“Noriu parodyti žmonėms, kad aplinka - tai ne vien gražiai susodinti augalai, gėlės, medžiai. Be meno kūrinių sunku pasiekti aukštų eksterjero sutvarkymo standartų”, - įsitikinęs dailininkas. Jo teigimu, Europos šalyse, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Japonijoje prie individualių gyvenamųjų namų įprastas elementas - modernus fontanas arba skulptūra.

Lietuva stebina akibrokštais. Šalia šiuolaikinės architektūros namo gali pamatyti keletą akmenų ir šaltinėlį, o greta stovi koks nors nykštukas iš molio. Būna ir blogiau, kai, pavyzdžiui, aplinką neva puošia gipsinė masinės gamybos skulptūra. Tačiau žmonėms akių tai nebado. Tuo tarpu specialistams norisi ugdyti jų skonį.

“Šiam laikui būdinga, kad modernaus meno akcentai naudojami ne tik patalpų viduje kaip interjero puošmenos, bet ir eksterjere. Pats laikas lietuviams tai suvokti ir keisti savo supratimą”, - svarsto T.Gutauskas.

Skulptorius jau yra sukūręs šešių lauko skulptūrų kolekciją. Jos iškaltos iš lietuviško, ukrainietiško arba švediško granito, papildytos šlifuoto stiklo detalėmis. Kiekviena skulptūra turi pavadinimą: “Švyturys”, “Gyvenimas: augti”, “Kaukas”, “Pasiuntinys”, “Mėnulio veidas”, “Napoleono kepurė”. Jas galima įsigyti ir įkomponuoti į jau pastatyto namo aplinką.

“Tokių skulptūrų Lietuvoje kol kas niekas nedaro. Tai visiškai naujas produktas mūsų rinkoje. Mano kūrinių išskirtinis bruožas - jie atlieka ne tik estetinę funkciją, bet ir tarnauja kaip šviesos šaltinis. Dieną ar tamsiu paros metu stiklinės jų detalės švyti. Įsivaizduoju, kaip jauku šalia tokios skulptūros esančioje terasoje pavakarę su draugais išgerti taurę vyno, o kartu ir meno kūrinį apžiūrėti”, - fantazuoja T.Gutauskas.

Jo teigimu, skulptūros tikrai ilgaamžės ir atsparios mūsų klimato svyravimams: ir lietui, ir šalčiui, ir darganai. Be to, jos yra sumontuotos ant ratukų, tad savininkui nekils problemų prireikus jas perkelti į kitą sklypo vietą - nereikės kviestis krano. Ar tuo nepasinaudos vagišiai? T.Gutauskas juokauja, kad jų skonis ne toks, kad susidomėtų šiomis skulptūromis.

Savo skulptūras jis pristatė neseniai Vilniuje, “Litexpo” parodų rūmuose vykusioje parodoje “Green Deco”. Jos neliko nepastebėtos parodos lankytojų. Ypač autoriui džiugu, kad jomis domėjosi architektai, galintys patarti savo klientams papuošti aplinką šiais modernaus meno akcentais. Mat žmonės retai ryžtasi tokį pirkinį įsigyti savarankiškai, labiau linkę pasikliauti specialistų nuomone.