Pasak D. Grybauskaitės, kol kas neaišku, ar Lietuvai reikės skolintis. Prezidentės teigimu, kai tik valstybė pareiškia, jog nesugeba susitvarkyti viduje ir turi kreiptis į tarptautines organizacijas, tai rodo šalies nepajėgumą susitvarkyti pačiai.

„Vienokiu ar kitokiu būdu, jeigu taip įvyktų, rinkos mus nubaustų, užsidarytų galimybės skolintis iš viso, o tai reiškia būtume priversti skolintis neaišku kokiomis sąlygomis iš kitų. Taigi labai linkėčiau visiems nestumti šalies į tarptautinių organizacijų glėbį, šalis turi išlaikyti savo ekonominės politikos savarankiškumą ir gebėti pademonstruoti, kad sugeba bet kokiomis, net ir sudėtingomis situacijomis, susitvarkyti pati“, - į žurnalistų klausimą, ar Lietuvai reikės skolintis iš TVF, penktadienį atsakė D. Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, Europos pietuose, ne tik Graikijoje, vykstantys procesai paveiks visos Europos ekonomikos vystymosi raidą. „Tai reiškia didelę tikimybę, kad Lietuvos ekonomikos vystymasis kitais metais lėtės, o tai atitinkamai tiesiogiai veiks ir pajamas, ir biudžeto galimybes. Todėl dabar, kai vyksta derybos mūsų parlamente dėl naujojo 2012-ųjų metų biudžeto, reikia būtent tai turėti galvoje – situacija kol kas dar sudėtinga, labai daug nežinomųjų ir išlaidauti tikrai negalima“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

DELFI primena, kad kitąmet Lietuvai reikia pasiskolinti 9,5 mlrd. Lt – 3 mlrd. Lt kitų metų deficitui dengti, o likusi suma - senoms skoloms refinansuoti. Pastaraisiais mėnesiais tarptautinės rinkose neįmanoma pasiskolinti, tad pasigirdo raginimų bandyti skolintis iš TVF.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją