Tai po Vyriausybės pasitarimo sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas. Po to teisės aktai keliaus į Seimą.

Skelbta, kad iš esmės dėl energetinių projektų jau buvo sutarta penktadienį, tačiau buvo tobulinama teisinė kalba.

Vyriausybei pritarus Visagino atominės elektrinės koncesijos sutarčiai ji keliaus į Seimą, kur turėtų būti svarstoma ir tik Seimui jai pritarus – pasirašoma. Jei koncesijos sutarčiai pritars Seimas, pasirašius koncesijos sutartį prasidės du riboti laikotarpiai, per kuriuos bus toliau tęsiami VAE projektavimo darbai. Pirmojo 12 mėnesių laikotarpio finansavimas sieks 83 mln. JAV dol., antrojo, 18 mėnesių trukmės, - 200 mln. dol., po to tikimasi gauti galutinį sprendimą investuoti. Galutinį sprendimą investuoti planuojama padaryti ne vėliau kaip 2015 m. kovo 31 d.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas yra sakęs, kad pritarus koncesijos sutarčiai, vyks parengiamieji darbai, tai yra atominės projektavimas, kainos tikslinimas, licencijų išdavimas, o baigus projektavimą būtų daromas galutinis investicijų sprendimas. Pirmasis betonas Visagine galėtų būti liejamas 2015-ais metais, sakė jis.

„Trečiadienį, aš tikiu, kad tikrai labai svarbų etapą, Vyriausybėje patvirtinant ir suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymą, ir elektros tinklų sinchronizacijos su europine sistema įstatymo projektą, ir visą paketą skirtą Visagino atominei elektrinei, mes patvirtinsime ir atiduosime toliau svarstyti Seimui“, - sakė premjeras Andrius Kubilius.

Jis pabrėžė, kad be šių projektų negalima įsivaizduoti ilgalaikės ekonomikos plėtros be sutvarkytos energetikos.

„Negalima projektuoti ilgalaikės ekonomikos ateities, neišsprendžiant esminių energetikos klausimų, t.y. nesudarant galimybių vartotojams rinktis pigiausias energetines paslaugas, o to negalima pasiekti, jeigu esi priklausomas nuo monopolistų. Noriu priminti, kad dujų ūkyje esame 100 proc. priklausomi nuo „Gazprom” dujų tiekimo, o elektros ūkyje esame, po to kai uždarėme Ignalinos atominę elektrinę, iki 75 proc. elektros energijos taip pat perkame iš Rusijos“, - dėstė A. Kubilius.

VAE eksploatacijos pradžia turėtų būti 2020 – 2022 m., nors anksčiau skelbta, kad VAE darbą turi pradėti 2020 m. Skaičiuojama, kad bendra projekto suma neturėtų viršyti 5 mlrd. eurų arba 17 mlrd. Lt. Lietuvos siekis yra turėti 34 proc. elektrinės akcijų, o tai reiškia šalies investiciją į projektą iki 6 mlrd. Lt.

Skelbta, jog elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7 – 10 ct už kilovatvalandę, tačiau dar 10- 15 ct už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Numatoma, kad paskolos bus visiškai grąžintos per 18 metų, iki 2038-2040 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)