Nors priaugintų nagų manikiūras atrodo puikiai, medikai įspėja, kad jį pamėgusios moterys rizikuoja savo sveikata.

Nori ir vyresnės

Grožio ir stiliaus namų manikiūrininkė Violeta Katinienė pasakojo, kad dabar reta jos klientė turi natūralius ilgus nagus. Daugumos pirštus puošia priauginti nagai. Nors kai kurių organizmas priaugintus nagus atmeta kaip svetimkūnį, jos vis tiek užsispyrusios reikalauja priauginti naujus.

Pašnekovė sakė, jog priaugintus nagus neretai atmeta nėščių moterų organizmas. Toks manikiūras joms nerekomenduojamas, bet vis tiek atsiranda nagus prisiauginančių nėščiųjų.

Manikiūrininkė išvardijo ne vieną priauginamų nagų privalumą: „Jie gražiai atrodo. Priauginamų nagų manikiūras – gera išeitis toms, kurios mėgsta kramtyti nagus. Paprastai dirbtinių galiukų jos nenukramto, nors turėjau vieną klientę, sugebėjusią ir tokius nusikramtyti. Jeigu pati klienčių nagų forma nėra graži, pavyzdžiui, labai riesta į apačią, tai priauginant nagus po kurio laiko ir natūralus nagas įgauna dailesnę formą. Be to, ant priaugintų nagų labai gerai laikosi lakas. Aišku, pridėtinius nagus taip pat reikia prižiūrėti. Juos uždėjus, reikia naudoti odelėms įtrinti skirtus aliejukus. Kas dvi savaites moterys su priaugintais nagais turi apsilankyti pas manikiūrininkę, nes juos reikia padildyti, padailinti ir nulakuoti“.

Nepigus malonumas

V. Katinienė pasakojo, kad nagai yra priauginami naudojant gelį arba akrilą. Kad juos priaugintų, manikiūrininkė pirma turi paruošti natūralų nagą – nuimti riebalinį sluoksnį. Vėliau dedamas dirbtinis nago galiukas, vadinamasis tipsas, kuriam suteikiama norima forma. Nagų formos mados keičiasi. Šiuo metu populiariausi yra smailėjantys nagai, išmarginti gėlėmis ar kriauklytėmis.

Pašnekovė sakė, kad priaugintų nagų galiukai neretai atsiklijuoja ne tik todėl, kad moters organizmas atmeta svetimkūnius, bet ir tada, kai tokį manikiūrą atlieka ne itin profesionalus meistras, nemokantis tinkamai paruošti nago. Ji suabejojo, ar namuose, o ne grožio salone dirbanti manikiūrininkė sugebėtų tinkamai atlikti nagų priauginimo procedūrą: „Skelbimų lentose ir laikraščiuose yra pilna skelbimų apie nagų priauginimą, tačiau netgi nurodyta siūlomos paslaugos kaina – apie trisdešimt litų – kelia abejonių, nes ji mažesnė net už savikainą. Tad kyla klausimas, kokios medžiagos nagų priauginimui naudojamos. Grožio salonuose priauginamų nagų manikiūras kainuoja nuo 100 iki 250 litų. Kai tokį manikiūrą atlieka ne profesionalas, mums dažnai tenka taisyti tokio darbo broką, nes būna arba uždėtas per storas gelio sluoksnis, arba blogai prilipdyta, netgi pažeistas nagas“.

Rusijoje ir Latvijoje, pasak V. Katinienės, ne profesionalai negali net įsigyti nagų priauginimui reikalingų priemonių. Ten jas pirkdami manikiūrininkai privalo pateikti pažymėjimą, kad dirba viename ar kitame grožio salone.

„Nors priauginamų nagų galiukus rekomenduojama kas pusę metų nuimti ir leisti natūraliam nagui du tris mėnesius pailsėti, yra moterų, kurios šios taisyklės nesilaiko ir pridėtinius nagus nešioja be pertraukos po dešimt metų, nes nebeįsivaizduoja savęs su trumpesniais nagais“, - pastebėjo manikiūrininkė.

Reikalingos pirštinės

„Daugelis moterų galvoja, kad pridėtiniai nagai – nekenksminga procedūra, bet toks manikiūras atliekamas naudojant įvairias chemines medžiagas, pavyzdžiui, gelį, kuris kenkia nagams. Po nagų priauginimo ne vienai moteriai atsiranda nagų grybelis, sudarkantis natūralų nagą. Grybelis - tokia liga, kuri pastebima ne iškart, nes grybelinė infekcija plinta lėčiau. Be to, tokiam manikiūrui naudojami akrilas ir gelis gali sukelti ir įvairias alergines reakcijas, susilpninančias nagus. Tad, nepaisant to, kad nagų priauginimas kenkia ne visoms moterims, užsimaniusioms tokio manikiūro, patarčiau pamąstyti, kas geriau – gražūs ir sveiki natūralūs nagai ar dirbtiniai“, - sakė Klaipėdos apskrities ligoninės Odos ir veneros ligų centro dermatologė Aldona Kajutytė.

Medikė aiškino, kad net atliekant paprastą manikiūrą blogai sterilizuotais įrankiais galima įnešti infekciją, o kai naudojamos dar ir cheminės priemonės, galimybė užsikrėsti padidėja.

Toms, kurios vis tiek nori dirbtinių nagų, A. Kajutytė rekomendavo būtinai padaryti pertraukas ir bent pusmetį pabūti su savo natūraliais nagais.

„Norinčios turėti gražius ir sveikus natūralius nagus moterys turėtų įprasti indus plauti su pirštinėmis arba naudoti šepečius, nes nagams ir rankoms itin kenkia indų plovikliai. Būtent dėl jų nagai lūžinėja ir sluoksniuojasi, nes plovikliai tirpdo ne tik indų, bet ardo rankų ir nagų riebalus, sudarančius apsauginį sluoksnį“, - paaiškino gydytoja.