Kretingos bažnyčioje yra penki Chodkevičių šeimos - Kristinos Marijos Anos, Sofijos, Jono Kazimiero, Jeronimo Chrizostomo ir Karolio Jurkovskio - sarkofagai. Jie restauruojami nuo 2001 metų.

1607-1617 metais legendinis LDK etmonas Jonas Karolis Chodkevičius su žmona Sofija Chodkevičiene iš Mieleckų savame Kretingos dvare ant Pastauninko upelio kranto pastatė bažnyčią su pranciškonų vienuolynu. Jos rūsyje po didžiuoju altoriumi buvo įrengta fundatorių laidojimo kripta.

Ši kripta išliko iki šių dienų su puošniais Chodkevičių šeimos narių sarkofagais. Lietuvoje to laikmečio sarkofagų analogų daugiau nėra, nes dauguma šio tipo kapaviečių dažnai vykusių karų ir suiručių metu buvo išplėštos ir sunaikintos.

Chodkevičių alaviniai sarkofagai yra unikalūs kultūros paminklai, tai - 17 amžiaus pradžios originalių kompozicijų, vėlyvojo renesanso pavyzdžiai.

Sarkofagų dangčių įrašai - autentiški renesanso epochos literatūros kūriniai, pilni pagarbos ir meilės išėjusiems iš gyvenimo šeimos nariams.

Sarkofagai nuo pagaminimo laikų niekada nebuvo restauruoti, juos naikino nevėdinamo rūsio drėgmė. Sarkofagų paviršiai pasidengę pelėsiais, sutrūkusios litavimo siūlės, įdubę dangčiai.

Šiemet sarkofagų restauravimui KVAD skyrė 50 tūkst. litų, darbai bus tęsiami ir kitais metais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją