Apie tai antradienį per Seimo socialdemokratų frakcijos posėdį kalbėjo energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Ministras pažadėjo, jog Seimo nariams su koncesijos sutarties projektu bus pateikti skaičiavimai, jog VAE projektas yra atsiperkantis.

„Šiuo metu vyksta derybos, skaičiai yra tikslinami, - sakė ministras, pabrėžęs, jog tikslesnių skaičiavimų galima tikėtis balandį. - Visi skaičiai, baigus derybas, bus pristatyti Seimo nariams.“

Paklaustas dėl didėjančio šalies įsiskolinimo, kuris, įgyvendinus energetikos projektus, jau galėtų neatitikti Mastrichto kriterijų reikalingų įsivesti eurą, A. Sekmokas sako, kad investavus iki 6 mlrd. Lt į VAE, užsienio valstybėms sumokamos lėšos už energijos išteklius per metus galėtų sumažėti 2 mlrd. Lt.

DELFI primena, jog šiemet vasarį skelbta, kad Lietuva, įsigydama dujas, elektrą, naftą ir kitus energetikos šaltinius, per metus išleidžia apie 8 mlrd. Lt, tačiau pusė šių pinigų galėtų likti vidaus rinkoje, skaičiavo Pasaulio energetikos tarybos Lietuvos komiteto pirmininkas Rymantas Juozaitis.

Ministras per frakcijos posėdį pakartojo anksčiau Seimo ekonomikos komitete skelbtą informacija, jog elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7 – 10 ct už kilovatvalandę, tačiau dar 10- 15 ct už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Numatoma, kad paskolos bus visiškai grąžintos per 18 metų, iki 2038-2040 metų.

Ministras: partnerių yra

Paklaustas, ar su planuojamais partneriais statant VAE, t.y. Estija ir Latvija, yra pasirašyti susitarimai, A. Sekmokas nurodė, kad dėl šio projekto įgyvendinimo yra apsisprendę šių šalių politikai.

„Latvijos ir Estijos premjerai pareiškė, kad jie dalyvauja projekte ir kad koncesijos sutartis turi būti pasirašyta iki birželio pabaigos. Aš manau, to patikinimo turėtų pakakti“, - sakė ministras.

Pernai Lenkijai paskelbus, jog sustabdė dalyvavimą VAE projekte, A. Sekmokas sako, kad ši kaimyninė valstybė dar nėra galutinai apsisprendusi.

„Lenkija rodo interesą, domisi šituo projektu ir galutinio sprendimo, aš suprantu, nėra padariusi“, - sakė A. Sekmokas.

Pirmadienį ministras patikslino, kad VAE eksploatacijos pradžia būtų 2020 – 2022 m., nors anksčiau skelbta, kad VAE darbą turi pradėti 2020 m.

Skaičiuojama, kad bendra projekto suma neturėtų viršyti 5 mlrd. eurų arba 17 mlrd. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją