Labiausiai paplitusi nuomonė yra ta, kad jei asmuo yra artimas jūsų draugas, tai turėtumėte nesivelti į seksualinius santykius su jų partneriu. Tačiau jeigu jūs niekada nesate matę savo vedusio meilužio (-ės) partnerio, tada (kaip buvo paminėta dalies apklaustųjų) jūs nesate jam nieko skolingas ir galite eiti tolyn daugiau ar mažiau be gėdos jausmo. Įdomi nuomonė, tačiau tokiu atveju ar viskas gerai yra su jūsų morale?

Mintis, kad jūs esate labiau atsakingas prieš pažįstamus žmones, turi tam tikrą intuityvią apeliaciją. Tačiau ar šis argumentas yra filosofinis? Paimkime analogišką atvejį, - dauguma žmonių jaučia moralinį draudimą plėšti kitų žmonių namus. Plėšimas yra laikomas amoraliu elgesiu praktiškai be išimčių. Juk plėšikas nesitiki švelnesnio elgesio teisme vien todėl, kad nebuvo pristatytas žmogui, kurį apiplėšė. Taigi, ar mes galime pateisinti beširdišką požiūrį į meilužio (-ės) vyrą ar žmoną vien dėl to, kad mes jų nepažinojome, iki pradėjome miegoti su jų partneriu? Teisingumo dėlei apgauti sutuoktiniai, nesvarbu, ar jie yra jūsų draugai, ar ne, turėtų būti vertinami vienodai.

Tai ką gi pagaliau tas vertinimas turėtų apimti? Kokią minimalią atsakomybę jūs jaučiate (jeigu apskritai ką nors jaučiate) prieš savo meilužio (-ės) partnerį, jeigu jūs niekada nesate jo matęs ir galbūt nesiruošiate pamatyti? Žinoma, kiekvienas žmogus yra atsakingas pats už savo veiksmus, tačiau derėtų atminti, kad reiktų pagalvoti ir apie tuos, kuriuos savo veiksmais bei elgesiu mes galime įskaudinti. Apklaustieji žmonės buvo linkę duoti šias pagrindines nuorodas:

(1) Negundykite savo vedusio meilužio (-ės) palikti namus, jis ar ji gali apgaudinėti savo sutuoktinį, tačiau gali visai nenorėti skirtis.

(2) Perspėkite savo meilužį (-ę), jei turite lytiniu keliu plintančią ligą.

Žinoma, netgi šios taisyklės yra ginčytinos, tačiau esamam tikslui paimsime jas kaip minimalias moralinės atsakomybės prieš jūsų meilužio (-ės) partnerį sąlygas, esminį mandagumo kodą, jei norite, kuris turėtų būti naudojamas netgi sutuoktinių, kurių jūs asmeniškai nepažįstate, atžvilgiu.

Kol kas viskas gerai. Tačiau mes atsidūrėme iš moralinės pusės įdomioje situacijoje. Jei jūs nesiruošiate daryti specialių paslaugų tiems vyrams ir žmonoms, kuriuos jūs pažįstate (teisingumo dėlei, kaip buvo pasiūlyta prieš tai), tuo atveju tos dvi mandagių romanų taisyklės yra viskas, ko iš jūsų galima tikėtis. Nesvarbu, kas yra į tai įtrauktas. Nesvarbu, ar jūs miegate su savo sesers vyru ar su geriausio draugo žmona. Negali būti jokio išskirtinio elgesio ir jokių išimčių, kol mes iš moralinių ir filosofinių pozicijų skaitysime, kad žmonės, kurių mes nepažįstame ir kurie nebuvo mums pristatyti, kažkodėl labiau nusipelno išdavystės.

Moralinis supratimas iš jūsų pusės neprivers tų vyrų ir žmonų, kurie yra ir jūsų giminės ar artimi draugai, jaustis geriau. Tačiau tai gali šiek tiek nuraminti jūsų meilužio (-ės) kaltės jausmą. Pasak apklaustų žmonių, garbingumo viziją galima sukelti, sakant tiesą, kai jus klausinėja įtarus jūsų meilužio (-ės) sutuoktinis.

Viskas atrodytų maždaug taip: gali būti, kad sutuoktinis žino, kad jūsų meilužis (-ė) yra neištikimas (-a), tačiau nežino su kuo. Jei tas sutuoktinis yra jūsų giminė ar draugas, labai tikėtina, kad jis (ji) paklaus: “Kaip manai, ar X (jūsų meilužis (-ė)) yra man neištikimas (-a)? Į ką jūs galite visiškai sąžiningai atsakyti “Taip”. Tai sumažina tikro melo kiekį, norint kiek įmanoma garbingiau išsisukti vėliau tuo atveju, jei viskas išaiškės. Dėl tų pačių priežasčių, jei sutuoktinis paklaus jūsų “Ar X yra neištikimas (-a) man su tavimi?” turėtumėte sąžiningai atsakyti “Taip”.

Turėkite omenyje, kad jeigu jūsų meilužio (-ės) sutuoktinis tiesiai klausia ar jūs esate tas, su kuo jo ar jos vyras ar žmona yra neištikimas (-a), tai greičiausiai jis ar ji apie tai jau žino. Šiuo atveju jūsų padėties neįmanoma pagerinti meluojant, ir jūs turėtumėte parodyti kaip įmanoma didesnę pagarbą tiesai. Iš kitos pusės, jeigu sutuoktinis tik įtaria, kad jūsų meilužis (-ė) yra neištikimas (-a), tačiau nežino su kuo, jis ar ji greičiausiai neapkaltins jūsų, bijodamas (-a) suklysti. Taigi, jūs galite būti sąžiningi tiek, kiek jums reikia, nes yra labai maža tikimybė, kad sutuoktinis bus tikras kokius klausimus užduoti.

Yra dar trečias dalykas, susijęs su moraline atsakomybe, kurį reikėtų paminėti. Gali būti, kad tuo atveju, kai sutuoktinis yra jūsų draugas ar giminė, abi pusės pasakos jums apie savo gyvenimą ir jų, kaip poros, santykius. Nereikia rodyti didesnio prielankumo tam poros nariui, su kuriuo jūs miegate. Nepasakokite savo meilužiui (-ei) visko, ką jums pasakoja jo (jos) sutuoktinis.

Pavyzdžiui, jei sužinojote, kad jūsų meilužio ar meilužės sutuoktinis taip pat yra neištikimas (-a), jokiu būdu to jam (jai) neišpliurpkite. Jums pačiam yra aktualu nesukelti konfrontacijos tarp jų. Pagaliau gali ateiti diena, kai jūs norėsite užvesti romaną su sutuoktiniu, kuris dabar yra paliktas. Nemanykite, kad jūsų meilužis (-ė) padėkos už romantinį šnipinėjimą jo ar jos pusėje. Dabar jūs galite pasitikėti meilužiu (-e) mažiau, nei tada, kai jūs miegojote kartu. Jis ar ji yra pavojingas dar ir todėl, kad turi informacijos, galinčios jums pakenkti.

Visgi geriausias patarimas būtų šis: prieš žengdami šį žingsnį, gerai pagalvokite, ar verta?

Gyvenime reiktų vadovautis šiuo principu, kuriam nedaugelis sutiktų prieštarauti: "niekada nedaryk kitam to, ko nenori, kad tau darytų".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją