Pasak specialistų, dažniausiai dėl to, kad jiems nuolat šalta, skundžiasi tie žmonės, kuriems yra sutrikę termoreguliaciniai procesai.

Normali žmogaus kūno temperatūra, nepriklausomai nuo to, koks lauke oras, turėtų būti apie 37 °С. Kai karšta, mūsų kraujagyslės plečiasi, daugiau kraujo priplūsta į odą, o nereikalinga šiluma pasišalina.

Spaudžiant šaltukui kapiliarai ir venos susitraukia, saugodami energiją ir šilumą. Tokį organizmo balansą palaiko daug organų ir sistemų. Jeigu pagal sezoną apsirengęs žmogus labai greitai sušąla, o po to ilgai negali atšilti, reiškia kažkurios sistemos ar organo veikla yra sutrikusi.

Nervų sistema ir kraujagyslės

Labai dažnai šalčiu skundžiasi vegeto-kraujagyslių distonija. Tokie žmonės negali sušilti ne tik žiemą būdami lauke, bet ir būdami šildomoje patalpoje, o neretai jiems šalta ir šiltą vasaros dieną. Kad šalta, skundžiasi ir galūnių ateroskleroze sergantys žmonės, taip pat tie, kurių kapiliarinė kraujo apykaita yra sutrikusi (dėl to dažniausiai šąla rankų pirštai, pėdos, nosies galas, ausys). Rizikos grupei taip pat priklauso hipotonikai – jiems dėl mažo kraujo spaudimo oda yra blogai aprūpinama krauju.

Dėmesys skydliaukei

Padidėjęs jautrumas šalčiui gali būti hipertireozės požymis. Skydliaukė – vienas organų, atsakingų už termoreguliaciją. Jeigu ji tampa mažiau aktyvi, žmogus stipriau šąla.

Taip pat derėtų atlikti kraujo tyrimą ir išsiaiškinti hemoglobino kiekį jame, mat neįprasta reakcija į šaltį gali būti šalutiniu anemijos efektu.

Atsikratykite žalingų įpročių

Rūkymas sukelia papildomus kraujagyslių spazmus. Todėl surūkius cigaretę šilčiau tikrai nepasidarys. Tas pats pasakytina ir apie alkoholį. Plėsdamas kraujagysles jis suteikia tik trumpalaikį šilumos efektą, o po to žmogus ima šalti dar stipriau.

Jokių dietų

Laikydamiesi griežtų dietų savo organizmą pasmerkiame energijos, reikalingos ir sušilimui, badui. Be to, dažnai dietos besilaikantiesiems trūksta jodo ir geležies, kurie būtini normaliai termoreguliacija. „Šaltuko“ meniu privalo būti mėsos, jūros kopūstų, kepenėlių, riebios žuvies, vitamino C turtingų daržovių.

Grūdinkitės

Jeigu gydytojas nenustatys jokios ligos, šalčiui atsparesniam tapti jums padės grūdinimasis. Teigiamai veikia kraujagysles, o reiškia ir termoreguliacijos procesus pirtis. Bus naudingas ir kontrastinis dušas. Tačiau pirmiausia pradėkite nuo kontrastinių vonelių kojoms. Kraujo cirkuliaciją taip pat gerina ir masažas. Prieš eidami lauką galite atlikti keletą nesudėtingų pratimų – pasukite ratu rankų riešus, kaklą, pėdas.

Verta žinoti:

„Šaltukai“ turėtų rengtis kaip kopūstai, t.y. keliais sluoksniais. Keli plonesni šilti megztukai šildys geriau nei vienas storas. Pirštines geriau rinkitės kumštines. Įsigykite termo aprangos.