Panašaus amžiaus pirmą kartą šeimą sukuria ir lenkai, slovakai bei latviai.

Tuo tarpu vidutinis ES šalyse vedančių vyrų amžius - 30 metų, o ištekančių moterų - 27 metai.

Statistika rodo, jog visose šalyse šeimas kuria vis vyresni žmonės. Pavyzdžiui, 1980 metais Europos vyrai pirmą kartą vesdavo sulaukę 26 metų, o moterys ištekėdavo 23 metų.

"Eurostat" duomenimis, lietuvės ir gimdo jaunesnės palyginti su kitomis Europos gyventojomis - vidutiniškai beveik 27 metų amžiaus. Tuo tarpu ES šalyse moterys vaikų susilaukia būdamos dvejais metais vyresnės - 29 metų.

Visose trijose Baltijos šalyse vyrų būsimo gyvenimo trukmė yra dešimčia metų trumpesnė nei kitose ES šalyse ir siekia tik 65 metus. Moterų būsimo gyvenimo trukmė Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje nuo ES valstybių vidurkio atsilieka keleriais metais ir yra apie 76 metus.

Baltijos šalys Europoje pirmauja ir pagal daugiau neigiamų rodiklių: jose daugiausiai užfiksuota tuberkuliozės susirgimų, mirties atvejų nuo išeminių širdies ligų bei savižudybių. Pagal pastarąjį rodiklį pirmąją vietą Europoje užima Lietuva - 1999 metų duomenimis, 100 tūkst. Lietuvos gyventojų tenka apie 77 savižudžius vyrus ir apie 12 moterų.

Beje, Lietuva yra trečioji šalis pagal gydytojų, tenkantį skaičių 100 tūkst. gyventojų (tenka apie 380 gydytojų).

Lietuva, kaip ir kitos Baltijos šalys, gali pasidžiaugti aukštais gyventojų išsilavinimo rodikliais. 2002 metų duomenimis, Lietuvoje vidurinį išsilavinimą buvo įgiję apie 85 proc. gyventojų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją