Apytikriais skaičiavimais, senojo pastato atnaujinimui reiktų apie 30 mln. litų.

Laikinai einantis bibliotekos direktoriaus pareigas Vytautas Gudaitis teigė, kad senasis avarinės būklės M.Mažvydo bibliotekos pastatas mėnesiui uždaromas ne dėl to, kad ėmė sparčiai griūti.

Direktoriaus teigimu, gavus lėšų iš Vyriausybės rezervo, buvo ištirta pastato būklė. Remiantis tyrimo rekomendacijomis, nuspręsta vasaros pabaigoje išspręsti opiausias technines problemas, kad būtų įmanoma dar porą metų laukti nuo 1963-iųjų neremontuoto pastato renovacijos.

V.Gudaitis tikisi, kad ji neužtruks tiek, kiek priestato statybos - beveik du dešimtmečius.

Be to, iki naujųjų mokslo metų pradžios planuojama sutvarkyti bibliotekos fondus, pernešti numatytą jų dalį į pernai iškilmingai atidarytą naująjį priestatą.

V.Gudaitis minėjo, kad biblioteka gavo iš Vyriausybės rezervo "šiek tiek lėšų" (neįvykus oficialiam posėdžiui, suma kol kas neskelbiama), kurių turėtų pakakti šiam būtinam mėnesio remontui.

Iki rugsėjo 1-osios bus stiprinamos laikančiosios konstrukcijos, taip pat permontuojamos linkstančios, perkrautos saugyklos.

V.Gudaičio teigimu, senasis Nacionalinės bibliotekos pastatas yra perkrautas. Pastatas apskaičiuotas 3 mln. knygų, o šiuo metu jo fonduose yra apie 7 mln. spaudinių.

Net ir iškėlus dalį fondų į naująjį priestatą senosiose saugyklose liks apie 5 mln. Pastato apkrovimas labai sunkiai apskaičiuojamas - knygos nuolat "juda", vyksta parodos, kasdien ateina daugybė lankytojų.

Be vidinių, M.Mažvydo biblioteką veikia ir išoriniai veiksniai. Jau ne vienerius metus atidesnius praeivius šiurpina plyšiai pagrindinėse pastato sienose. Jie, pasak direktoriaus, atsirado dėl nuolatinės požeminiu tuneliu važiuojančio transporto keliamos vibracijos, prilygstančios 2-3 balų žemės drebėjimo jėgai.

Be to, pora Vaikų literatūros centro patalpų nenaudojamos jau keletą metų, nes ten iš kažkur sunkiasi vanduo. Statybininkai kol kas niekaip neaptinka vandens šaltinio, o direktorius juokauja, kad po bibliotekos laiptais įsikūrusias patalpas veikia begaliniai mitinguotojų "trepsėjimai ir klykavimai".

V.Gudaičio teigimu, bibliotekai negalėjo nepakenkti ir jos užnugaryje šių metų birželio mėnesį vykęs buvusio Statistikos departamento pastato sprogdinimas, nors akivaizdžių pažeidimų ir nepastebėta.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją