Specialistai naudoja adatas tam tikrose kūno vietose, kad sumažintų simptomus bei palengvintų tokias ligas, kaip galvos skausmai, alergijos, kvėpavimo takų susirgimai. Tai gali veikti netgi kaip tam tikra anestezijos forma. Susidomėjimas akupunktūra vis auga, bet kiek pacientai iš tikrųjų žino, kas vyksta procedūros metu? Kurias ligas geriausia gydyti akupunktūra ir kur yra jos veikimo ribos?

Elizabeth Call – turinti licenciją akupunktūros specialistė, besiverčianti privačia praktika. Ji taipogi yra Niujorko Tri-State akupunktūros kolegijos klinikinio mokymo dekanė.

Dr. Ravinder Mamtani – prevencinės medicinos dėstytojas, Niujorko medicinos kolegijos profesinės sveikatos centro medicinos vadovas. Jis taip pat vadovauja akupunktūros bei homeopatijos kursams Niujorko medicinos kolegijoje.

Klausimas: Tarkime, atvykstu į jūsų įstaigą, jau gerą savaitę jausdamas stiprius su stresu susijusius galvos skausmus. Ko paklaustumėte manęs, kol sėdžiu ir galvoju, ar noriu akupunktūros procedūrų, ar ne? Ką norėtumėte sužinoti apie mane?

Elizabeth Call: Na, pirmiausia norėčiau sužinoti, kiek ilgai trunka skausmai. Taip pat norėsiu sužinoti, kaip apskritai funkcionuoja jūsų kūnas. Akupunktūroje turime dešimt klausimų apie miegą, apetitą, skausmo pobūdį bei vietą, taip pat apskritai apie sveikatą – šlapinimąsi, tuštinimąsi ir t. t.

Klausimas: Ar norėsite mane ištirti – žinote, pažiūrėti liežuvį, ausis, pamatuoti kraujo spaudimą?

Dr. Ravinder Mamtani: Taip. Manau, pažiūrėsiu į tai kitu kampu. Esu terapeutas, taigi pasirūpinsiu savo pacientais ir šiuo tradiciniu požiūriu. Taigi pacientas tokioje situacijoje bus paklaustas apie pagrindinį nusiskundimą, ligos istoriją, šeimos istoriją, o tikslus tradicinis ištyrimas padės suprasti galvos skausmo ar migrenos priežastį. Tai padarius, jei liga pagydoma chirurginėmis priemonėmis, tradicinėje situacijoje norėtumėte tai rekomenduoti pacientui. Jei galėtumėte nugalėti organines priežastis ir prieitumėte išvados, jog jos susijusios su stresu ar migrena, tuomet būtų tinkama naudoti akupunktūrą kaip papildomą priemonę ir pasiūlyti ją pacientui. Tuomet norėsite pasakyti pacientams šios procedūros pliusus bei minusus – toks būtų mano požiūris.

Klausimas: Ar svarbu apžiūrėti liežuvį? Ar tai sveikatos ar ligos indikatorius?

Elizabeth Call: Na, kitas žingsnis po apklausos – apžiūra bei apčiuopa. Taigi apžiūrėsiu jūsų liežuvį. Apžiūrėsiu veidą, kūną, ištirsiu pilvą. Tai tradicinis tyrimas. Taip pat darysiu palpaciją. Apčiuopsiu riešo pulsą ir vėl pažiūrėsiu į liežuvį, norėdama sužinoti susirgimo modelį. Ir bandysiu jį gydyti. Pamatyti spalvą – liežuvio spalvą, apnašų spalvą, ar yra apnašų, ar yra įtrūkių, pamatyti liežuvio dydį bei formą.

Klausimas: Kaip manote, kuomet akupunktūra yra efektyviausia? Ką jums sako jūsų pačių patirtis?

Dr. Ravinder Mamtani: Na, manau, kad vieni tokių susirgimų – tokie, kurie sukelia skausmą. Pavyzdžiui, nugaros skausmas, kaklo skausmas, kiti susiję skausmai, raumenų skausmai ir taip toliau, ir panašiai. Kita grupė – galvos skausmai ir migrena. Trečia grupė susijusi su priklausomybės problemomis – priklausomybė nuo kokaino, heroino, nikotino ir kt. Dar – problemos, susijusios su moters sveikata, kaip PMS, menopauzės simptomai, gastroenterologinės problemos, pavyzdžiui, pykinimas, susijęs, tarkime, su chemoterapija, ir anestezija, taip pat reabilitacija po insulto, kvėpavimo takų ligos, - bronchinė astma, alergijos. Yra daugybė susirgimų, kur akupunktūra gali būti naudinga, ir tai jau įrodyta.

Klausimas: Tuomet priešingas klausimas – kada, jūsų nuomone, akupunktūra neveiksminga? Kada tai tikrai nėra tinkamas gydymas?

Elizabeth Call: Manau, bet kokia būsena, kur yra svarbesni audinių pakitimai bei struktūriniai pažeidimai ar svarbūs struktūriniai pokyčiai. Pavyzdžiui, negydau vėžio. Šiuo atveju pakinta patys audiniai. Vis dėlto savo praktikoje labai dažnai gydau pykinimą, susijusį su chemoterapija, kaip ir dauguma akupunktūros specialistų. Tai pavyzdys, kaip galime veikti išvien su vakarietiška medicina. Kai pykinimas gydomas akupunktūra, pagerinamas paciento gydymas nuo vėžio.

Dr. Ravinder Mamtani: Be abejo. Ir tai galiu iliustruoti pavyzdžiu iš savo praktikos. Pas mane atėjo moteris, besiskundžianti kirkšnių skausmais ir norėjusi gydytis akupunktūra. Apžiūrėjęs ją nustačiau, kad skausmas buvo susijęs su šlapimtakių infekcija. Tuomet patariau jai kreiptis pas terapeutą, kuris jai išrašytų antibiotikų, tikrai padėsiančių jai pasveikti nuo infekcijos. Taip ir atsitiko. Iš tos moters gavau mažą malonią padėkos žinutę – ji dėkojo, kad nesutikau daryti akupunktūros tuomet, kai jos problemas galėjo išspręsti tradicinės priemonės. Tai tiesiog pavyzdys, puikiai iliustruojantis tai, apie ką kalbame.

Elizabeth Call: Kitas dalykas, į kurį norėčiau atkreipti dėmesį, yra tai, kad dažnai chroniškos šlapimtakių infekcijos nepasiduoda gydymui antibiotikais, veikiausiai dėl per dažno antibiotikų vartojimo, ir tuomet gydymas akupunktūra, neretai papildomas kitokiu gydymu, gali puikiai pagelbėti.

Klausimas: Ar gali akupunktūra išgydyti neuropatiją ir kitas ligas?

Elizabeth Call: Šio tipo nusiskundimai labai dažni. Jei nėra komplikacijų, struktūrinių pokyčių, gydymas akupunktūra gali būti labai veiksmingas. Jei yra kitų kūno pokyčių, gydymas gali trūkti ilgiau ir pacientui gali prireikti terapeuto pagalbos bei kitų tradicinės medicinos priemonių.

Klausimas: Turite omenyje – drauge su akupunktūra?

Dr. Ravinder Mamtani: Sutikčiau ir dar kai ką pridurčiau. Tokioje situacijoje kaip ši ir daugelyje kitų klinikinių situacijų, kurias regiu savo praktikoje, manau, kad akupunktūros tikslas – pagelbėti ir pagerinti paciento gyvenimo kokybę. Nemanau, kad dauguma mūsų pažadėtų “išgydymą”, - tai tiesiog galimybė pacientams padėti pagerinti jų gyvenimą.

Klausimas: Kaip akupunktūra gali padėti atsikratyti priklausomybės nuo migdomųjų? Ar turite patirties, kaip akupunktūra veikia nemigą?

Elizabeth Call: Nustoti vartoti migdomuosius sudėtinga, nes jau atsirastų reakcijos simptomai, atpratimo simptomai ir reiktų gydyti būtent juos. Bet jei pacientai tikrai nori nebevartoti migdomųjų, kartu su terapeuto priežiūra akupunktūra gali pagelbėti.

Dr. Ravinder Mamtani: Taip, sutikčiau su tuo. Bet taipogi norėčiau pasakyti, jog manau, kad čia tiktų visapusis požiūris. Ką noriu pasakyti? Tai, kad turite suprasti šio paciento nemigos priežastis. Tai padarius, lengviau taikyti pacientui akupunktūrą.

Klausimas: Kaip akupunktūra gali pagelbėti esant karščio priepuoliams menopauzės metu?

Dr. Ravinder Mamtani: Turėjau kelias pacientes, kurioms akupunktūra pagelbėjo. Galiu pridurti, kad yra pacientų, kurių akupunktūra neveikia įprastinio kurso (8-10 procedūrų) metu, ir manau, kad būtų sąžininga, kad gydytojas apie tai pasikalbėtų su pacientu. Nesakau, kad papildomos procedūros neišspręstų problemos. Tiesiog turime pareigą informuoti pacientus, kad yra įprastinis kursas ir yra tam tikras procentas žmonių, kurių akupunktūra neveikia.

Klausimas: Įdomu, kiek procedūrų reikia suprasti, kad akupunktūra neveiksminga?

Dr. Ravinder Mamtani: Yra tam tikras standartas, ir Elizabeth galės tai pakomentuoti plačiau. Vidutiniškai tai 8-10 procedūrų, atliktų kartą – tris kartus per savaitę. Jei po šio kurso nematyti pagerėjimo, galbūt pacientas tiesiog priklauso tam procentui žmonių, kuriems akupunktūra netinka.

Elizabeth Call: Galbūt reikia daugiau medicininio gydymo. Dauguma mano pacientų turėjo ekstensyvų medicininį gydymą. Kartais sutinku pacientų, kurie jo neturėjo, bet norėjo pabandyti pirma akupunktūrą, ir mes ją pradėjome. Jei paciento akupunktūra neveikia, tuomet rekomenduoju, kad jie grįžtų pas savo gydytoją ir jam pasakytų. Galbūt jiems netinka akupunktūra ir jiems gali reikėti tolesnio medicininio gydymo.

Klausimas: Ar būna taip, kad žmonės renkasi akupunktūrą su galbūt per didelėmis viltimis, ypač jei yra chroniškos ligos, galvodami, kad dabar tai bus gydymas, kuris tikrai jiems padės?

Elizabeth Call: Žinote, anksčiau mano praktikoje, prieš kokius aštuonerius metus, taip nutikdavo. Dabar, man regis, visuomenė labiau informuota. Bet kiekvieną kartą turiu pacientui leisti žinoti gydymo kursą ir laiko rėmus, per kuriuos tikiuosi pamatyti tam tikrų pokyčių.

Klausimas: Nurodyti jiems, ko jie iš tiesų gali tikėtis?

Dr. Ravinder Mamtani: Taip manau, ir tikrai reikia informuoti pacientus apie akupunktūrą ir pasikalbėti prieš naudojant adatas. Manau, kad tai svarbu padaryti.

Klausimas: Ar yra koks nors šalutinis akupunktūros poveikis? Po kelių procedūrų pacientas jaučiasi atsipalaidavęs, apsvaigęs? Jam svaigsta galva? Kaip jis jaučiasi?

Dr. Ravinder Mamtani: Manau, gali būti du keliai pažvelgti į šalutinį poveikį ar komplikacijas, jei norite. Kai kurie poveikiai lengvi ir trumpalaikiai, kaip galvos sukimasis, svaigulys – jie nerimti. Rimtų nebuvo daug (kaip tik praėjusią savaitę peržvelgiau literatūrą). Per maždaug dvidešimt metų pasitaikė 200-300 komplikacijų. Tai ne tiek daug, kiek pasitaiko nuo tradicinių procedūrų bei priemonių. Taigi tai santykinai saugi procedūra. Ji nesudėtinga ir, manau, jei naudojama tinkamai, gali būti labai sėkminga gydant pacientus.

Klausimas: Ar galima akupunktūra išgydyti artritą?

Elizabeth Call: Manau, tai priklauso nuo artrito pobūdžio. Priklauso nuo to, kaip ilgai asmuo serga, kokio pobūdžio skausmas, kiek sunki artrito forma. Kartais, jei esama struktūrinių pokyčių, gydyti gali būti sunkiau. Bet visuomet verta pamėginti galbūt kaip papildomą priemonę šalia kitų gydymo formų.

Klausimas: Ir paskutinis klausimas – apie vaikus. Ar akupunktūra tinka vaikams? Ar tai tas pats gydymas, ta pati filosofija, tas pats požiūris?

Elizabeth Call: Ta pati filosofija, šiek tiek pakeistas gydymas bei požiūris. Akivaizdu, kad adatas naudosime negiliai. Su vaiku reikia dirbti daug daugiau. Kartais prireikia akupresūros, masažo – kaip Tui Na ar A Ma masažo, meridian masažo – kai kada vaikams jie labai padeda; tuomet – kelios labai gerai parinktos adatos tinkamose vietose.

Klausimas: Ir ką galėtumėte pasakyti apie vaikų gydymą per savo 20 metų praktiką?

Dr. Ravinder Mamtani: Sutikčiau su tuo, ką sakė Elizabeth; naudingiausia akupunktūra vyresnėms mergaitėms, ypač su PMS susijusioms problemoms ir su stresu susijusiems reiškiniams gydyti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)