Minėti kino seansai skirsis nuo įprastinių tuo, kad į juos susirinkę žmonės su regėjimo negalia išgirs jiems sukurtą audio pasakojimą (angl. Audio Description). Jo metu diktoriaus balsas pristato vaizdą ekrane, organiškai įsiterpdamas į originalų filmo garso takelį bei aktorių dialogus. „Anarchija Žirmūnuose“ – pirmasis akliesiems pritaikytas lietuviškas filmas.

„Vakarų šalyse praktika, kuomet tiek filmai, tiek kiti vizualaus meno kūriniai adaptuojami turintiems regėjimo negalią, sparčiai plinta. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje kiekvieną mėnesį įvyksta apie 20 tūkst. tokio tipo kino seansų. Tuo metu Lietuvoje akliesiems ir silpnaregiams galimybės aktyviai dalyvauti kultūriniame gyvenime yra ribotos. Šiuo projektu bandysime pralaužti ledus – parodyti, kad filmai gali būti suprantamai perteikiami ir šiai, neretai užmirštamai, publikos daliai“, – teigia Ieva Norvilienė, filmo „Anarchija Žirmūnuose“ prodiuserė.

Filmo audio pasakojimą akliesiems ir silpnaregiams galima rasti ir neseniai pasirodžiusiame „Anarchija Žirmūnuose“ DVD diske. Jis, kaip ir visi kiti pasaulyje šią paslaugą turintys diskai, pažymėtas specialiu ženklu „AD“.

Specialūs filmo „Anarchija Žirmūnuose“ seansai įvyks: sausio 18 d. – Panevėžyje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje (Staniūnų g.), sausio 19 d. – Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje (Skroblų g.), sausio 23 d. – Klaipėdoje, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos filialo patalpose (Šviesos g.). Visų seansų pradžia – 16.00 val. Apsilankiusieji šiose peržiūrose taip pat turės galimybę pabendrauti ir su filmo kūrėjais.
„Anarchija Žirmūnuose“ – tai ironiška drama apie sujauktą dabartinę lietuvišką realybę, bandančią atrasti, kas yra „gera“ ir „bloga“. Filmo scenarijus apdovanotas „MEDIA New Talent“ prizu Kanų kino festivalyje, pelnė pagrindinį tarptautinio Maskvos kino festivalio konkursinės programos „Perspektyvos“ („Perspectives“) prizą ir specialų apdovanojimą tarptautiniame kino festivalyje „Baltijos debiutai“.

Filmo „Anarchija Žirmūnuose“ gamybą parėmė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondas ir ES paramos audiovizualiniam sektoriui programa MEDIA. Filmą prodiusavo nepriklausoma Lietuvos kino gamybos kompanija „Tremora“ kartu su Vengrijos kino kompanija „Katapult Film“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją