Gamina vakarienę

Mes skubame, nespėjame visiems nupirkti dovanų, nes tiesiog per vėlai apie tai pagalvojame; mus vilioja išpuoštos parduotuvių vitrinos, bet net nedrįstame ilgėliau į jas žiūrėti, nes baisu išleisti per daug. Mes dirbame viršvalandžius, norime iki švenčių užbaigti visus darbus, o už lango girdėti šventinis šurmulys, trikdantis ir neleidžiantis susikaupti. Kūčių dieną nuvargę po darbo skubame namo gaminti tradicinės vakarienės, kurią turi sudaryti ne mažiau kaip dvylika patiekalų.

Beje, tyrimai rodo, kad Kūčių vakarienę iš dvylikos ir daugiau patiekalų ruošia net 80 proc. respondentų, o visai Kūčių vakarienės ruošos rūpesčiai nevargina vos 9 proc. apklaustųjų. Belieka paklausti, ar, įsisukę tarsi voverės rate į šventinį šurmulį, spėjame patirti Kalėdų džiaugsmą?

Dėl karštligiško bėgimo žmonės prieš šventes patiria didžiulį stresą ir įtampą, bet dažnai to nepastebi. Po švenčių, kai įtampa atslūgsta, išlenda visi slogučiai ir žmonės pasijunta prislėgti, nuliūdę, išgyvena pošventinę depresiją. Net švenčių laikotarpiu, kai nebereikia labai skubėti ir žmogus lieka pats vienas su savo jausmais, apima nuovargis. Nenuostabu, kad daugelis po prabėgusių švenčių pajaučia tuštumą, o kas antras iš mūsų sunkiai sugrįžta į įprastą gyvenimo ir darbo ritmą.

Stresą sukelia pirkimas

“U-S WEST Dex” atlikto tyrimo duomenimis, net 36 proc. žmonių teigia, kad labiausiai juos vargina ir sukelia didžiausią stresą būtent pirkimas, po to – su šventėmis susijusios kelionės ir svečių priėmimas. Mes apsiperkame kiekvieną dieną, dovanas tenka pirkti irgi ne vieną kartą per metus, tad kodėl būtent kalėdiniai ir naujamečiai pirkiniai mus vargina labiausiai?

Keturi iš dešimties žmonių tiesiog nežino, ką ir kur nupirkti, ir tai jiems sukelia didžiausią diskomfortą. Daugiau nei trečdalis sako, kad labiausiai vargina minios žmonių prekyvietėse. Ir tik 11 proc. respondentų tiesiog neturi pakankamai laiko pirkti, ir tai jiems sukelia didžiausią stresą. Kita vertus, šis tyrimas rodo, kad net 42 proc. moterų išlaidavimas tampa kovos su šventiniu stresu priemone. Net 47 proc. respondentų pripažino, kad šventėms išleido daugiau, nei buvo numatę.

Apsilankius amerikiečių interneto svetainėse galima rasti daugybę receptų ir praktinių patarimų, kaip išgyventi šventinį periodą. Rekomenduojama susiplanuoti darbus, kuo anksčiau pagalvoti apie dovanas ir jas įsigyti palaipsniui.