Pažymėtina, kad elektros energijos kaina priklauso nuo keleto sudedamųjų dalių (įsigijimo, perdavimo, skirstymo ir tiekimo) ir galutinė kilovatvalandės kaina vartotojams yra nustatoma Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai įvertinus visas šias sudedamąsias dalis.

Konkrečią elektros energijos kainą VKEKK nustatys ir vadovaudamasi Energetikos ministerijos pateiktomis kvotomis termofikacinėms elektrinėms 2012 m. laikotarpiui. Šios kvotos dar nėra apskaičiuotos, todėl ministerija kol kas negali įvertinti, kokią įtaką tai turės galutinei elektros energijos kainai.

Visos elektros energijos sudedamosios dalys įvertintos turės būti iki spalio mėnesio pabaigos.

Diana Korsakaitė
„Ką aš galiu pasakyti šiai dienai – tai, kad vienos kilovatvalandės kaina tiek šiluminėse elektrinėse, tiek Elektrėnų elektrinėje bus ženkliai skirtinga, nepriklausomai nuo kvotos dydžio, nuo tos kainos, kuri buvo praėjusiais metais. Būtent dėl pasikeitusių gamtinių dujų kainų“, - TV3 „Žinioms sakė VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė.

Penktadienį ryte VKEKK komisija išplatino pranešima, kuriuo atsiriboja nuo Energetikos ministerijos pareiškimo apie 5 ct brangsiančią elektros energiją.

Komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė, komentuodama TV3 žinioms 2012 metų viešuosius interesus atitinkančių paslaugų biudžetą, nurodė, kad Komisija neprognozuoja žymių pokyčių tose elektros energijos tarifo dedamosiose, kurias kontroliuoja Komisija, tai yra perdavimo, skirstymo, visuomeninio tiekimo ir sisteminių paslaugų dedamosiose.

2012 metų infrastruktūrinės dalies dedamosios turėtų išlikti panašaus lygio, kaip 2011 metais. Taip pat Komisija primena, kad rugsėjo 26 d. buvo patvirtinta 15,5 ct/kWh rinkos kaina, sudaranti apie 40 proc. viso elektros energijos tarifo, ir ji yra tokia pati, kokia buvo 2010 ir 2011 metais.

Komisijos pirmininkė D. Korsakaitė, komentuodama dujų kainos įtaką kvotinės elektros energijos kainai, nurodė, kad remtinos elektros energijos 1 kWh gamybos kaina 2012 metais žymiai skirsis nuo remtinos elektros energijos 2011 metų kainos, tačiau vartotojams 2012 metų elektros energijos kainos keitimasis priklausys tik nuo to, kokias remtinos elektros energijos kvotas nustatys Energetikos ministerija ir tik nuo šių kvotų dydžio priklausys į kurią pusę ir kokia apimtimi keisis elektros energijos kaina vartotojams.

Komisija paneigia TV3 žinių išplatintą informaciją dėl galimo „viryklių tarifo“ panaikinimo 2012 metais. Šiuo metu dėl tokio tarifo panaikinimo nevyksta net diskusijos, todėl 2012 metais „viryklių tarifas“ išliks.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją