"Tai, ką mes pamatėme, yra labai įspūdinga ir perspektyvu. Visos trys nacionalinės federacijos atliko didžiulį darbą futbolui per pastarąjį dešimtmetį",- teigia J.S.Blatteris spalio mėnesio FIFA biuletenyje (FIFA newsletter) išspausdintame straipsnyje. Pasak FIFA vadovo, Baltijos šalių vyriausybės ir savivaldos institucijos supranta lavinamąją futbolo vertę ir palaiko nacionalinių federacijų iniciatyvas.

J.S.Blatteris, lydimas UEFA viceprezidento ir FIFA Vykdomojo komiteto natio Senezo Erziko (Turkija), pirmą kartą susipažino su futbolo vystymu šiose trijose šalyse po nepriklausomybės atkūrimo 1991 metais. FIFA prezidentas susipažino su įvairiais projektais šalyse, kuriuos remia UEFA Rytų Europos Pagalbos Biuras (EEAB) ir FIFA "Goal" bei finansinės paramos programos.

"Goal" projekto dėka Estijoje dengiamas stogas dirbtinei aikštei Taline. Latvijoje federacija nutarė įrengti dirbtinę aikštę šalia nacionalinio "Daugava" stadiono Rygoje.

Lietuvoje FIFA prezidentas oficialiai atidarė naują futbolo maniežą su dirbtine danga. Šio maniežo statyba iš dalies taip pat buvo finansuojama pagal FIFA finansinės paramos programą.

Vizito metu J.S.Blatteris turėjo galimybę susitikti su Estijos ministru pirmininku Martu Laaru, Lietuvos Seimo pirmininku Arūru Paulausku ir Latvijos premjeru Andriu Berziniu. "Šie susitikimai buvo labai padrąsinantys, aš jaučiau politikų paramą. Nenustebčiau, jei po kelerių metų futbolas šiose šalyse taptų sporto šaka Nr.1",- tvirtina FIFA vadovas.

FIFA "Goal" programos biudžetą sudaro 100 milijonų Šveicarijos frankų. 1999-2002 metais iš šios programos lėšos buvo skirtos 100 asociacijų. Už šias lėšas buvo įrengiamos asociacijų būstinės, techniniai centrai ir futbolo aikštės. Pagal FIFA finansinės paramos programą 1999-2002 metais kiekvienai iš asociacijų skirta po 1 miljoną JAV dolerių bei po 10 mln. dolerių kiekvienai iš šešių konfederacijų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją