Tai pirmas atvejis mūsų visuomenės informavimo priemonių istorijoje, kai aukštas Bažnyčios hierarchas bendrauja su žiniasklaida internetu. Klausimus jam galės pateikti ir internautai. Du įdomiausių klausimų autoriai bus paskelbti pirmadienį, rugsėjo 24 d., žurnalo "Ekstra" numeryje. Juos apdovanosime mėnesine "Ekstros" prenumerata bei DELFI čekiu bet kokiam lietuviškam CD įsigyti.

Tik pirmadienio "Ekstroje" negalėjusieji dalyvauti pokalbyje ras interviu su popiežiaus Jono Pauliaus II sprendimu aukščiausiu ir garbingiausiu bažnytinės hierarchijos vardu tituluotu Lietuvos dvasininku, 2 įdomiausius internautų klausimus, taip pat - pašnekovo atsakymą į "Ekstra klausimą" (specialų, "aštrų", nestandartinį ar įžūlų klausimą).

Kaune diplomato Stasio Antano ir mokytojos Onos Bačkių šeimoje gimęs ir vaikystę Prancūzijos sostinėje Paryžiuje praleidęs Audrys Juozas Bačkis nuo pat mažens mėgo patarnauti per mišias. Apie kunigystę tėvams pirmą kartą jis užsiminė būdamas septynerių metų.

Būsimasis kardinolas Paryžiuje baigė gimnaziją ir kunigų seminariją, vėliau studijavo Romos Kazimiero lietuvių kolegijoje, Grigaliaus universitete, Laterno universitete Romoje, Šventojo Sosto diplomatinėje akademijoje. 1961 m. jis buvo įšventintas į kunigus.

Ilgą laiko tarpą dirbo diplomatinį darbą Filipinuose, Kosta Rikoje, Nigerijoje. Po Lietuvos nepriklausomybės atgavimo 1991 m. popiežiaus buvo paskirtas Vilniaus arkivyskupu metropolitu.

Prieš 4 metus Vilniaus pedagoginio universiteto senatas suteikė A.J.Bačkiui garbės daktaro vardą, pernai jis buvo apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 2-ojo laipsnio ordinu. Šių metų vasario 21 dieną Romoje Lietuvos dvasininkui buvo įteiktos kardinolo regalijos - raudona kepurė ir žiedas; Audrys Juozas Bačkis tapo 3-uoju kardinolu Lietuvos istorijoje. Kardinolais, kurių pasaulyje yra vos 183, paprastai skiriami sostinių, didelių miestų vyskupai, popiežiaus bendradarbiai Romoje. Šis titulas simbolizuoja popiežiaus pagarbą ir autoriteto pripažinimą.

A.J.Bačkis mėgsta sakyti, kad jam įteiktos kardinolo regalijos - garbė Lietuvai, kurioje 90% gyventojų laiko save katalikais, ir tikina niekada neįvaizdavęs, kaip jo gyvenimas būtų susiklostęs netapus kunigu: "Visada buvau laimingas dėl savo pasirinkimo ir patenkintas gyvenimu." Kardinolų funkcijos - būti popiežiaus patarėjais kurioje nors srityje. Viena reikšmingiausių jų privilegijų - po Šventojo Tėvo mirties išrinkti naują popiežių iš kardinolų tarpo.

Didžiausias Italijos dienraštis Milano "Il Corriere della Sera" prognozuoja, kad būtent lietuvis kardinolas taps 264-uoju popiežiumi.

Tačiau nepaisant visų titulų ir privilegijų Lietuvos žmonių pamėgtas 64 metų amžiaus Vilniaus arkivyskupas metropolitas Audrys Juozas Bačkis ir šiandien mielai bendrauja su jaunimu bei pasižymi moderniu požiūriu į Bažnyčios vaidmenį šiuolaikiniame pasaulyje. "Bažnyčią reikia vesti XXI amžiaus keliu",-pabrėžia jis. O kokį Bažnyčios kelią skaitmeninių technologijų amžiuje regi 3-asis Lietuvos kardinolas, sužinos šį trečiadienį DELFI pokalbių kambaryje apsilankiusieji.