Pastebėta, kad nuotaika priklauso ne tik nuo atskirų maisto medžiagų, bet ir nuo visos suvalgyto maisto sudėties, nuo asmens lyties, paros meto, netgi nuo metų laiko. Žinoma, kad maistas, turintis daug angliavandenių (saldumynai, cukrus, duona, kruopos, bulvės) moteris veikia migdančiai, o vyrus raminančiai. Manoma, kad tai priklauso nuo didesnės estrogenų koncentracijos moters organizme.

Estrogenai gali sumažinti serotonino (nuo šios medžiagos priklauso gera nuotaika, pasidarome mažiau jautrūs skausmui) kiekį smegenyse, gali palaikyti didesnę triptofano koncentraciją kraujyje (kuo daugiau triptofano, tuo daugiau smegenyse gaminama serotonino) bei padidina serotonino receptorių skaičių smegenyse (pagerės serotonino poveikis). Matyt dėl to, kad kinta estrogenų koncentracija, priklausomai nuo menstruacinio ciklo, moterys keletą dienų prieš mėnesines jaučia didesnį saldumynų poreikį negu po mėnesinių.

Dar keletas žmogaus reakcijų į kai kurių maistinių medžiagų trūkumą:

baltymų - kalorijų trūkumas sukelia apatiją, irzlumą, trūksta jėgų fiziniam darbui, nesidomima maistu;

vitamino tiamino trūkumas - nekoordinuoti judesiai, apetito stoka, dirglumas, nemiga, depresija, asmenybės pokyčiai;

vitamino riboflavino trūkumas - depresija, isterija, psichopatinė elgsena, letargija;

vitamino niacino trūkumas - dirglumas, depresija, galvos skausmai, nemiga, atminties sutrikimas, emocijų nestabilumas;

vitamino B6 trūkumas - dirglumas, nemiga, silpnumas, depresija, traukuliai, nuovargis, galvos skausmai;

folio rūgšties trūkumas - išsekimas, apatija, silpnumas, bloga atmintis, depresija, dirglumas, galvos skausmai;

vitamino B12, vitamino A, geležies, vario trūkumas - apatija, nuovargis, pakitusi elgsena, negalima ilgesniam laikui sukaupti dėmesio, dirglumas;

vitamino C trūkumas - isterija, depresija, apatiškumas, nuovargis, silpnumas, priešiškumas darbui;

trūkstant magnio jaučiama apatija, didelis dirglumas, pakinta asmenybė;

trūkstant cinko - blogėja apetitas, pakinta emocijos, sunkiau mąstyti, dirglumas.

Taigi, nuo maisto sudėties priklauso ne tik tai kaip atrodome, bet ir mūsų reakcijos į save, į kitus bei supančią aplinką. Valgant kuo įvairesnį maistą, atsiranda daugiau šansų puikiai savijautai.

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė
Gydytojo dietologo konsultacijų kabinetas “Dietos sistema”
Pamėnkalnio 25-2
Tel. (5) 2120329

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją