Manoma, kad makaronai kenkia figūrai, tačiau japonai kasdien juos valgo ir nė kiek nestorėja. Azijietiška gudrybė? Nieko panašaus, tiesiog jie valgo nekaloringus makaronus ir neriebiai juos gamina.

Makaronų tipai

Grikių miltų makaronai

Juos gamina vien iš grikių miltų arba maišo grikių miltus su kvietiniais. Kuo daugiau grikių miltų, tuo naudingesni makaronai. Jei ant pakelio nenurodytos grikių ir kvietinių miltų proporcijos, rinkitės tuos, kuriuose daugiau baltymų – produkto vertė rodo būtent jų kiekis.

Kvietinių miltų makaronai

Juos gamina iš kvietinių miltų. Šie makaronai panašūs į mūsų makaronus, juose beveik tiek pat baltymų (apie 12 gramų 100 gramų makaronų). Šių makaronų dietiniais nepavadinsi, bet įdėjus į jūros gėrybių ar daržovių sriubą apie 30 gamų makaronų, sriuba bus sotesnė ir skanesnė.

Kvietiniai makaronai su kiaušiniais

Juos gamina iš kvietinių miltų su kiaušinių tryniais ir druska. Kadangi yra pigūs, šie makaronai labai populiarūs Kinijoje – gyventojai valgo juos beveik kasdien. Nevertėtų imti iš jų pavyzdžio, geriau apsiriboti 1 – 2 kartais per savaitę, valgyti tik su daržovėmis, liesa vištiena ar sojų varške. Tada nereikės baimintis sustorėti.

Ryžių miltų makaronai

Juos Azijoje valgo tiek šaltus, tiek karštus. Pas mus populiarios salotos su ryžių miltų makaronais. Valgant šaltus makaronus, lėčiau pajuntamas sotumas, todėl galima ir padauginti kalorijų. Tad ryžių miltų makaronus geriau valgyti karštus su neriebiu padažu, kaip garnyrą prie jūros gėrybių ar liesos mėsos.

Kepti ryžių miltų makaronai su jūros gėrybėmis

1 porcija

Produktai: Trečdalis raudonos saldžiosios paprikos, trečdalis svogūno galvutės, 40 gramų ryžių miltų makaronų (nevirtų), 150 gramų jūros gėrybių mišinio, 2 šaukštai vištienos sultinio, kiniškų prieskonių mišinys (būna pirkti), saldžiarūgščio padažo, salotų lapų.

Kaip gaminti:

2 minutes virkite makaronus. Kitame puode 2 minutes virkite jūros gėrybių kokteilį. 1-ame šaukštelyje sezamų aliejaus apkepkite svogūnus ir paprikas (susmulkintus). Sudėkite į daržoves išvirusius makaronus, jūros gėrybes, dar minutę pakepkite. Galiausiai įberkite druskos, supikite sultinį, saldžiarūgštį padažą, suberkite smulkintus svogūnų laiškus. Patiekalą sudėkite į lėkštę ant salotų lapų, papuoškite žalumynais.

Galima naudoti ir kitokius makaronus.

Kiniškų kvietinių miltų makaronų sriuba su jūros dumbliais ir jūros gėrybėmis

1 porcija

Produktai: 40 gramų makaronų, 4 – 6 gabalėliais žalios ir raudonos paprikos, 30 – 40 gramų krevečių, 2 – 3 gramai džiovintų jūros dumblių, 30 gramų kalmarų, 30 gramų jūros ryžių, 200 ml vištienos sultinio, sezamų aliejaus, pagal skonį sojų padažo ir baltųjų pipirų.

Kaip gaminti:

Vištienos sultinyje išvirkite makaronus. Likus 2 minutėms, sudėkite jūros gėrybes, galiausiai sudėkite dumblius, įberkite baltųjų pipirų. Į sriubą įpilkite sezamų aliejaus, sojų padažo ir patiekite. Galite papuošti paprikų gabalėliais.

Kvietiniai makaronai su kiaušiniu ir sojų varške

1 porcija

Produktai: 30 – 50 gramų špinatų, 50 gramų sojų varškės, 1 šaukštelis šviesaus sezamų aliejaus, 40 gramų makaronų, pusė šaukštelio tamsaus sezamų aliejaus, sojų padažo, daržovių papuošimui.

Kaip gaminti:

Špinatus 3 – 5 minutes pavirkite garpuodyje (kad išsaugotų spalvą). Makaronus išvirkite sultinyje (jie neturi būti per minkšti). Sezamo aliejuje apkepkite sojų varškės gabalėlius. Sudėkite į lėkštę špinatus, ant viršaus – makaronus ir sojų varškę, ant viršaus papjaustykite šviežių daržovių.

Grikių miltų makaronai su vištiena

1 porcija

Produktai: 60 – 70 gramų vištienos krūtinėlės (supjaustyti gabalėliais), 50 – 60 gramų makaronų, 40 salotų lapų, trečdalis morkos (sutarkuoti), 1 šaukštelis šviesaus sezamų aliejaus kepimui, po 1 šaukštelį sojų padažo, citrinos sulčių ir tamsaus sezamų aliejaus.

Kaip gaminti:

Išvirkite makaronus. Vištienos gabalėlius apkepkite sezamų aliejuje, pabaigoje sudėkite tarkuotas morkas. Išimkite makaronus į lėkštę, ant viršaus sudėkite vištienos gabalėlius su morkomis ir smulkintais salotų lapais. Patiekalą aplaistykite sumaišytu su prieskoniais, citrinos sultimis ir tamsiu sezamų aliejumi sojų padažu ir patiekite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)