Gelačio vienuolyną maždaug XI amžiuje įsteigė ir pastatė vienas garsiausių Gruzijos karalių Dovydas IV Statytojas. Čia taip pat buvo pastatyta Mergelės Marijos bažnyčia. Lankytojus į šią vietą masina ir tas faktas, kad šis vienuolynas kadaise buvo didžiųjų filosofų, mokslininkų ir teologų centras, žinomas Gelačio akademijos vardu.

Kartais jis buvo vertinamas kai naujoji Elada ar antrasis Atosas. Čia yra nemažai ilgus šimtmečius išsaugotų freskų bei rankraščių, kurie dabar eksponuojami vienuolyno patalpose.

Turistus atvykti vilioja ir tas faktas, kad Gelačio vienuolyne palaidota maždaug dešimt didžių žmonių. Pakėlus akis į vienuolyno kupolą, galima pamatyti Kristų Pantokratorių. Vaikščiojant aplink šią vietą, galima grožėtis statinio sienas puošiančiomis puikiomis mozaikomis bei freskomis.

Gelačio vienuolynas Gruzijoje

Be kita ko, ką rasite čia, bus ir Arkangelo Mykolo mozaika, Kristaus žengimo į dangų bei Gruzijos karaliaus Dovydo IV freskos. Šiaurinė siena puošta senoviniais meno reliktais – tai neabejotinai privers jus pajusti pagarbią baimę. Čia yra ir daugiau šventųjų ir vienuolynui reikšmingų žmonių ikonų.

Gelačio vienuolynas Gruzijoje
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)