“Tai pirmasis molekulinis įrodymas Viduržemio jūros mitybos naudai”, - pasakė tyrimo autorius Javieras Menendezas, Ilinojaus Evanstono sveikatos priežiūros instituto mokslininkas. Tyrimas buvo publikuotas sausio 10 d. leidinyje “Annals of Oncology”.

Tačiau kiti ragino atsargiai interpretuoti tyrimo rezultatus.

“Tai įdomu, bet visa tai atlikta ląstelių tyrimuose, ir nebūtinai taip pat vyksta žmogaus organizme”, - pasakė dr. Jay Brooksas, Naujojo Orleano Ochsnerio klinikos hematologijos ir onkologijos skyriaus vadovas.

“Tai tikrai daug žadantis faktas, bet mūsų dar laukia ilgas kelias iki įrodymų su gyvūno ar žmogaus organizmu”, - pridūrė dr. Marleen Meyers, Niujorko universiteto Vėžio klinikos onkologė.

Epidemiologiniai tyrimai parodė, kad krūties vėžio atvejų skaičius mažesnis Viduržemio jūros regione, kur gaminama ir vartojama daug alyvų aliejaus. Tai leido atsirasti minčiai, kad su tuo gali būti susijęs racionas, kuriame gausu alyvų aliejaus.

Tyrimo metu Menendezas ir jo kolegos eksperimentavo su krūties vėžio ląstelėmis, specialiai auginamomis tyrimui.

Jie tyrė oleino rūgšties poveikį Her-2/neu genui. Her-2/neu genas pasireiškia daugiau nei vienai penktajai žmonių, sergančių krūties vėžiu, ir žymi “blogojo” vėžio buvimą.

“Didesnis Her-2 lygis reiškia, kad vėžys agresyvesnis ir menkiau pasiduoda tam tikroms chemoterapijos rūšims”, - pasakė Meyersas. – “Tai nepalankus ženklas.”

Ląstelėse oleino rūgštis sumažino šio geno lygį iki 46 proc.

Be to, oleino rūgštis padidino vaisto “Herceptin”, nutaikyto į Her-2/neu geną, efektyvumą, ir padidino baltymų, slopinančių auglius.

Menendezas ir jo kolegos dabar ieško lėšų patvirtinti savo atradimą tyrimuose su gyvūnais.

“Tai, ką valgome, turi nevienareikšmį poveikį”, - sako Brooksas. – “Prieš įtraukdami į savo racioną kažką naujo turime būti labai atsargūs, nes nežinome, koks bus poveikis.”

“Lengva kažką rekomenduoti žmonėms, bet tam tikrų atsargumo priemonių turi būti imtasi”, - priduria Meyersas. – “Alyvų aliejus – sveika, bet ar jis taip pat sveika žmonėms, turintiems aukštą cholesterolio kiekį ar antsvorį, tai jau kitas klausimas.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją