Tai gali būti susiję su išvaizda. Jūsų vaikas gali būti žemesnis, aukštesnis, stambesnis, plonesnis arba daugiau ar mažiau subrendęs. Galbūt jūsų vaikui labiau rūpi mokslai nei jo bendraamžiams, arba atvirkščiai – jam reikia papildomos pagalbos mokantis. Daug priežasčių gali vaiką paversti “nepopuliariu”.

Kaip suaugusieji žinome, kad tai tėra vienas gyvenimo tarpsnis ir bendrame kontekste nieko nereiškia. Bet kaip tėvai žinome, kad skausmas, kurį vaikas išgyvena, yra tikras, ir kad vaikas stokoja gebėjimo pažvelgti taip toli į ateitį. Taigi kaip jiems padėti?

Esminė pagalba vaikui šiuo sunkiu laiku – bendravimas. Tai yra būtina – aptarti su vaiku, kaip elgtis tokiose situacijose, bendrauti su vaiko mokykla – mokytojais, auklėtojais, administracija – ir būti pasirengus išklausyti, kai vaikui reikia išsikalbėti. Bendravimas – svarbiausias dalykas, kurį jūs galite padaryti.

Jei jūsų vaikas erzinamas, užtikrinkite jį, kad tai, kas jam sakoma, nėra tiesa. Jie turi išgirsti tvirtą atsakymą. Galite išmėginti ir žaidimą vaidmenimis. Sužinokite, kas atsitiko, ir paklausite vaiko, ką jis norėtų padaryti ar pasakyti kitaip, kad paruoštumėte jį panašiai situacijai ateityje.

Svarbu praleisti laiką su vaikais kasdien, net jei tai tebūtų penkiolika minučių. Suplanuokite specialų laiką, skirtą tik tam, ką jie nori daryti, ir pagal tai pakoreguokite savo dienotvarkę. Pasakykite jiems, kaip jums svarbus šis kartu praleistas laikas – tai labai padidins jų savigarbą.

10-12 metų amžiaus vaikai natūraliai ką nors slepia nuo tėvų. Tai lytinio brendimo požymis ir visiškai normalus. Tačiau jei jūsų vaikas yra drovus ar yra erzinamas mokykloje, jis gali užsisklęsti dar labiau. Pamatuoti, kas yra normalus elgesys, o kas – besivystančios depresijos pavojaus ženklai, gali būti sudėtinga.

Vis dėlto šie simptomai rodytų, kad jūsų vaikui reikia profesionalios pagalbos:

Jei vaikas sąmoningai žaloja save;
Labai suprastėja pažymiai;
Atsiranda esminių elgesio pokyčių;
Atsiranda apetito pokyčių;
Atsiranda miego sutrikimų (miega visą dieną arba negali užmigti).

Kai kurie požymiai gali būti ne tokie ryškūs, bet vis tiek slėpti depresiją.

Stiprus, prasmingas ryšys gali apsaugoti jūsų vaiko gerą savijautą ir sušvelninti žiaurių replikų pasekmes. Turėdamas vieną ar du artimus draugus, vaikas yra apsaugotas nuo ilgalaikių socialinio atmetimo pasekmių. Tėvai kartais pernelyg sureikšmina populiarumą… Suteikti galimybę vaikui susidraugauti su vienu ar dviem vaikais yra daug geresnė investicija į jo dabartinę ir ateities gerovę.”

Vis dėlto, norėdamas sukurti sveikus santykius, jūsų vaikas turi suprasti, kas yra draugas.

Jūs galite padėti vaikui apsibrėžti, koks turi būti tikras draugas. Paklauskite, ką jam reiškia būti geru draugu. Ką, jo manymu, geri draugai turi padaryti vienas kitam? Kai atsiranda nesutarimų su draugu, paklauskite, kaip galima pakeisti situaciją ir ją išspręsti. Supraskite, ką kaltinti, vieną pusę ar abi?

Jei padėsite vaikams sukurti sveikus santykius ir suprasti jų vertę, jie išmoks nusistatyti savo pačių standartus. Populiarumas yra subjektyvus dalykas. Jei vaikas mokykloje nepopuliarus, dar nereiškia, kad jis negali būti laimingas ir saugus su mylinčia šeima bei tikrais draugais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją