Ši žinia jau kuris laiko sklando ir įnirtingai aptarinėjama ne tik tarp muzikų, bet ir muzikos mylėtojų. Koncertinis turas net nebuvo pradėtas anonsuoti ir reklamuoti, o didžioji dalis bilietų kai kuriuose miestuose jau buvo išpirkta.

Tokio visuomenės dėmesio susilaukė V.Čepinskio asmenybė ar jo naujas amplua? Veikiausiai ir viena, ir kita.

V.Čepinskis – vienas garsiausių ir iškiliausių Lietuvos smuikininkų. Jo biografija stebina neįtikėtinais vingiais. Jau būdamas septynerių jis kaip solistas debiutavo Kauno filharmonijoje, dešimties metų pirmąkart griežė su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru.

Grojo garsiose koncertų salėse: Tilles Center, Carnegie Hall, Concertgebow ir kitose. V. Čepinskis – vienintelis Lietuvos smuikininkas, baigęs Niujorko Julliardo muzikos mokyklą pas profesorę Dorothy DeLay.

Smuikininkas koncertavo su žymiais atlikėjais - V. Spivakovu, J. Bašmetu bei G. Kremeriu. Ispanijos karalienė įteikė Mariapia Fanfani fondo "Kartu už taiką" medalį, o prezidentas Valdas Adamkus apdovanojo Riterio kryžiumi už nuopelnus Lietuvos Respublikai.

Tai tik vieni įdomiausių faktų iš V. Čepinskio kūrybinės biografijos, kuri nuo šiol bus papildyta vadovavimu styginiam ansambliui.

V. Čepinskio teigimu, nors tai naujas jo amplua, tačiau vadovavimo kolektyvui patirties jis turi iš darbo su Julliardo styginių orkestru, Lietuvos Muzikos akademijos Kauno fakulteto studentų orkestru, Kauno kameriniu orkestru.

Naujojo ansamblio idėja, anot V. Čepinskio, gimė gana netikėtai, su kolega smuikininku Pavelu Bermanu važiuojant automobiliu, besišnekučiuojant ir juokaujant. Pagrindinė mintis, kaip sako V. Čepinskis, sutelkti jaunus ir perspektyvius muzikus bei iš dalies sulaikyti jų „nutekėjimą“ iš Lietuvos. „Esu savo šalies patriotas, todėl noriu kažką sukurti būtent Lietuvoje. Šia prasme esu idealistas“, - savo mintimis dalinosi V. Čepinskis.

Ansamblio nariais tapo jauni, perspektyvūs Muzikos akademijos studentai, jau studijų metais grojantys įvairiuose tarptautiniuose orkestruose, kaip Europos Sąjungos šalių jaunimo simfoniniame orkestre Londone, G.Mahlerio orkestre Vienoje. Ansamblį papildo ir muzikai, jau baigę studijas. Jo nariais tapo muzikai, grojantys garsiame, Baltijos šalių jaunimą jungiančiame orkestre „Kremerata Baltica“. „Tai puiki galimybė perduoti savo patirtį, įgytą muzikuojant su garsiausiais pasaulio solistais, dirigentais, kolegoms.“

Vilhelmas juokauja, kad žmonai išvykus į ilgalaikes gastroles, ilgais vakarais atgyja kūrybinė gyslelė. „Muzikos kūryba man nėra visiškai tolima sritis. Jaunystėje esu parašęs keletą stambios formos kūrinių, miniatiūrų“, - atvyrauja smuikininkas. Naujamečiams koncertams V. Čepinskis ėmėsi aranžuoti pjeses smuikui ir styginiam ansambliui. Viena paskutiniųjų ir reikšmingiausių aranžuočių – A. Piazzolla keturių tango ciklas „Metų laikai“. Simboliškai į programą buvo įtrauktas A.Vivaldi koncertų ciklas „Metų laikai“ bei kalėdinis A. Corelli "Concerto Grosso".

V. Čepinskis aranžavo mažai kam žinomą čigonišką sceną J. Hubay "Hejre Kati", Z. Kodaly "Adagio". Dalis ansamblio repertuaro Lietuvoje skambės pirmą kartą.

Šiuos kūrinius klausytojai galės išgirsti naujamečiuose koncertuose Šiauliuose (gruodžio 28 d., 18 val. Kultūros centre), Mažeikiuose (gruodžio 29 d., 19 val. Kultūros centre), Klaipėdoje (gruodžio 30 d., 18 val. Muzikos centro koncertų salėje) ir Kaune (gruodžio 31 d., 18 val. Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje).

Ansamblis jau sulaukė pasiūlymų pavasarį koncertuoti Ispanijoje, Prancūzijoje.