Pasak VTF privatizavimo direktoriaus Antano Malikėno, konkurso nugalėtojai nesutiko su kai kuriomis sutarties sąlygomis bei neatvyko laiku pasirašyti dokumentų: "Kvietėme pasirašyti sutartį, tačiau jie neatvyko. Todėl anuliavome konkurso rezultatus".

Girelės paukštyno valdybos narys Mindaugas Vėgėlė nesutiko su šiais priekaištais: "Tai nesąmonė. Mes visada atvykdavo-me laiku, kai kviesdavo VTF. Mūsų atžvilgiu buvo pasielgta nekorektiškai".

Pasak dienraščio, konkurso nuostatose buvo sąlyga panaikinti valstybės garantiją paskolai. Bet naujieji įmonės savininkai siekė, kad garantija būtų pratęsta. Vyriausybė nesutiko jos pratęsti, todėl konkurso rezultatai buvo anuliuoti.

Konsorciumas kaltina VTF ir banką "Nord/ LB Lietuva" nelankstumu.

" Iškart padengti 8 mln. litų skolą, investuoti 5 mln. litų ir tinkamai pasiruošti naujam sezonui - nerealu", - sakė M.Vėgelė.

Privatizavimo konkurso nugalėtojai siūlė į bendrovę investuoti 4 mln. litų, o skolas grąžinti per 8 metus. Šios sąlygos tiko konkurso rengėjams, ir įmonių konsorciumas buvo pripažintas nugalėtoju.

Tačiau VTF atstovai teigė neabejojantys, kad konkurso nugalėtojai išsigando įsipareigojimų.

Praėjusių metų liepą valstybė garantavo 70 proc. 8 mln. litų paskolos, kurią Pagirių šiltnamiams suteikė bankas "Nord/LB Lietuva". Bankas iš naujųjų savininkų pareikalavo tuoj pat grąžinti visą paskolą.

Pagirių šiltnamių konkurentai mano, kad kasmetės valstybės dotacijos bei garantijos suteiktos neatsitiktinai, nes šiltnamių vadovą Gediminą Morkūną bei premjerą Algirdą Brazauską sieja medžioklės aistra, jie priklauso tam pačiam medžiotojų būreliui.

1996 metais valstybė iš biudžeto paskyrė 11 mln. litų, už kuriuos ūkis buvo perpirktas iš privačių savininkų.

Iš dviejų bendrovių sudarytas konsorciumas buvo vienintelis dalyvis, panoręs įsigyti Pagirių šiltnamius. Pradinė 100 proc. parduodamų nuostolingai dirbančių šiltnamių akcijų paketo kaina buvo 200 tūkstančių litų.

Girelės paukštyno valdybos narys M.Vėgelė teigė dar nesvarstęs, ar konsorciumas dalyvaus naujame konkurse: "Reikės susipažinti su naujomis sąlygomis".

"Ekozonos" savininkas Kęstutis Juščius abejojo, ar atsiras nauji investuotojai, kurie sutiks atsiskaityti su visais Pagirių šiltnamių kreditoriais.

Pagirių šiltnamiai pernai patyrė apie 464,7 tūkst. litų nuostolių, įmonės apyvarta sudarė 17,159 mln. litų (2002 metais - 17,221 mln. litų). Bendrovė dar turi per 10 mln. litų skolų. Per metus apie 7 tūkstančius tonų produkcijos išauginantys Pagirių šiltnamiai beveik penktadalį produkcijos eksportuoja į Latviją ir Estiją.

20 hektarų plotą užimančiuose stikliniuose šiltnamiuose auginami pomidorai, agurkai, baklažanai, paprikos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją