Jai antrino ir 15-metis Rokas Zaveckas: „Insbruke praleidau dvi labai įdomias savaites. Patiko ir varžybos, ir kultūrinė programa“.

Šiam sportininkui teko išbandymas ne tik per varžybas - žaidynių atidarymo iškilmėse jis buvo Lietuvos delegacijos vėliavnešys. „Nešti vėliavą tikrai nebuvo sunku, tik įdomu“, - šyptelėjo kalnų slidininkas.

Apie rezultatus - skirtingai

Iš Lietuvos delegacijos, kurioje kartu su dviem kalnų slidininkais buvo po du slidininkus ir biatlonininkus, R. Zaveckas dalyvavo daugiausia rungčių varžybose.

Super-G (slalomo supermilžino) lenktynėse lietuvis užėmė 35-ąją vietą (55 dalyviai), dvikovėje (slalomas ir Super-G) – 28-ąją (54), slalomo milžino – 29-ąją (64), slalomo – 24-ąją (62 dalyviai).

„Galvojau, kad rezultatai bus prastesni. Labai džiugu, kad taip pasisekė“, - neslėpė olimpiadoje beveik už visus varžovus metais jaunesnis buvęs R.Zaveckas. Sportininkui pritarė ir jo tėvas bei treneris Giedrius Zaveckas: „Pasirodymą vertinu labai gerai. Roko lygis pastebimai išaugęs. Antrajame slalomo nusileidime lyderiui pralaimėjome tik 3,5 sek.“.

Anot G. Zavecko, slalomas šiuo metu Rokui sekasi geriausiai, nors akivaizdžiai pagerėjo ir slalomo milžino technika.

„Slalome jau norėtume vadinamojo gilumo – šliuožti be jokio rezervo, visu tempu.Olimpiadoje sau to neleidome, nes supratome, kad šį kartą svarbiau – finišuoti. O ateityje per tarptautines varžybas jau rizikuosime ir slalomo trasas mėginsime įveikti naudodami visas galimybes. Žinoma, bus ir iškritimų. Bet pažiūrėsime, kaip seksis“, - aiškino G. Zaveckas.

L. Pamerneckytė savo rezultatus Insbruke vertino kritiškiau.

„Pasirodžiau pusėtinai. Bet apskritai labai džiaugiuosi, kad ten buvau“, - tikino sportininkė, slalomo milžino varžybose užėmusi 36-ąją vietą tarp 53 dalyvių, o slalome nebaigusi distancijos.

Karjerą pristabdė trauma

Vilniaus Simono Daukanto gimnazijos antrokė neabejoja – pasirodyti geriau jai sutrukdė įsisenėjusi kelio trauma, vis pristabdanti talentingos kalnų slidininkės karjerą.

„Dėl operacijų nežinau. Bet tikrai žinau, kad iki vasaros nebegalėsiu sportuoti, nes tai ne šiaip kokia traumelė, o labai rimta problema.
Tad dabar visą dėmesį skirsiu mokslams. Vis dėlto nuo sporto visiškai nenusisuksiu, nes tiesiog neturėsiu kur dėti energijos“.

Būtent dėl traumos L. Pamerneckytė pernai buvo priversta palikti Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) stovyklą, kurioje meistriškumo pamokų semiasi talentingi kalnų slidininkai iš visos Europos.

Praėjusiais metais į šias stovyklas pateko net trys lietuviai – be Lauros tokią galimybę turėjo ir R. Zaveckas bei Aivaras Tumas.
L. Pamerneckytė tikisi ir šiemet būti tarp FIS stovyklų dalyvių, nors tam gali sutrukdyti sveikatos problemos, nes atranka vyksta vėlyvą pavasarį, kai mergina dar negalės visa jėga sportuoti.

„Pati labai trokštu ten vėl patekti, tačiau tuo pačiu nenoriu dar labiau pakenkti savo sveikatai. Jei ji pagerėtų, būtų puiku nuvažiuoti į atranką kiek įmanoma geriau pasiruošus“, -tikino sportininkė.

Atrankoje į FIS stovyklas svarbiausia – geras fizinis pasirengimas. Patyrę specialistai porą savaičių stebi jaunuosius sportininkus. Nieko nekomentuoja, nepatarinėja. O po to paskelbia, kurie kalnų slidininkai galės semtis meistriškumo pagrindinėse stovyklose rudenį ir žiemą.

Didelė stovyklų nauda

R. Zaveckas šį sezoną dalyvavo dviejuose FIS stovyklose. Trečioji vyko tuo pat metu, kaip ir jaunimo olimpiada, tad iš lietuvių pratybas ten tęsė ir jėgas su kitais stovyklos dalyviais varžybose bandė tik A. Tumas.

„Stovyklos davė labai daug naudos. Juk kitaip tikrai nebūtume galėję tiek laiko produktyviai treniruotis su tokiais gerais treneriais“, - džiaugėsi R. Zaveckas. Jis tikrai mėgins dar kartą patekti tarp išrinktųjų talentų, nors ir vėl teks aukoti visą laisvalaikį, nes ir toliau reikės derinti sportą ir mokslus.

„Kai grįžtu iš varžybų ar treniruočių stovyklų į Lietuvą, laisvo laiko visai neturiu. Norisi pailsėti, bet mokslai – svarbiau“, - aiškino šv. Kristoforo gimnazijos pirmokas. Būdamas užsienyje jis su mokytojais bendrauja internetu, o grįžęs atsiskaito išmoktus dalykus. Ir po jaunimo olimpinių žaidynių Rokas skubėjo į gimnaziją. Čia jis sulaukė ir bendramokslių sveikinimų, prašymų pasidalinti įspūdžiais.
Sugebėjo įveikti jaudulį

FIS stovyklose lietuviai pasisėmė ne tik meistriškumo, bet ir susirado daugybę draugų. Daug jų dalyvavo ir olimpiadoje, tad buvo su kuo pabendrauti. Naujos pažintys mezgėsi ir Insbruke, kur žaidynių dalyviai kartu ir sportavo, ir valgė, ir pramogavo.

Olimpiados metu vyko labai daug įvairių kultūrinių, švietėjiškų renginių. Juose sportininkai ir sužinojo daug naujų dalykų, ir gavo įvairiausių dovanų. Jomis buvo apipilti visi žaidynių dalyviai.

„Proginiai akiniai, gertuvės, labai geros ausinės...“, - vardijo L. Pamerneckytė.

Nors Lietuvos kalnų slidininkams olimpiados didybė paliko neišdildomą įspūdį, prieš startą jie sugebėjo įveikti atsakomybės naštą ir jaudulį.

„Buvo sunku - trasos sudėtingesnės, ilgesnės, varžovai stipresni. Bet psichologiškai labai gerai susitvarkiau, dėl to nekilo sunkumų“, - sakė R. Zaveckas.

„Žinoma, jaudulys buvo labai didelis. Tačiau kai reikia startuoti, susikaupi ir nebekreipi dėmesio į jaudulį“, - teigė L. Pamerneckytė.

R.Zavecko laukia varžybos

L. Pamerneckytei sezonas jau baigtas. O R. Zavecko dar laukia treniruotės ir varžybos.

Vasarį vilnietis išmėgins jėgas keliose tarptautinėse FIS lenktynėse – šis sezonas jam yra pirmasis suaugusiųjų varžybose, iki tol lietuvis rungėsi tarp vaikų.

„Šis sezonas yra tarsi pereinamasis, todėl Rokui dar leidžiama važiuoti su kiek trumpesnėmis slidėmis. Jau nuo kito sezono slalomui milžinui reikės ne trumpesnių kaip 195 cm ilgio slidžių, slalomui – 165 cm. Šiemet slalomą Rokas važiuoja su 155 cm ilgio slidėmis. Nors jau ir pats nori ilgesnių. Tad perėjimas nebus sunkus. Šiemet tik dėl olimpiados pasilikome labiau įprastas trumpesnes slides rastomis.

Tiesa, Super-G jis važiuoja su praėjusių metų modelio, bet suaugusiųjų varžybų parametrus atitinkančiomis slidėmis“, - teigė G. Zaveckas, kuris yra ne tik sūnaus treneris, bet ir pagrindinis rėmėjas.

„Roko inventorius niekuo nenusileidžia varžovų. Jis slidinėja naujausio modelio slidėmis“, - teigė G. Zaveckas, savo sūnui negailintis nei laiko, nei pinigų.

Kovo viduryje Zaveckai kartu su būriu mūsų šalies kalnų slidininkų keliaus į Suomiją, kur vyks tradicinės Baltijos taurės varžybos. Pernai R. Zaveckas ten neturėjo lygių tarp bendraamžių visose rungtyse. Išsilaikyti viršūnėje Lietuvos sporto talentas mėgins ir šiemet.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją