Daugelis kompanijų ir personalo atrankos specialistų netgi perdeda testo rezultatų reikšmę, todėl, kad toks išbandymas netaptų kliūtimi siekiant gauti svajonių darbą, svarbu žinoti, kaip šią kliūtį nugalėti.

Mėgstama spalva

Jūsų prašoma išdėlioti 8 skirtingų spalvų korteles pradedant nuo maloniausios ir baigiant nemaloniausia spalva.

Ką tai reiškia? Testas siekia nustatyti emocinę žmogaus būklę. Kiekviena kortelė simbolizuoja žmogaus poreikius:

Raudona spalva – poreikis veikti;
Geltona – poreikis siekti tikslo, viltis;
Žalia – poreikis įsitvirtinti;
Mėlyna – poreikis prisirišti, pastovumo siekis;
Pilka – nuovargis, ramybės siekis;
Violetinė – nutolimas nuo realybės;
Ruda – poreikis gintis;
Juoda – depresija.

Kortelių išdėstymas reiškia tai: pirmosios dvi – žmogaus siekiai; 3 ir 4 – tikroji padėtis, 5 ir 6 – abejingas santykis, 7 ir 8 – antipatija.

Svarbu: pirmajame ketvertuke būtinai turi būti raudona, geltona, mėlyna, žalia – kokia būtent tvarka, ne taip jau ir svarbu. Geriausias kortelių išdėstymo variantas, kuris piešia tikslo siekiančio, veiklaus žmogaus portretą – raudona-geltona-žalia-mėlyna-violetinė-ruda-pilka-juoda.

Jums gali pasiūlyti šį testą atlikti du kartus. Antrąjį kartą kiek pakeiskite korteles vietomis, tačiau ne ženkliai, kitaip jus palaikys permaininga asmenybe.

Piešimo pamoka

Jūsų prašoma nupiešti namą, medį, žmogų.

Ką tai reiškia? Manoma, kad taip žmogus gali pademonstruoti savo pasaulėjautą. Šiame psichologiniame teste svarbi kiekviena detalė: piešinio išsidėstymas lape (proporcingas piešinys centre kalba apie pasitikėjimą savimi), vieninga visų objektų kompozicija liudija asmenybės vientisumą.

Taip pat svarbu, ir kas bus nupiešta pirmiausia: namas – saugumo poreikis, žmogus – užsiciklinimas savyje, medis – gyvybinės energijos poreikis. Be to, medis – siekių metafora (ąžuolas – pasitikėjimas savimi, gluosnis – atvirkščiai, nepasitikėjimas); žmogus – metafora, kaip jus mato kiti žmonės; namas – kaip matote save patys (pilis – savimeilė, sukiužęs namelis – maža savivertė, nepasitenkinimas savimi.)

Svarbu: jūsų piešinys turi būti realistiškas ir proporcingas. Siekdami pademonstruoti savo komunikabilumą ir pasiruošimą dirbti kolektyve, nepamirškite tokių detalių: kelio iki namelio (kontaktai), medžio šaknų (ryšys su kolektyvu), langų ir durų (geranoriškumas ir atvirumas), saulės (gyvenimo džiaugsmas), medžio su vaisiais (praktiškumas), naminio gyvūno (rūpestis).

Pasakojimas

Jums rodo piešinius su žmonėmis įvairiose gyvenimiškose situacijose ir prašo pakomentuoti, kas vyksta, apie ką galvoja žmogus, kodėl jis taip elgiasi.

Ką tai reiškia? Iš tokių piešinių interpretavimų galima nustatyti svarbiausius žmogaus scenarijus, kitais žodžiais – „ką skauda, apie tai ir kalba“. Manoma, kad žmogus projektuoja situacijas kortelėse į savo gyvenimą ir išduoda savo baimes, norus, požiūrį į pasaulį. Taigi, pavyzdžiui, jei piešinyje pavaizduotas verkiantis arba besijuokiantis žmogus, tikimasi, kad komentuodami papasakosite apie savo džiaugsmo arba liūdesio motyvus.

Svarbu: kontroliuoti savo atsakymus ir aiškinti piešinius maksimaliai pozityviai.

Dėmė

Jums rodo piešinius su beforme dėme (paprastai simetriška) ir prašo papasakoti, ką matote.

Ką tai reiškia? Šis psichologinis testas kažkuo panašus į prieš tai buvusįjį, jis taip pat išduoda jūsų tikrą požiūrį į pasaulį. Pozityvus piešinių traktavimas (pavyzdžiui, žmonių bendravimas) kalba apie jus kaip veiklų, bendraujantį, pozityvų žmogų, negatyvus (jei dėmėje pamatėte monstrą, pavojingą gyvūną) kalba apie tai, kad turite daug neįsisąmonintų baimių arba kenčiate nuo streso.

Svarbu: jei paveikslėlis jums asocijuojasi su kažkuo aiškiai negatyviu, pakomentuokite jį neutraliai. Pavyzdžiui, nesakykite „matau besikivirčijančius žmones“, o vietoje to pasakykite „žmonės emocingai bendrauja“.

IQ testas

Jums pasiūloma per tam tikrą laiko tarpą (nuo 30 min) atsakyti į skirtingo pobūdžio klausimus (nuo 40 iki 200) – nuo matematinių užduočių iki loginių galvosūkių.

Ką tai reiškia? Šie psichologiniai testai skirti nustatyti vadinamąjį intelekto koeficientą. Nors jų veiksmingumas vis dažniau kelia abejonių (jei žmogaus rezultatai menki, tai dar nereiškia, kad jis kvailas, gali būti, jis pasižymi nestandartiniu mąstymu arba tiesiog nedėmesingas), testai populiarūs jau daugelį metų.

Svarbu: būkite kiek įmanoma dėmesingi, labai daug klausimų yra su ypatingu kabliuku. Jei laikas senka, o klausimų dar daug – nepalikite jų be atsakymo, tiesiog spėkite, kažką atspėsite. Prieš eidami į pokalbį dėl darbo pasidarykite kelis testus internete, tai padės išsiaiškinti sprendimo principus. Statistikos duomenimis, po kiekvieno atlikto testo rezultatyvumas padidėja 5-7 procentais, tik nepersistenkite, kad nepasirodytumėte per daug protingi pareigybei, į kurią pretenduojate.

Dabar matote, kad atlikti šiuos testus ne taip ir sunku. Juk sužinojote paslaptis, kurios atvers jums kelią į naujas karjeros aukštumas!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)