Ir maistas, ir vaistas

Stiprus imunitetas pats sugeba įveikti daugelį ligų. Imuninė sistema paprastai nusilpsta dėl netinkamos mitybos, užteršto oro, judėjimo stokos, įtempto gyvenimo būdo, stresų, nuovargio. Be to, rudenį netenkame to, ką natūraliai gauname šiltuoju metų laiku: mažiau saulės šviesos, mažiau laiko praleidžiame gryname ore.

Stiprinti imunitetą – tai stiprinti visą organizmą. Dabar palankus metas tai daryti, nes gausu šviežių rudens gėrybių. Reikia pasirūpinti, kad organizmas gautų pakankamai vitaminų ir mikroelementų, kurių yra ne tik vaisiuose, daržovėse, bet ir kituose produktuose. Specialistų tvirtinimu, mityba turi būti subalansuota, todėl patariama valgyti įvairų maistą.

Bent du tris kartus per savaitę reikėtų valgyti žuvį. Iš jos organizmas gauna gyvybiškai svarbų medžiagų mišinį: vitaminų (daugiausia A,E, D ir B grupės), mineralinių medžiagų (kalcio, kalio, fosforo, magnio), mikroelementų (jodo, cinko, seleno). Visos jūros gėrybės stiprina imuninę sistemą.

Savo organizmui galime padėti ribodami riebų maistą, cukrų, druską, daugiau valgydami daržovių, vaisių, grūdinių kultūrų.

Liaudies medicinos išmintis

Vienas populiariausių ir paprasčiausių būdų stiprinti imunitetą – kuo dažniau valgyti česnakus. Liaudies medicinoje labai vertinamos šios prieskoninės daržovės savybės. Česnakai saugo nuo infekcijų, gerina virškinimą, plečia kraujagysles, stiprina širdies susitraukimus, skatina šlapimo išsiskyrimą, mažina kraujospūdį, o svarbiausia – stiprina imunitetą. Tyrimais įrodyta, kad česnakai didina organizmo atsparumą. Imunitetą stiprinančių savybių turi tik švieži, termiškai neapdoroti česnakai ir specialiai paruošti jų preparatai. Reikėtų kasdien suvalgyti po 2–3 skilteles.

Dar vienas liaudies medicinos vaistas – imbierai. Jų šaknyse yra antioksidantinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų, kurios naikina žalingus mikrobus, stiprina imuninę sistemą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Imbieras padeda iš organizmo pašalinti toksines medžiagas.

Organizmo apsaugines galias taip pat stiprina ežiuolės, ciberžolės, gvazdikėliai, cinamonas, kalendros, bazilikai, žalioji arbata, medus, spanguolės, citrusiniai vaisiai, rauginti kopūstai, mėlynės, obuoliai, riešutai, bananai. Bulvėse yra katechinų, labai palankiai veikiančių imuninę sistemą.

Imunitetui labai svarbus vitaminas C. Jo gausu citrusiniuose vaisiuose, pomidoruose, erškėtuogėse, raudonose saldžiosiose paprikose, kopūstuose, svogūnuose ir kt.

Kasdien patartina gerti šviežiai spaustas greipfrutų, apelsinų ar morkų sultis. Nuolatos jas vartojant ne tik sustiprėja imuninė sistema, bet ir pagražėja oda.

Valgant pomidorus organizmas aprūpinamas vitaminais A, C ir E. Tai geriausia kankorėžinės liaukos apsauga. Kuo daugiau jų gaunama su maistu, tuo stipresnė imuninė sistema.

Melionuose ir jų sultyse yra vitaminų A, C, PP, folio rūgšties, geležies, eterinių aliejų ir kitų organizmui reikalingų medžiagų, todėl patariama valgyti melionų arba 2–3 kartus per dieną išgerti po stiklinę melionų sulčių.

Veiksmingos procedūros

Imunitetą reikia stiprinti ne tik taisyklingai maitinantis, bet ir kasdien aktyviai judant. Reikėtų kasdien pasivaikščioti gryname ore bent pusvalandį. Taip pat gerai tinka bėgimas, važiavimas dviračiu. Reguliarus sportas aktyvina medžiagų apykaitą ir kraujotaką, lavina raumenis ir sąnarius, gerina savijautą.

Labai veiksmingos vandens procedūros: kontrastinis dušas, pirtis, plaukiojimas baseine.

Reikia nepamiršti gerti daug vandens, pakankamai miegoti, daryti atsipalaidavimo pratimus ar praktikuoti kokį nors kitą relaksacijos metodą (jogą, gimnastiką, kvėpavimo pratimus ir kt.), padedantį įveikti stresą ir psichologinį krūvį, kurie taip pat mažina organizmo atsparumą infekcijoms.

Būtina laiku ir iki galo gydyti visas infekcines ligas. Patariama atsisakyti cigarečių, alkoholio.

Į pagalbą imunitetui

Medaus ir graikinių riešutų mišinys. Lygiomis dalimis sumaišykite trintų graikinių riešutų ir medaus. Vartokite po 50 g mišinio per dieną.

Rausvažiedžių ežiuolių šaknų nuoviras. 2 šaukštelius susmulkintų ežiuolių šaknų užpilkite stikline vandens ir pavirkite 15 min. ant silpnos ugnies, palikite, kol atvės, paskui nukoškite. Gerkite po 1–2 šaukštus 3 kartus per dieną prieš valgį, ne ilgiau kaip 2–3 savaites.

Imbiero, citrinos ir medaus mišinys. Imbiero šaknį ir citriną su žievele sutarkuokite smulkia trintuve ir sumaišykite su medumi lygiomis dalimis. Vaikams iki 7 metų patartina vartoti 2–3 kartus per dieną po šaukštelį, suaugusiesiems – po šaukštą 3 kartus per dieną.

Spanguolių, česnakų ir medaus mišinys. Lygiomis dalimis sumaišykite trintas spanguoles, trintus česnakus ir medų. Gautą košelę laikykite šaldytuve. Valgykite 3–4 kartus per dieną po šaukštą.

Juodavaisių šermukšnių antpilas. Šaukštą juodavaisių šermukšnių uogų termose užpilkite stikline verdančio vandens, po 20 min. uždenkite, palaikykite 4–5 val. ir gerkite.

Ramunėlių, liepžiedžių, erškėtrožių antpilas. Sumaišykite po šaukštelį ramunėlių, liepžiedžių ir erškėtrožių uogų, užpilkite stikline verdančio vandens. Palaikykite 20 min. ir nukoškite.

Gerkite tris kartus per dieną po trečdalį stiklinės prieš valgį.

Medaus ir alavijų mišinys. Lygiomis dalimis sumaišykite alavijų sultis su medumi. Gerkite po trečdalį šaukštelio 3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį užgerdami šiltu pienu. Gerti galima 3 savaites, paskui reikia daryti 10 dienų pertrauką.

Aviečių šakelių užpilas. Smulkiai supjaustykite aviečių šakeles (2 šaukštus), užpilkite stikline karšto vandens ir virkite 10 min. Palikite 2 valandom, kad pritrauktų. Gerkite po du gurkšnius kas valandą visą dieną.

Razinų, riešutų, abrikosų mišinys. Susmulkinkite ir sumaišykite po šaukštą razinų, graikinių riešutų ir džiovintų abrikosų. Į šį mišinį įdėkite šaukštą medaus ir pusės citrinos sulčių. Viską išmaišykite ir valgykite po šaukštą tris kartus per dieną.

Erškėtuogių arbata. Susmulkinkite du šaukštus sausų erškėtuogių ir užpylę puse litro vandens, virkite 15 min. ant silpnos ugnies. Palikite nakčiai, kad pritrauktų. Gerkite kaip arbatą, galima įsidėti medaus.