Jis geriantis yra, po Naujų metų labai stipriai geria, puola ant manęs, visaip kolioja, apspjaudo mane, net nežinau, kaip juo gražiai atsikratyti, kad jis manęs nepersekiotų. Į užsienį kol kas tikrai nenoriu išvažiuoti, bet noriu greičiau su juo išsiskirti, noriu susikurt sau ateitį, bet ne su juo.

Nebėra meilės, kuri seniau buvo, kuo toliau, tuo labiau aš jo nekenčiu. Nes beveik kiekvieną dieną jis ant manęs puola, ir mane kolioja, nebegaliu daugiau šitaip gyvent, gąsdina, kad man policiją iškvies, pasakys, kad aš pavogiau iš jo kažkokią tai pinigų sumą, na žiauru, patarkit, kaip galėčiau juo atsikratyti, be jokių barnių.

Su kitu jei užtiktų, tai nežinau, jau buvo užtikęs prieš porą metų, bet vis tiek ieškojo, persekiojo, kol susigrąžino mane, bet dabar esu galutinai apsisprendus jį palikt, tik nežinau kaip.

Pataria psichologė Jūratė Selilienė

Ačiū už laišką. Jumyse daugybė jausmų: baimė, pyktis, gėda, kaltė. Suprantu, kad jums neramu, nesaugu, nes bijote, jog draugas gali sužlugdyti jūsų gyvenimą. Ir išgyvenama baimė yra natūrali, kai prieš jus taikomas smurtas. Draugas gąsdina, netinkamai elgiasi jūsų atžvilgiu, nes tai vienintelis būdas, kuriuo tikisi jus prisirišti prie savęs.

Smurto atveju yra toks begalinis, užburtas ratas – kuo daugiau smurtautojas žemina, gąsdina auką, tuo didesnė tikimybė, jog ji niekur neišeis, nes silpnėja kenčiančios pasitikėjimas savimi, savo jėgomis. Ir tada labai svarbu atrasti jėgų atsispirti spaudimui ir nepamesti savo norų, savęs.

Kiek supratau, prieš porą metų bandėte nutraukti su juo santykius, turėjote kitą draugą, tačiau sugrįžote vėl pas pirmąjį. Labai svarbu suprasti, kas turėjo įtakos, kad vėl sugrįžote pas žmogų, kurio, kaip pati sakote, nemylite. Tikriausiai baimė sugrąžino jus atgal į rankas to žmogaus, su kuriuo kenčiate.

Jeigu norite jį palikti, o iš jūsų laiško suprantu, kad norite, tiesiog imkite ir išeikite iš tų namų. Jeigu neturite kur gyventi, prisiglauskite pas draugę, kol išsinuomosite butą. Manau, kad barnių gali būti, kad jų neišvengsite, nes draugas nenori jūsų paleisti, tačiau tai nereiškia, kad turite gyventi su žmogumi, kuris jus žemina ir žeidžia.

Be to, labai svarbu susidėlioti savo jausmus, norus, patirtį. Jūs gyvenote su draugu, kuris už jus vyresnis 30 –čia metų. Matyt, nuo draugystės pradžios judviejų santykis nebuvo lygiavertis, nes, tikėtina, jog nesąmoningai įkritote į dukters – tėvo, o ne poros santykius.

Labai dažnai merginos pasirenka stipriai vyresnius už save gyvenimo draugus, nes nori tėviškos (o ne vyriškos) šilumos, globos, dėmesio. Ir kas atsitinka po kelerių metų? Poros meilė dingsta (jos dažniausiai ir nebūna), tėviško rūpesčio jau nebeužtenka arba jo nebūna, norisi turėti draugą, partnerį, vyrą, kuris trauktų intymiame pasaulyje, o viso to jau nėra ir santykis pradeda irti. Pastaruosius dalykus rašau tik todėl, kad suprastumėte, dėl ko galimai buvo tas ryšys ir kitąkart vėl neįklimptumėte į panašius santykius.

Tai yra skaudi jūsų gyvenimo patirtis, todėl siūlau kreiptis į psichologą ar psichoterapeutą, nes su specialistu lengviau sudėlioti savo patyrimus, atrasti išeitis, suprasti, ko jūs bijote, įveikti baimę, pastiprinti pasitikėjimą savimi, nes savosios vertės pajautimas suteikia galimybę be baimės priimti sprendimus. Šiame internetiniame puslapyje gali rasti specializuotos pagalbos (teisininko, psichologo, socialinio darbuotojo ir pan.) centrų kontaktus.

Pasirūpinkite savimi,
Jūratė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)