Metams bėgant istoriniai prisiminimai dyla, užmarštin nusinešdami ne tik pergales, bet ir skaudžius pralaimėjimus bei nedovanotinas klaidas.

Ne paslaptis, kad vienas didžiausių ir baisiausių nusikaltimų, padarytų žmonijai – nacių vykdytas žydų genocidas. Kauno tvirtovės VII fortas Kaune atliko pirmosios koncentracijos stovyklos funkciją – čia masiškai buvo kalinami ir žudomi žydų tautybės piliečiai.

Nuo šių įvykių jau prabėgo 70 metų, tačiau XX a. pirmoje pusėje pastatytas VII fortas išsaugojo šią istoriją iki šių dienų: jo statinių fasaduose dar matyti įstrigusių kulkų žymės, netoliese aptikta masinė genocido aukų kapavietė.

Naujai atrasti faktai neleidžia šio kraupaus nusikaltimo laikyti paslaptyje. Į šį istorinį faktą IX forto muziejaus istorikai Vytautas Petrikėnas bei Martynas Kosas bando pažvelgti kiek kitaip – jų knygoje „VII fortas: lietuviška tragedija“ atskleidžiami naujausių tyrimų rezultatai bei negirdėti faktai patvirtina įvykių tikrumą.

Priešingai nei kitose panašaus pobūdžio knygose, autoriai neieško šio kraupaus įvykio kaltininkų – iš pateiktų faktų išvadas skaitytojas turi padaryti pats.

Nors žydų genocidas – pasaulyje plačiai tyrinėjama tema, šios knygos autoriai atskleidžia nemažai naujų faktų. Tai lemia, jog knygos branduolį sudaro moksliniais įrodymais grindžiami gausūs įvykių dalyvių liudijimai. Šios knygos išleidimas prisidės prie to, kad XX a. įvykiai paliks savo žymes ne tik plytų mūre, bet ir žmonių atmintyje. Pasak knygos autorių, patogios istorijos nebūna, būna tik tikra istorija.

Knygos „VII fortas: lietuviška tragedija“ pristatymas įvyks spalio 14 d. 18 val. istorinėje knygoje aprašytų įvykių vietoje – VII forte. Taip suderinami knygoje aprašomi įvykiai bei aplinka, kurioje jie įvyko.

Ši knyga – galimybė priminti praeities klaidas ateinančioms kartoms. „Kiekvienas žmogus – tai pasaulis. Po kiekvienu akmeniu guli pasaulio istorija“ (Heinrichas Heinė). Renginio organizatorių bei knygos autorių nuomone, mūsų pareiga šią istoriją išsaugoti tokią, kokia ji buvo iš tiesų.