį puoselėjo Graikijoje, Romoje ar pačiame Egipte gamintais kvapiaisiais aliejais. Sakoma, kad faraono Echnatono žmonai, Egipto karalienei Nefertitei išskirtinės kvapų savybės, gebančios paveikti mintis ir kūną, suteikė neapsakomą grožį.

Su kvapais eksperimentuodavo alchemikai, savo kerėjimams juos naudodavo šamanai, būrėjos. Kvapiuosius aliejus persai pavadino stebuklinguoju vandeniu, o smilkalus vertino kaip auksą ar sidabrą.

XVIII a. medicinoje buvo plačiai naudojami eteriniai aliejai. XIX a. pabaigoje daugelį šių ekstraktų jau mokėta sintetinti. Tai buvo pigiau ir lengviau, nei tokias pat medžiagas gauti iš augalų, todėl natūralius aliejus imta naudoti rečiau.

Šiuolaikinės kvapų terapijos pradininkas – prancūzų chemikas Renė Morisas Gatefosė. Jis XX a. trečiajame dešimtmetyje atrado gydomąsias levandų aliejaus savybes. Tai paskatino chemiką tyrinėti antiseptines eterinių aliejų savybes. 1937 m. mokslininkas išleido pirmąjį šiuolaikinės kvapų terapijos vadovėlį.

Verta žinoti

Kokybiškiausi yra tie aliejai, kurie gaunami distiliuojant garais ar spaudžiant natūralią, ypač ekologiškai augintą žaliavą. Jie parduodami tamsaus stiklo buteliukuose, etiketėje nurodomas lotyniškas augalo pavadinimas, aprašomas naudojimas. Aliejaus pavadinime paprastai būna žodis „grynas“, „tikras“ arba „natūralus“.