Nantalyje, kuris yra už kelių dešimčių kilometrų nuo kadaise Didžiosios Suomijos kunigaikštystės sostine buvusio Turku miesto, yra vieta, kur iš viso pasaulio skuba mėgstantys Tuvės Janson knygas apie paslaptingas būtybes – trolius mumius. Šiame nedideliame Suomijos miestelyje, nedidelėje saloje yra ir Trolių mumių slėnis.

Perėję per tiltą, pro prišvartuotas jachtas ir burlaivius, atsidursite T. Janson sukurtame pasaulyje. Čia viskas kaip knygoje – namai, personažai, po salą bėgioja kaukas, kurį vejasi policininkai, mumių mama ir mumių tėtis kalbasi ir fotografuojasi su vaikais, Snusmumrikas susimąstęs vaikštinėja po salą su kuprine ant pečių.

Trolių mumių slėnio žemėlapis

K.Ameliuškino nuotr.

Galima užeiti ir į keturių aukštų namą, kuriame gyvena visa šeima, pažiūrėti, kur jie miega, gamina valgyti ir t. t. Prie durų sėdi Filipjonka, mezga ir draugiškai su jumis pasišneka suomių ir anglų kalbomis. Galima pamatyti ir baisiąją Morą, užeiti į Hemulio namelį, pažiūrėti į hatifnatus, pavaikštinėti po laivą, išeiti iš labirinto ir pažiūrėti, kaip raganos verda savo viralą, o per žiūroną, pastatytą ant paaukštinimo, – pamatyti Suomijos prezidento rezidenciją. Čia taip pat vyksta spektakliai.

„Trolių mumių name ir jų slėnyje – nuostabi atmosfera. Čia su ištiestomis rankomis priims kiekvieną atėjusį, pasodins už stalo, apnakvyndins, priims gyventi visam laikui. Mumių tėtis ir mumių mama stato naujas lovas ir stato prie pietų stalo naujas kėdes“, – taip pristatomos paslaptingos būtybės, sugalvotos T. Janson.

Trolių mumių slėnis

K.Ameliuškino nuotr.

„Troliai mumiai – fantastinės būtybės, gyvenančios gana žmogišką gyvenimą. Jie svajoja apie paprasto gyvenimo stebuklą, kuris, kaip jie dainuoja, galimas su viena sąlyga – kiekvienas turi teisę būti savimi, bet niekas neturi teisės galvoti tik apie save.

Knygos apie trolius mumius kupinos humoro ir optimizmo. Veikiausiai tai ir traukia čia žmones ne tik iš Suomijos, iš kaimyninių šalių, bet ir iš tolimų kraštų. Pavyzdžiui, čia galima pamatyti net japonų. Japonijoje labai populiarūs komiksai, animaciniai filmukai ir knygos apie trolius mumius. Yra galvojančių, kad knygos apie trolius mumius – knygos suaugusiems apie vaikus, nes jose su stulbinamu tikslumu vaizduojama vaikiška psichologija, baimės ir viltys.

Trolių mumių slėnis

K.Ameliuškino nuotr.

Vaikams labai patinka Trolių mumių slėnyje Nantalyje. Žmonės atvyksta šeimomis, praleidžia čia po kelias dienas. Turku yra viešbutis, iš kurio atveža tiesiai į Trolių mumių slėnį. Viskas, kas pastatyta saloje, natūraliai įsipaišo į aplinką, prie pilkų uolų, būdingų Suomijos gamtai. Norintys gali išsimaudyti, išsiųsti iš pašto atviruką ir, žinoma, užkąsti bei įsigyti suvenyrų.

Galima pasivaikščioti ir po Nantalio miestelį, kuris išsaugojo istorinį centrą, atkuriantį senosios Suomijos paveikslą – jaukius medinius namukus, mažas gatveles, taip pat apsilankyti Šv. Brigitos bažnyčioje, kurioje iki reformacijos veikė vienuolynas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)