Ledų gaminimo aparatai būna dviejų rūšių: tokie, kurių šaldymo indą reikia palaikyti šaldymo kameroje bent dieną prieš gaminant, kad sušaltų tarp sienelių esantis druskos tirpalas, kuris paskui atšaldo ledus, ir tokie, kurie šaldo patys. Pastarieji yra kur kas brangesni ir, kiek teko domėtis, mūsuose nelabai turim tokių pasirinkimo.

Tuo tarpu aparatų su šaldomu indu rasit kiekvienoj didesnėje buitinės technikos parduotuvėj. Ir už nelabai skaudžiai kandančią kainą. Aparatai veikia paprastai – jie ir šaldo, ir maišo vienu metu, t.y., neleidžia ledams sušalti į vieną didelį luitą.

Tačiau tam, kad turėtumėm ledus, o ne užšaldytą ledų masę, šita stebuklinga mašina visai nebūtina. Tereikia a) plaktuvo/trintuvo su labai aštriais peiliais arba b) kantrybės.

a) pagamintą ledų masę dedam šaldymo kamerą ir leidžiam visiškai sušalti. Ištraukiam ir paliekam dešimčiai minučių kambario temperatūroje, kad aptirptų kraštai ir ledai atsikabintų nuo indo sienelių. Tuomet dedam tą ledo gabalą į plaktuvą ir sutrinam į ledus. Viskas.

b) pagamintą ledų masę supilam į didelį šaldymo indą ir dedam į šaldiklį. Po 45 minučių ištraukiam ir išmaišom arba, dar geriau, išplakam. Procedūrą kartojam kas 30-45 minutes tol, kol ledai sušąla tiek, jog nepasiduoda jokiems bandymams išmaišyti. Geriausia valgyti išsyk pasiekus minėtą būseną. Jei norisi turėt tokių ledų atsargų, po paskutinio maišymo ledų paviršių derėtų uždengti sviestiniu popieriumi, o prieš valgant – pusvalandžiui perkelt į šaldytuvą.

Na, pabandom?

***

Aš nežinau, kas šituose leduose mane papirko: tai, kad jie pieniški, ar tai, kad sūdytos karamelės. Bet papirko. Visai gali būt, kad taip nutiks ir jums.

Pieniški sūdytos karamelės ledai

Kiek daugiau nei kilogramui ledų reiks:

900 ml pieno
3 didelių kiaušinių trynių
300 g rudojo cukraus
60 ml grietinėlės
15 g sviesto
nubraukto šaukštelio druskos

Procesas:

Pieną pilam į prikaistuvį ir statom ant viryklės. Kaitinam, kol puodo pakraščiuose ima kilti burbuliukai, bet pienas dar nepradeda virti. Per tą laiką nelabai mažam dubeny šluotele išplakam kiaušinių trynius. Kai pienas pasiekia anksčiau minėtą būseną, nukeliam nuo viryklės ir pusę jo maišydami supilam į trynius. Grąžinam atgal į prikaistuvį su likusiu pienu ir išmaišom.

Į keptuvę ar nedidelį puodą suberiam cukrų, supilam grietinėlę ir sudedam sviestą. Kaitinam vidutiniškai kaitriai sykiais pamaišydami, kol užverda. Tuomet padedam mentelę į šoną (nebemaišom, ta prasme) ir leidžiam tris minutes virti. Suberiam druską, išmaišom ir supilam į pieno trynių masę.

Dedam puodą ant viryklės ir maišydami kaitinam, kol kraštuose vėl ima kilt burbuliukai. Ataušinam, supilam į šaldymui tinkamą indą ir dedam į šaldymo kamerą. Šaldom, kaip aprašyta viršuj. Skanaus.

***

Na, kurie iš jūsų jau bandė užšaldyt bananą, jį sutrint ir pareikšt ėėė-aš-turiu-ledų? Jei dar neišmėginot, tai pirmyn, o jei jau, tai turiu dar vieną pasiūlymą.

Bananiniai grietinėlės ledai

Bananiniai grietinėlės ledai

600-700 g ledų susirandam:

vieną kiaušinio baltymą
80 g cukraus pudros
3 vidutinio dydžio bananus
šaukštą citrinos sulčių
250 ml grietinėlės
žiupsnelį druskos

Procesas:

Gerai atšaldytą kiaušinio baltymą išplakam iki standžių putų. Pabaigoje įplakam šaukštą cukraus pudros – jis truputį sutvirtina išplaktą baltymą.

Šakute ar blenderiu kruopščiai sutrinam bananus ir nedelsiant užpilam juos citrinų sultimis, antraip labai nedailiai pajuoduos. Sudedam likusį cukrų, supilam grietinėlę, įberiam druskos ir gerai išplakam.

Įmaišom išplaktą baltymą, supilam į šaldymo indą ir darom taip, kaip jau pasakota. Skanaus.

***

Labai, laaaabai šokoladiniai ledai labai traškiame vaflyje (ok, į jį galima ir kitokius ledus dėt, ką jau čia). Ir dingsta poreikis varstyt prekybos centrų šaldiklių dureles, tikrai tikrai.

Šokoladiniai ledai su migdolais

Šokoladiniai ledai su migdolais

Daugiau nei kilogramui ledų reiks:

500 ml grietinėlės
30 g kakavos
150 g juodojo šokolado
250 ml riebaus pieno
180 g cukraus
šaukštelio vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
5 didelių kiaušinių trynių
60 g migdolų

Procesas:

Į nedidelį puodą supilam 250 g grietinėlės, suberiam kakavą, išmaišom ir užverdam. Sumažinam kaitrą iki beveik minimalios ir verdam maždaug pusę minutės. Nukeliam nuo viryklės, sudedam gabalėliais sulaužytą šokoladą ir sykiais pamaišydami jį ištirpdom. Įmaišom likusią grietinėlę ir viską supilam tiesiai į indą, kuriame šaldysim (nepamirštam nukrapštyti šokolado nuo puodo dugno!).

Į tą patį puodą supilam pieną, sudedam cukrų ir vanilinį cukrų, įberiam druskos ir dedam ant viryklės. Kaitinam, kol pienas pašyla iki 40-45 laipsnių. Kiaušinių trynius išplakam dideliam dubeny. Maišydami supilam šiltą pieną (jei pienas bus per karštas ar patingėsit maišyt, kiaušinių trynius sutrauks į nelabai apetitą žadinančius geltonus gabalus ir jie nebeatliks tirštintojo funkcijos).

Dubens turinį supilam atgal į puodą ir maišydami kaitinam, kol masė užverda ir sutirštėja. Maišymui tokiais atvejais visuomet geriau naudoti šluotelę, o ne šaukštą – taip garantuojam, jog niekas į jokius nepageidaujamus gabalus nesušoks.

Pieno-trynių-cukraus masę įmaišom į šokoladą-grietinėlę ir paliekam ataušt. Kol vėsta, migdolus užpilam dideliu kiekiu verdančio vandens (nes jei kiekis bus mažas, tai riešutai atvėsins jį per greitai ir negausim norimo efekto) ir paliekam porai minučių. Tuomet šakute išsikrapštom saujelę migdolų ir, spustelėję riešutą tarp pirštų, pasidžiaugiam, kaip paprastai tasai iš odos išsineria. Kai visi migdolai jau nuogi, juos sukapojam ir įmaišom į ledų masę. Kai toji ataušta, *žr. aprašymą viršuje*. Skanaus.

Vafliniai indeliai

10 kūgių reikės:

3 kiaušinių baltymų
160 g cukraus
šaukštelio vanilinio cukraus
125 g miltų
70 g sviesto

Procesas:

Įjungiam orkaitę kaisti – 200 laipsnių. Kepimo skardą išklojam kepimo popierium. Išlydom sviestą.

Kiaušinių baltymus su cukrum ir vaniliniu cukrum didžiausiom plaktuvo apsukom plakam maždaug 30 sekundžių. Suberiam miltus. Išmaišom. Plona srovele maišydami supilam sviestą ir darbuojamės šaukštu, kol masė tampa vienalytė.

Ant kepimo popieriaus pilam 40-45 ml tešlos ir šaukštu suformuojam ~15 cm apskritimą (stengiamės, kad visur būtų vienodo storio tešlos sluoksnis). Būnam ekonomiški – ant vieno kepimo popieriaus lakšto tokių apskritimų telpa 3 arba 4. Kepam 6-8 minutes, kol kraštai įgauna rudą spalvą.

Traukiam iš orkaitės ir labai greitai susukam kūgius. Jei uždelsim, vaflis atauš, sukietės ir atsisakys būti sukamas – tik laužomas. Ataušinam ir kraunam ledus. Mažytis patarimas – jei nenorit, kad valgant reikėtų liežuviu gaudyti per apačią varvančius ledus, į patį indelio dugną įdėkit gabalėlį zefyro arba įpilkit šaukštelį tirpinto šokolado ir leiskit jam sustingt.

Saugokit gerkles!

Inga

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)