Atsako kirpėja-kosmetologė Violeta Kemeraitienė

Šaltuoju metų laiku plaukams reikia ypatingos priežiūros. Šalčiai, vėjuoti ir permainingi orai kenkia plaukams, alina juos. Galvos odos kraujagyslės susiaurėja, todėl plaukams gali pradėti trūkti tokių svarbių mikroelementų kaip cinkas, varis bei selenas. Plaukus neigiamai veikia ir sausas oras namuose: jie pradeda lūžinėti, elektrintis, praranda žvilgesį.

Žiemą būtina plaukus saugoti nuo šalčio, sniego ir žvarbaus vėjo, todėl išeidami į lauką nepamirškite galvos apdangalo. Tiesa, neretai kepurės įelektrina plaukus, todėl geriau rinktis apdangalą, kurio vidinė pusė yra iš natūralaus pluošto. Kepurė neturėtų būti pernelyg tampri, kad netrikdytų galvos odos kraujotakos.

Plaukus šukuokite tik medinėmis šukomis: jos nesuvelia plaukų, nepakelia jų nuo pat šaknų, taigi ir neįelektrina. Kuo rečiau naudokite plaukų džiovintuvą ir karštas plaukų sukimo ar tiesinimo priemones. Šildymo sezonu oras patalpose ir taip yra sausas, todėl leiskite plaukams išdžiūti patiems, nealinkite jų tiesindami ar sukdami į garbanas. Jei vis dėlto turite skubiai išdžiovinti plaukus, nepamirškite prieš tai jų patepti balzamu, o džiovintuvą stenkitės laikyti kuo toliau nuo plaukų šaknų.

Jei plaukai vis tiek elektrinasi, įsigykite specialių priemonių, „nuraminsiančių“ juos. Tik būtinai atkreipkite dėmesį į jų sudėtį – rinkitės šampūną ar balzamą su kviečių baltymais, pantenoliu, lanolinu.

Drėkinamųjų plaukų priežiūros priemonių šaltuoju metų laiku geriau atsisakyti. Atsižvelgdami į plaukų tipą, naudokite plaukų šaknis maitinančias ir stiprinančias priemones – kaukes, balzamus, nenuplaunamus kondicionierius bei eterinius aliejus, pavyzdžiui, rožių ar levandų.

Plaukus galite sustiprinti ir liaudiškomis priemonėmis – sėmenų aliejumi, raudonųjų serbentų ir mėlynių ekstraktais. Ištrinkite jais plaukus, palaikykite apie 20 min., o paskui išplaukite šampūnu.

Jei plaukai labai sausi, išbandykite bulvių kaukę su kiaušinio tryniu ir medumi: smulkiai sutarkuokite tris bulves, nusunkite jas ir sumaišykite su kiaušinio tryniu bei 20 g medaus. Įtrinkite mišinį į galvos odą ir palikite pusei valandos. Nuplaukite galvą šiltu vandeniu be šampūno ir leiskite plaukams natūraliai išdžiūti.

Galvą trinkite vakare arba atsikėlę ryte šiek tiek anksčiau, kad plaukai spėtų visiškai išdžiūti.