Rengė sau

Pasirodo, Motiejūnienė - 28 metų moteris, įrengusi butą palėpėje, visai nėra profesionali dizainerė. Ji studijavo anglų kalbą, vadybą, o piešimas, interjeras, dizainas - tai pomėgiai nuo mažens. "Visada mėgau piešti, dailinti buitį. Nuo dizaino studijų atkalbėjo tėvai, sakydami, jog vargu ar ta profesija garantuos duonos kąsnį", - aiškina Greta.

Tačiau, kaip dažnai būna, ko nedrįsta įgyvendinti profesionalai, daug drąsiau to imasi kitų profesijų žmonės. Jų mintis nesuvaržyta standartų ir šablonų.

Butą palėpėje, sostinės senamiestyje, ne itin patraukliame stoties rajone, Greta su vyru nusipirko sau ir įsirengė. Tik aplinkybės privertė jį parduoti.

Kiauras stogas ir švilpaujantys vėjai

"Skelbime buvo parašyta, jog tai 2 kambarių butas su palėpe, tačiau tai, ką pamatėme, vargu ar iš viso buvo galima vadinti butu. Kai butų trūksta, nekilnojamojo turto agentūros nesigėdija ir paukščių pridergtos pastogės, virš kurios žiojėja skylės stoge, vadinti butu. Bet aš neišsigandau. Neišgąsdino ir tamsa - palėpė yra šiaurės vakarų pusėje, saulė joje vieši itin trumpai", - palėpės įsigijimo istoriją pasakoja Motiejūnienė. Greta ėmėsi darbo.

Palėpė virš palėpės

Didžiausi darbai buvo uždengti ir apšiltinti stogą, sutvirtinti konstrukcijas, įvesti dujas, vandenį, įstatyti langus. Darbai ne iš paprastųjų. "Gerai, kad kaimynai geranoriškai sutiko, kad iš jų buto bus pratęsti vamzdynai - dujų, vandens, kanalizacijos. Su meistrais kovojau dėl kiekvieno mažmožio. Jiems daug paprasčiau buvo nuvesti dujų vamzdį per galinę sieną, negu raityti jį palei sijas. Tačiau tokiu atveju, kadangi vamzdis turi būti atviras, jis smarkiai kristų į akis. Išsikovojau, kad jį priglaustų prie sijų", - prisimena Greta.

Be to, ji sumanė po pačiu stogo kraigu įrengti dar vieną patalpą - palėpės antrą aukštą. Tam reikėjo nemažai laikančiųjų konstrukcijų. Dėl jų išdėstymo taip pat reikėjo pasiginčyti ir ieškoti geriausių variantų, kad būtų tvirta ir gražu. Tvirtumą garantavo konstruktorius, apskaičiavęs apkrovas. Kadangi perdangos medinės, konstrukcijos nesunkios.

Keturiuose kvadratuose - trys kambariai

Laiptus į palėpės palėpę, arba į palėpės antrą aukštą, pavyko "susukti" ties laukujėmis buto durimis. Pasukti jie ne itin patogiai - ne į kambarį, o į laukines duris, tačiau tik taip buvo įmanoma išgauti reikiamo aukščio jų spiralę.

Dalį antro aukšto nuo pirmojo erdvės atitvėrė tik horizontalia perdanga ir išilginėmis sijomis. Aklina siena gerokai slėgtų ir taip stogo šlaitų prispaustą pirmo aukšto kambario erdvę. Balkone telpa stalas kompiuteriui, lentyna - kuo prastas darbo kambarys?

Priešingą pastogės pusę atitvėrė ir perdanga, ir siena. Po stogo nuožulnuma pakišo žemą lovą. Kuo ne miegamasis? Tiesa, staigiai keliantis iš lovos galima galva trenktis į stogo šlaitą. Tačiau ar daug yra tokių, kurie iš lovos šoktų lyg ant spyruoklių?

Lovos galvūgalyje dar tilpo vonia. Antro aukšto naudingas plotas - tas, kuriame aukštis ne mažesnis nei 1,6 metro - vos keturi kvadratiniai metrai. Grindų plotas -15 kvadratinių metrų.

Į grindis įleista vonia

Vonia į grindis įleista toje vietoje, kur apačioje yra virtuvės spintelės. Virš jų nereikia aukštų lubų, bet reikėjo pakabinti metalinę laikančiąja konstrukciją, kad vonia nenudardėtų žemyn. Konstrukciją "apsiuvo" gipskartoniu, joje įtaisė apšvietimo lempas. Viršuje vonios kraštai yra sulig grindimis. Ar patogu?

Dabartinė buto šeimininkė Indrė sako, kad dar kaip reikiant neišbandė masažinės vonios. "Tik supratau, kad negalima prileisti per daug putų - drimba per kraštus ant grindų. Nežinau, ar drėgmė neįsigers į patalynę", - abejoja Indrė.

Buvusi buto šeimininkė ir jo dizainerė Greta įsitikinusi, kad vėdinimas gana geras ir dėl drėgmės nuogąstauti nevertėtų.

Stoglangis ir tūrinis langas

Vietą 72 kvadratinių metrų (iš jų tik 52 metrai naudingi) bute taupo ir tūrinis langas. Kambaryje stogo šlaite vienas šalia kito stačiakampiu sudėti keturi stoglangiai, per porą metrų į šoną - tūrinis langas. Motiejūnienė sako, kad per stoglangius patenka daugiau šviesos, o tūrinis langas aukština erdvę. Po šiuo langu stovi pietų stalas su kėdėmis.

Greta prisimena, kad teko ginčytis su statybininkais. Jie siūlė sudėti tik stoglangius. Tokiu atveju nebūtų zonos su aukštesnėmis lubomis.

Pirmame palėpės aukšte yra kelios zonos: įėjimo (priėjo dar bus pastatyta drabužių spinta), svetainės (joje stovi sofa, neaukštas staliukas ir du krėslai) bei virtuvės. Atitvertame kampe įrengtas tualetas ir dušas.

Žemas stalelis svetainėje ir specialiai palėpei pagaminta sofa bei du sustumiami krėslai, -tai padeda maksimaliai taupyti vietą.

Sienos - baltos spalvos. Tokią Greta pasirinko dėl šviesos. Viena galinė siena apdailinta natūraliais iš bambuko lazdelių pagamintais apmušalais. Viršuje, miegamajame, vyraujanti bordo - prabangos spalva - tarsi rodo, kad patalpa, nepaisant jos dydžio - prabangi. Juk joje telpa viskas, kas būtina. Net plaukiantys debesys matyti pro stoglangį virš lovos.

Pardavė dėl mažylio

Greta sako, kad butas palėpėje skirtas viengungiui ar jaunai dviejų žmonių šeimai. Jos šeimai teko jį parduoti dėl atvirų laiptų ir nuo jų lengvai pasiekiamų sijų. "Kartą pamatėme savo mažylį, stovintį palubėje ant sijos. Gyventi toliau ir rizikuoti nesiryžome", - sako moteris.

Dabartinę buto šeimininkę Indrę su vyru buto originalumas sužavėjo iš pirmo žvilgsnio ir pirkdama jį sakė nė kiek neabejojusi. Kol kas ir jokių nepatogumų nepastebėjusi.