Niekada netingintis žmogus – nukrypimas nuo normos. Tingėjimas yra vienas įgimtų „mechanizmų“, apsaugantis organizmą nuo pervargimo. Tačiau šis instinktas glūdi nesąmoningoje psichikos dalyje, o teisingai elgtis su pasąmone reikia išmokti, teigia psichologai.

Norėdami įveikti tingėjimą, išsiaiškinkite, ko jūs nenorite apie save žinoti. Jeigu jūs nesugebate sustabdyti automobilio prie sporto klubo ir nueiti pasportuoti, reikia rasti priežastį – pavyzdžiui, motyvacijos trūkumą ar nuovargį – ir ją pašalinti.

Pateikiame ekspertų patarimus, ką daryti, kad nesusikauptų krūva neatliktų darbų, o jūs išsivaduotumėte nuo įpročio tingėti.

1.Atlikite tingėjimo priežasčių analizę.

Pabandykite išsiaiškinti, ar jūs tingite atlikti bet kurį darbą, ar jums ne prie širdies konkreti užduotis? Galbūt jums tiesiog trūksta įgūdžių jai atlikti?

Turėkite galvoje, jog kartais tingėjimas gali būti susijęs ir su sveikatos problemomis. Norą kuo nors užsiimti atima žemas kraujo spaudimas, mažas cukraus kiekis kraujyje, problemos su širdimi. Jeigu nuolat jaučiate nuovargį, reikia kreiptis pas medikus.

2. Neatidėkite darbų vėlesniam laikui.

„Padarysiu tai po to“ – mėgstama tinginių frazė. Uždrauskite sau ją kartoti! Efektyvumas priklauso nuo virtinės mažų įpročių.

Priverskite save iš karto po valgio išplauti indus, arba susidėti tvarkingai drabužius į spintą, kai tik nusirengiate. Kartokite šiuos veiksmus kiekvieną dieną, kol jie taps įpročiu.

Jei sunku prisiversti išplauti lėkštes ar susitvarkyti kambarį, bandykite tartis su savimi ir sugalvokite sau malonų atlygį.

Pažadėkite sau, kad nepulsite skaityti forumų internete ar gerti kavos, kol neatliksite reikalingo darbo. Svarbiausia neleisti sau mėgautis mažais malonumais, kol neužbaigsite užduoties.

3. Atlikite užduotį etapais.

Bet koks kelias prasideda nuo pirmo žingsnio. Didelę užduotį būtina struktūruoti ir paskirstyti krūvį tolygiai. Sudėliokite prioritetus ir nepalikite visko paskutiniam vakarui.

Lengviausias būdas išsivaduoti nuo įpročio palikti darbus paskutiniam momentui – išskaidyti darbą į kelis etapus ir imtis jų įgyvendinimo kiek įmanoma greičiau. Neleiskite sau laisvu metu užsiimti kažkuo kitu, kol neatliksite numatytos darbo dalies. Šis metodas puikiai veikia, sako laiko planavimo specialistai.

4. Ieškokite motyvacijos.

Psichologai teigia, kad tinginiaujantis žmogus ne tas, kuris nieko nedaro, o tas, kuris nesupranta, kam tai reikia daryti. „Tingėjimas susijęs su nuoboduliu, o ne dykinėjimu. Jei jums ta veikla patinka, tai jūs ir netingėsite jos atlikti. Žinoma, pavargti galima nuo bet kokios veiklos, bet tingėjimas su tuo neturi nieko bendra“, - sako psichologai.

Jei jaučiate, kad pasiduodate tingėjimui, pabandykite rasti ar sugalvoti priežastį, kodėl jums reikia atlikti vieną ar kitą darbą. Pasistenkite savo darbuose įžvelgti interesą, malonumą, žaismingumą ar net lenktyniavimą. Tai suteiks jums energijos.

P.S. Anksti kėlęs...

Stenkitės atsikelti kuo anksčiau ir visus darbus atlikti pirmoje dienos pusėje. Galimybė patinginiauti po pietų – puiki motyvacija!
Išmokite pagrindinės laiko valdymo taisyklės – jūs irgi galite atsikelti rytais su malonumu.

Įpraskite laikytis paprastų ritualų einant miegoti (kad greičiau užmigtumėt) ir keliantis rytais (kad jaustumėtės pailsėję ir žvalūs). „Atidėdami dar kelioms minutėms žadintuvo signalą, pasižadėkite, kad jam suskambus jausitės žvalūs ir kupini energijos. Tai padeda!“, - sako laiko valdymo ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)