„Oeufs Drumkilbo“

Mėgstamiausias Jos Didenybės piknikų patiekalas, „Oeufs Drumkilbo“ apibūdinamas kaip prašmatnus krevečių ir kiaušinių su majonezu užkandis. Šis užkandis suteikdavo energijos per energingus pasivaikščiojimus Škotijoje, be to, buvo patiektas per princo Andrew ir Fergie vestuvių pusryčius.

Patobulintas variantas, bet jame yra krevečių ir kiaušinių, kaip ir originale.

6 porcijos

450 ml majonezo
4 kubeliais supjaustyti kietai virti kiaušiniai
225g krevečių (išvirtų ir ataušintų)
225g kubeliais pjaustyto omaro (išvirto ir ataušinto)
3 kubeliais supjaustyti pomidorai (nulupti odą ir išimti sėkleles)
1 desertinis šaukštas ančiuvių esencijos
6 lašeliai Tabasco padažo
1 desertinis šaukštelis pomidorų tyrės
4 želatinos lakštai
150 ml šilto stipraus žuvies sultinio

Išmirkykite želatiną šaltame vandenyje, tada ištirpinkite ją žuvies sultinyje ir ataušinkite. Majonezą sukrėskite į dubenį ir supilkite pusę ataušusio želatinos tirpalo. Į majonezo mišinį sudėkite visas kitas sudedamąsias dalis ir atsargiai išmaišykite.

Sukrėskite masę į porcelianinį ar stiklinį indą ir palaikykite šaldytuve, kad sustingtų. Užpilkite likusią želatiną, savo nuožiūra dekoruokite ir palikite, kad sustingtų. Patiekite su ruginės duonos piršteliais, garstyčiomis ir pipirinėmis.

„Įkaušęs“ pyragas

Vaisiai: pagrindinis „įkaušusio“ pyrago elementas yra datulės.

8 porcijos

Pyragui:

100 g pjaustytų datulių
150 ml verdančio vandens
1 arbatinis šaukštelis valgomosios sodos
125 g ištirpinto sviesto
225 g cukraus
1 išplaktas kiaušinis
150 g miltų

Sirupui:

100 g cukraus
50 ml vandens
1 arb. šaukštelis sviesto
1 arb. šaukštelis vanilės esencijos
25 ml brendžio (ir dar lašelis paragavimui)

Gamindami pyragą, įkaitinkite orkaitę iki 180°C, aliejumi ištepkite 20 cm skersmens pyrago skardą. Išmirkykite datules verdančiame vandenyje su soda, kol suminkštės.

Palikite ataušti. Išsukite sviestą, cukrų ir kiaušinį. Į mišinį išsijokite sausus ingredientus, atsargiai įmaišykite, pridėkite datulių ir graikiškų riešutų. Sukrėskite tešlą į pyrago skardą ir kepkite apie pusvalandį (kol tešla nebelips prie medinio pagaliuko).
Gamindami sirupą, pakaitinkite vandenį su cukrumi, kol mišinys šiek tiek sutirštės.

Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite vanilės esenciją, sviestą ir brendį. Užpilkite pyragą sirupu ir patiekite su grietinėle arba ledais.

Kruvinasis bulius

Klasikinės „Kruvinosios Merės“ kokteilio, gaminamo iš degtinės, pomidorų sulčių ir prieskonių, variantas. Šį gėrimą sukūrė ekscentriškasis dramaturgas Noelis Cowardas.

Tai klasikinio kokteilio atmaina su jautiena.

Pirmą kartą šį gėrimą karalienei motinai jis pasiūlė, kai ji lankėsi Jamaikos viloje 1965 m. Ir kaip gi jį įvertino karalienė motina? „Skanus, suteikiantis jėgų eiti pirmyn.“

2 porcijos

1 nedidelė skardinė skaidrios jautienos sriubos
atitinkamas pomidorų sulčių kiekis
2 šaukšteliai degtinės
dosnus šlakelis „Vorčesterio“ padažo
1arbatinis šaukštelis krapų

Į kokteilių plaktuvą suberkite daug ledo ir viską išplakite.

Ledai „Po aštuonių“

Nepaisant visų delikatesų iš Bondo gatvės šokolado gamintojų, karalienė motina visada liko ištikima „After Eight“ saldumynams.

6 porcijos

2 dėžutės šokoladinių saldainių su mėtiniu įdaru „After Eight“
60 gramų cukraus
6 kiaušinio tryniai
300 g riebios plakamosios grietinėlės
125 ml brendžio

Tris minutes pavirkite 230 ml vandenyje ištirpintą cukrų. Supilkite į maišiklį, sudėkite šokoladinius saldainius su mėtomis ir išmaišykite, kad ištirptų. Sukrėskite išsuktus trynius ir trinkite 15 sekundžių.

Palikite trintuvėje, kad atauštų iki kambario temperatūros. Supilkite brendį ir grietinėlę ir plakite dešimt sekundžių. Supilkite į ledų formeles ir užšaldykite.

Suflė „Rothschild“

Sukurtas devyniolikto amžiaus pradžioje prancūzų kulinaro Marie-Antoine Careme‘o, bankininkų šeimos palikuonio Mayerio de Rothschildo garbei. Pagrindinė šios ekstravagantiškos suflė sudedamoji dalis – „Goldwasser“, skaidrus, 80-ies proc. stiprumo apelsinų ir anyžių likeris su 23 karatų aukso gabaliukais.

Karalienė motina, kuriai šis delikatesas buvo patiektas per pokylį, surengtą jos brolio, Davido Boweso-Lyono Londono viešbutyje, pasakė: „O! Koks skanėstas... Neragavau nieko panašaus nuo prieškario laikų.“

4 porcijos

4 šaukšteliai „Goldwasser“
100g sutarkuotų cukruotų vyšnių
100g cukraus
50g miltų
360 ml mišinio iš pieno ir grietinėlės (lygiomis dalimis)
5 kiaušinių tryniai
1 arbat. šaukštelis vanilės
Sviesto
Smulkaus cukraus
6 kiaušinių baltymai
2 arbat. šaukšteliai cukraus

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus. 15 min. pamirkykite vyšnias „Goldwasser“ likeryje. Prikaistuvyje sumaišykite cukrų, miltus ir druską, supilkite grietinėlę ir uždėkite ant silpnos ugnies. Mišinį plakite, kol sutirštės.

Nuimkite nuo ugnies ir šiek tiek pašildyto padažo įpilkite į kiaušinių trynius. Tada trynių mišinį įplakite į grietinėlę. Pridėkite vanilės, vyšnių ir „Goldwasser“. Palikite, kad atauštų iki kambario temperatūros. Ištepkite sviestu 1,5 l suflė formelę ir apibarstykite ją cukrumi.

Išplakite kiaušinių baltymus, kol susidarys putos, palaipsniui suberkite du arbatinius šaukštelius cukraus, kol susidarys standūs spygliukai. Atsargiai sukrėskite kiaušinių baltymus į kremą. Supilkite mišinį į formelę ir kepkite 15–20 min, kol suflė viršus lengvai paruduos.

Viščiukas „Tropicana“

Dar vienas receptas, įkvėptas karalienės motinos vizito į Noelio Cowardo namus Jamaikoje. Šis patiekalas tiekiamas kokoso riešuto kevale ir yra vienas stilingiausių kičinių septintojo dešimtmečio delikatesų.

Tropikų skonis: Vištiena gaminama kokoso riešuto kevale.

4 porcijos

2 kg vištienos
4 kokoso riešutai (1 kokos riešutas vienam svečiui; pagal tai pakoreguokite ir kitų sudedamųjų dalių kiekį)
2 raudonosios paprikos
2 žaliosios paprikos
2 svogūnai
175g šviežių kukurūzų nuo burbuolės arba viena skardinė konservuotų kukurūzų
100g grybų
kukurūzų miltų
druskos ir pipirų pagal skonį
2 valgomieji šaukštai miltų, išmaišytų šaltame vandenyje iki tirštos pastos

Nuplaukite ir nusausinkite kokoso riešutus. Išmuškite tris skyles ir per tankų sietelį išpilkite kokoso skystį į švarų indą. Atsargiai nupjaukite kiekvieno riešuto viršų, kuris atstos dangtį. Atidėkite kevalus, juos panaudosite vėliau. Vištieną ir kokoso pieną sudėkite į didelį puodą su dangčiu. Lėtai virkite, kol suminkštės. Išimkite viščiuką, nulupkite odą ir išimkite kaulus.

Supjaustykite vištieną nedideliais gabalėliais ir sudėkite į puodą su skysčiu. Suberkite supjaustytas paprikas, supjaustytus grybus, svogūnus, kukurūzus ir įberkite druskos bei pipirų.

Troškinkite ant silpnos ugnies, kol paprikos suminkštės, jei reikia, įpilkite vandens. Padažas turi būti šiek tiek tirštesnis už pieną, tad jei reikia, įpilkite vandenyje išmaišytų kukurūzų miltų, kad gautumėte reikiamą konsistenciją. Kai vištiena ir daržovės išsitroškins, sudėkite troškinį į kokoso riešutų kevalus.

Naudodami vandens ir miltų pastą, kruopščiai užklijuokite kokoso kevalų dangtelius ant kevalų ir užklijuokite išmuštas skyles. Sudėkite kokoso riešutus į orkaitę (150°C) ir kepkite pusantros valandos, kad kevalai ir jų turinys gerai įšiltų.

Gardžių karališkų akimirkų!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)